Photo animal
Photo mask
Zakaj obiskovalce naprošamo, naj ne hranijo živali
03.11.2016

Lipicanec na "bolniški" ali zakaj obiskovalce naprošamo, naj ne hranijo živali


Eno od najpomembnejših področij skrbi za živali v Živalskem vrtu Ljubljana je tudi pravilna, uravnotežena in vrsti primerna prehrana. Za to skrbijo naši strokovnjaki za prehrano, veterinarji in vodstvo živalskega vrta, ki podpira uvajanje najnovejših znanstvenih dognanj na tem področju.

Zakaj obiskovalce naprošamo, naj ne hranijo živali

Kljub našim naporom, da živali dobijo količinsko in kakovostno primerno hrano, pa se še vedno dogaja, da nam nekateri obiskovalci v (upamo) nevednosti prekrižajo načrte. To se dogaja predvsem pri živalih, ki jih skušamo ljudem bolj približati, v obojestransko zadovoljstvo. A ko obiskovalci živalim iz zmotnega mišljenja, da so lačne, ali pa iz lastnega veselja, ponudijo človeško hrano, jim z njo lahko povzročijo zdravstvene  težave.

Takšen primer se je zgodil med prazniki, ko je bilo v živalskem vrtu veliko obiskovalcev in so le-ti živalim, npr. konjem, ponujali s seboj prinešeno hrano, predvsem peciva, sladke izdelke in prigrizke, ki so jih seveda z veseljem pojedle. Ker naši konji dnevno ne opravljajo težkega dela, potrebujejo energijsko skromno prehrano. Zaradi »prebogate« hrane in z njo prevelikega vnosa sladkorjev in ogljikovih hidratov lahko namreč pride do vnetja kopit ali laminitisa. Prevelike količine ogljikovih hidratov, ki se ne morejo resorbirati v tankem črevesju, prehajajo v debelo črevo, kjer povzročijo zakisanje, propad koristnih bakterij, ob tem pa se sproščajo strupi, ki gredo skozi poškodovano sluznico v kri ter povzročajo zastrupitev in vnetje kopita z zelo hudimi bolečinami.

 

Med prazniki je bila zato potrebna veterinarska intervencija, saj je imel Topol hude bolečine v kopitih. Če se bolezni ne zdravi hitro, lahko privede do rotacije kopitne kosti, za žival pa v takšnem primeru žal ne moremo več veliko storiti.

 

Topol je zaradi nepremišljene in pretirane človeške »dobrote« trpel hude bolečine, za katere dobiva zdravila in uravnoteženo prehrano in upamo, da se bo stanje čim prej in v najboljši meri popravilo.

 

 

Pomnite, živali so vajene posebej zanje pripravljene, njihovi vrsti, starosti in zdravju prilagojene hrane po določenem urniku! Priboljški s strani obiskovalcev lahko povzročijo mnogo bolečin in težav.