Photo animal
Photo mask
Zimski naraščaj
17.01.2021

Prvi dan leta je zaposlene že navsezgodaj pozdravil prikupni mladiček družine alpak, zato njegovo ime ne preseneča. Nizke januarske temperature ga prav nič ne motijo, kot tudi ne dvojčkov jezersko-solčavskih ovc, ki bodo prvi razveselili obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta po ponovnem odprtju.

Zimski naraščaj


Konec decembra so se v naših jaslih skotili mladiči jezersko-solčavskih ovc. To je slovenska avtohtona pasma z značilno obliko glave z izbočenim profilom, ki jo ljubkovalno kličejo tudi »bicka«. Kot namiguje njeno ime, izvira z območja Jezerskega, Solčave in južne Koroške. Nastala je s križanjem primitivne domače bele ovce s padovansko in bergamaško ovco. Zanje je značilno, da pogosto kotijo dvojčke - tudi v ZOO Ljubljana. Videli jih boste v ogradi s slovenskimi avtohtonimi pasmami, blizu vhoda v vrt.



Mladiči alpak pa običajno niso dvojčki. Samica po skoraj celem letu brejosti skoti enega mladiča, le v enem na približno 1000 primerov se skotita dva. V živalskem vrtu je alpaka Bela prav na novo leto skotila mladiča, ki smo mu dali ime Silvester.  Mame alpake so do svojih mladičev zelo zaščitniške, pred vsiljivci pa jih branijo tudi drugi člani črede. Ker mladič še ni vajen obiskovalcev, bodite ob ogradi zelo obzirni ter mirno in tiho opazujte njegove vragolije.



Lepo vabljeni!