Photo animal
Photo mask
Tiskovna konferenca ob predstavitvi knjige NOČNI METULJI SLOVENIJE
15.07.2019

Tehniška založba Slovenije in Živalski vrt Ljubljana vas vljudno vabita na tiskovno konferenco ob predstavitvi knjige NOČNI METULJI SLOVENIJE, ki bo v torek, 16. julija 2019, ob 10. uri v ljubljanskem živalskem vrtu, Večna pot 70.

Tiskovna konferenca ob predstavitvi knjige NOČNI METULJI SLOVENIJE

V večernem mraku oživi večini ljudi neznan skrivnostni svet nočnih metuljev, ki so podnevi po navadi skriti. Večina naše pozornosti je namreč namenjena dnevnim metuljem, ker so atraktivni ter jih redno videvamo na naših vrtovih in drugje v naravi. Vendar pa ti pomenijo manj kot desetino vseh vrst metuljev v najširšem pomenu te besede. Na ozemlju Slovenije v resnici živi približno 3400 vrst, od katerih je 'samo' okrog 180 dnevnih in približno 1250 nočnih, preostale vrste pa prištevamo k t. i. metuljčkom ali 'mikrometuljem', ki pripadajo številnim družinam moljev, vešč, zavijačev, minerjev itn. Letošnja tematska priloga revije Življenje in tehnika je namenjena prav nočnim metuljem Slovenije. Avtor Matjaž Černila v njej predstavlja izvor in zgodovinski razvoj metuljev, telesno zgradbo in življenjski cikel nočnih metuljev, njihovo klasifikacijo, razširjenost, številčnost ter vlogo v naravi, pa tudi namen in pomen opazovanja ter zbiranja metuljev ter metode prepariranja in shranjevanja primerkov. Najobširnejše poglavje je namenjeno pojavljanju posameznih vrst nočnih metuljev v Sloveniji po letnih časih. Zgoščeno in poljudno napisano besedilo dopolnjuje več kot sto fotografij. Publikacijo bo predstavil avtor Matjaž Černila, na tiskovni konferenci pa bosta sodelovala tudi Barbara Mihelič, direktorica Živalskega vrta Ljubljana, ter Matej Pavlič, glavni in odgovorni urednik revije Življenje in tehnika.


Za vas bomo pripravili:

  • gradivo za novinarje (besedila in fotografije),
  • promocijske izvode knjige NOČNI METULJI SLOVENIJE.


Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Matej Pavlič


NE SPREGLEJTE: 

V petek, 19. julija, ob 21. uri bomo v Živalskem vrtu Ljubljana pripravili prikaz opazovanja in lova nočnih metuljev, ki ga bo ob pomoči strokovnih sodelavcev vodil Matjaž Černila, avtor knjige o nočnih metuljih Slovenije. 

Trajanje: 120 minut; primerno za vse obiskovalce. 

Ne pozabite na baterijsko svetilko! Ker je število udeležencev omejeno, so potrebne rezervacije. Vstopnice v predprodaji dobite pri blagajni ZOO ali jih naročite prek spleta: blagajna@zoo.si. O knjigi Nočni metulji Slovenije

O reviji Življenje in tehnika