Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00
Strokovna sodelovanja

ZOO Ljubljana sodeluje v različnih raziskavah z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani ter z naravovarstvenimi ustanovami

 

 

Projektna informacijska točka o rjavem medvedu v ZOO Ljubljana

 

Od junija 2016 je v Živalskem vrtu Ljubljana pri ogradi za medvede na voljo informacijska točka projekta LIFE DINALP BEAR. Interaktivni portal ponuja informacije o biologiji in ekologiji rjavega medveda, grožnjah, ki pretijo populaciji, ter rešitvah za boljše sobivanje človeka in medveda. Na interaktivnem portalu je mogoče najti informacije o biologiji in ekologiji rjavega medveda, grožnjah, ki pretijo populaciji v naravi ter načinih za uspešno sobivanje človeka in medveda. Prav zmanjševanje števila konfliktov z medvedi je eden pomembnejših ciljev petletnega projekta, ki ga sofinancira Evropska komisija.

 


Krtače za zbiranje dlak risa

Znanstveniki z oddelka za biologijo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani so v ogradi risov preizkušali različne dišave na posebnih ''krtačkah za mačke'', kjer se divje mačke in risi radi podrgnejo ter pustijo gensko sled, svoje dlake. Z analizo DNK iz dlake lahko znanstveniki ločijo rise med seboj, jim v naravi sledijo in jih tako proučujejo.

 


Izraba prostora pri risih

V ogradi risov so znanstveniki z oddelka za biologijo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani proučevali tudi izrabo prostora risov ob pomoči posebnih granul, ki so jih dodajali v hrano. Risi granule iztrebijo in po iztrebkih lahko znanstveniki sledijo posameznemu risu in ugotavljajo velikost in način izrabe prostora.

 


Izpopolnjevanje metode za pobiranje vzorcev DNK pri rjavem medvedu

V ogradi medvedov so znanstveniki z oddelka za biologijo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani pobirali vzorce iztrebkov naših medvedov in izpopolnili metodo določanja DNK posameznega medveda. Prav preko DNK iz iztrebkov prostoživečih medvedov so določili velikost populacije rjavega medveda v Sloveniji.


 

Preizkušanje medovarnih smetnjakov pri rjavem medvedu

Medved Jaka in medvedka Meta iz ZOO Ljubljana sta tudi preizkušala različne smetnjake, saj so znanstveniki in proizvajalci ugotavljali najbolj učinkovite rešitve, da medvedu, ki je velika in močna zver, v okolici človeških bivališč preprečijo dostop do hrane, ki jo človek odlaga v smetnjake.

 


Preizkušanje kvalitete zabojev za shranjevanje komposta pri rjavem medvedu

Mlajši medvedki Čupa in Pombi sta sodelovali pri preizkušanju kvalitete posebnih zabojev za shranjevanje komposta, ki bi bili dovolj močni, da bi preprečevali dostop divjinskim medvedom. Rezultat je bi 2 : 0 v korist medvedk, ki sta se na koncu sladkali s hruškami in jabolki.  

 


Preizkušanje neinvazivnega pridobivanja genetskih vzorcev risov z vzmetnimi pastmi

V ogradi risov je od maja 2017 do marca 2018 potekala raziskava o neinvazivnem pridobivanju genetskih vzorcev risov s pomočjo vzmetnih pasti za dlake. Raziskovalci so v ZOO Ljubljana v sklopu projekta DinaRis in v sklopu aktualnega projekta LIFE Lynx testirali posebno metodo za pridobivanje vzorcev dlak z dlačnimi mešički. Namen testiranj je bil razviti in optimizirati učinkovit vonjalni količek za pridobivanje neinvazivnih genetskih vzorcev v naravnem okolju. Rise je potrebno privabiti v bližino vonjalnega količka in jih pripraviti do tega, da se bodo ob vonjalni količek podrgnili. V ta namen raziskovalci uporabljajo vonjalne mešanice, ki vsebujejo posebne sestavine, ki jih najdemo v mačji meti. Te pri risih izzovejo občutek ugodja ter sprožijo vedenje drgnjenja ob tako dišeče objekte. Ob drgnjenju se na različnih tipih lovilcev, ki so pričvrščeni na vonjalni količek ujamejo dlake. Ustrezno shranjene dlake z dlačnimi mešički lahko nato raziskovalci uporabijo za genetske analize, potrdijo prisotnost risa na določenem proučevanem območju, ugotavljajo številčnost risov v populaciji, njihovo sorodnost, velikost teritorijev in drugo. Prednost izboljšane metode je, da dobimo vzorec ene živali z dovolj veliko količino genetskega materiala za nadaljnjo genetsko analizo.