Photo animal
Photo mask
Prvi svetovni dan šimpanzov
09.07.2018

Za Svetovni dan šimpanzov je razglašen 14. julij in v letu 2018 ga praznujemo prvič. Gre za globalno slavljenje spoštovanja, ki ga imamo do naših najbližjih genetskih sorodnikov in je skupno prizadevanje Inštituta Jane Goodall, Lester E. Fisherjevega centra za študij in ohranjanje primatov živalskega vrta Lincoln Park, Severnoameriške zveze zavetišč za primate ter Liberije, ki si prizadeva za reševanje in zaščito šimpanzov v svoji državi. 

 

Slavju se pridružuje tudi Živalski vrt Ljubljana. Spoznali bomo našo družino šimpanzov, mamo Nežo, očeta Borisa, malo Leono, babico Mojco in teto Niko. Pogovarjali se bomo, kako šimpanzi vzgajajo svoje mladiče, o njihovi prehrani ter navadah. Šimpanze bomo tudi primerjali s seboj ter ugotavljali podobnosti in razlike. Šimpanze bomo presenetili s priboljški in novimi igrali.

Prvi svetovni dan šimpanzov

»Več kot sem se naučila o šimpanzih, bolj sem spoznala, kako podobni so nam … Končno se zavedamo, da smo del živalskega kraljestva in ne ločeni od njega.«, pravi dr. Jane Goodall, ustanoviteljica Inštituta Jane Goodall in odposlanka miru Združenih narodov.

 

14. julija leta 1960 je dr. Jane Goodall prvič stopila v današnji Nacionalni park Gombe Stream, da bi proučevala šimpanze v njihovem naravnem okolju. Nanje je usmerila pozornost sveta in še danes, šest desetletij pozneje, neprestano govori v njihovem imenu. Svetovni dan šimpanzov je namenjen povezovanju različnih skupnosti in organizacij v prizadevanjih ohranjanja šimpanzov v naravnem okolju.

 

Cilji svetovnega dneva šimpanzov so slaviti človeškega najbližjega ''bratranca'' v živalskem kraljestvu, ozaveščati o grožnjah, s katerimi se zaradi človeka spopadajo v divjini, vključno z izgubo življenjskega prostora, boleznimi in trgovino z divjinskimi živalmi.

 

Šimpanzi so danes izredno ogroženi. Pred sto leti je živelo do dva milijona šimpanzov v 25-ih afriških državah. Danes jih po vsej Afriki živi le še okoli 350.000. Vsak mora prispevati k njihovi ohranitvi in povečanju njihovega števila s tem, da končamo z uničevanjem njihovega življenjskega prostora, da preprečimo nezakonito trgovino s hišnimi ljubljenčki in nezakonito trgovino z njihovim mesom.

 

Za več informacij o Svetovnem dnevu šimpanzov lahko obiščete tudi uradno spletno stran pobude worldchimpanzeeday.org.

 

Program ob Svetovnem dnevu šimpanzov v ZOO Ljubljana

V soboto, 14. ter v nedeljo 15. julija 2018 med 10.00 in 12.00 ter med 16.00 in 18.00 uro:

 

I. Dogodivščina s šimpanzi

 

II. Izdelava škatlic presenečenja za šimpanze

 

III. Nova igrala in priboljški za šimpanze ob 10.00 ter ob 16.00 uri

 

Lepo vabljeni!