Photo animal
Photo mask
Z-O-O praznovanje
10.02.2018

Pridružite se nam na praznovanju s spoznavanjem Zakulisja-Obdarovanjem-Obogatitvijo okolja naših živali! Udeležite se najbolj »divjih« rojstnodnevnih zabav v mestu. Preživite čas v družbi ambasadorjev živalskih vrst in jih spoznajte od blizu, naučite se, kaj je pomembno za njihovo dobrobit, obdarujte in opazujte jih pri izzivu odpiranja in raziskovanja daril ter uživanju v priboljških. V soboto, 17. 2. 2018, praznujemo življenje z dvogrbo kamelo Karlom in njegovo vrsto!

 

Pokrovitelj praznovanj rojstnih dni živali je NLB Vita, zelo življenjska zavarovalnica, ki vsakemu slavljencu podari darilo.

Z-O-O praznovanje

Vabljeni na praznovanje 5. rojstnega dneva dvogrbe kamele!

 

Kdo je Karlo?

Karlo je dvogrba kamela. V ZOO Ljubljana je prišel oktobra leta 2014 iz safari parka Givskud na Danskem. Pot iz oddaljenega kraja je trajala kar 17 ur. Dobro jo je prestal in se hitro navadil na novo okolje in družbo. Biva skupaj s samico Salimo, njenim prvorojencem Hasanom in mladičko Gobi.

Dvogrbe kamele so razširjene v puščavskem predelu Mongolije in severne Kitajske. Dejavne so podnevi. Prilagojene so na ekstremne življenjske pogoje, kjer primanjkuje hrane, vodni viri so omejeni, temperature zraka pa nihajo od – 40 do + 40 0C. Kamela lahko prenese do 30 % izgubo telesnih tekočin, za človeka je smrtnih že 12 %. So edini sesalci, ki imajo ovalno oblikovane rdeče krvničke, ki lahko potujejo po žilah tudi takrat, ko je kri močno zgoščena. Posebnost dvogrbh kamel je struktura v nosni votlini, ki omogoča, da se voda iz izdihanega zraka vrne nazaj v telo.

V naravi živi samo še 950 divjinskih dvogrbih kamel, zato so na IUCN Rdečem seznamu uvrščene med kritično ogrožene vrste. Najbolj jih ogroža križanje z domačo dvogrbo kamelo, nezakonit lov, izguba življenjskega prostora ter tekmovanje z domačimi živalmi. Populacija udomačenih dvogrbih kamel pa je številčnejša. 


 
Termin:

Sobota, 17. februar 2018,  od 14.00 do 16.00 ure       

 

 

Program:

 

od 14.00 do 16.00 ure

 

1. Biološke delavnice                  

  • Prilagoditve kamel na življenjsko okolje. 
  • Primerjava dvogrbih kamel z enogrbimi.

  • Kaj ima kamela v grbi in koliko vode popije?

 

2. Ustvarjalna delavnica            od 14.00 do 16.00 ure

Izdelava igral za živali v živalskem vrtu.

 

3. Obdaritev kamel             ob 15.45 uri

  • Torta presenečenja ter iskanje skritih priboljškov.

 

V primeru slabega vremena bo praznovanje prestavljeno!