Photo animal
Photo mask
Dan risov 2022
08.06.2022

V ZOO Ljubljana bomo skupaj s projektno skupino LIFE Lynx in obiskovalci obeležili četrti mednarodni dan risov, ki jim je posvečen 11. junij. Ob tej priložnosti bomo pripravili dogodivščine pri risih. Izobraževanje obiskovalcev o naravovarstvu ter projektih ohranjanja živali, ki potekajo v naravnem okolju, je ena naših zelo pomembnih nalog, zato bomo na dogodivščinah o risih ozaveščali o vlogi risov v Sloveniji in širili zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih. Predstavili bomo projekt LIFE Lynx, obiskovalci se bodo lahko srečali s člani projektne skupine ter si ogledali telemetrično opremo ter spoznali metode, s katerimi proučujejo rise v naravnem okolju.


Termini dogodivščin ob mednarodnem dnevu risov:
Sobota, 11. 6. in nedelja 12. 6. 2022 med 10. in 13. ter  med 14. in 18. uro, udeležba je za obiskovalce živalskega vrta brezplačna.


Pri načrtovanju obiska upoštevajte, da bodo ta vikend zaradi organiziranega teka in kolesarskega maratona v Ljubljani ob določenih urah obvozi in začasne zapore cest. 

Dan risov 2022

Živalski vrt Ljubljana se kot naravovarstvena organizacija pridružuje ozaveščanju o ogroženih živalskih vrstah. V mesecu juniju bomo pripravili programe pri risih ob mednarodnem dnevu risov.



Naravovarstveni projekt doseljevanje risov v Sloveniji

ZOO Ljubljana od samega začetka, že četrte leto zapored, pomaga projektu LIFE Lynx pri transportu risov iz Romunije v Slovenijo. Spomladi leta 2019 smo pripeljali risa Goruja, leta 2020 Borisa, leta 2021 pa še Zoisa in Aido. ZOO Ljubljana projektni skupini LIFE Lynx nudi strokovno veterinarsko svetovanje glede oskrbe risov v času karantene v prilagoditveni ogradi. Sodelujemo tudi pri odlovih risov v Sloveniji, ki jih projekt LIFE Lynx opremlja s telemetričnimi ovratnicami v okviru monitoringa dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa.


Risi v Sloveniji

Strokovnjaki iz oddelka za biologijo ter projekta LIFE Lynx so od leta 2019 v Slovenijo pripeljali že 10 risov. Med njimi je sedem samcev in tri samice. Pet risov so naselili med Snežnikom in Loškim potokom, pet pa na Jelovici in Pokljuki. Za risa Bliska, ki so ga pripeljali v letošnjem letu, so z genetskimi analizami ugotovili, da je oče risa Katalina, ki so ga doselili leta 2020.

Vsi risi so opremljeni z GPS telemetrično ovratnico, preko katere jih spremljajo in proučujejo njihovo vključenost v populacijo risov pri nas. Ris se vključi v populacijo takrat, ko vzpostavi svoj teritorij na območju samic in ima potomce. V populacijo so se uspešno vključili trije risi, ki so bili doseljeni na območju Dinaridov v Sloveniji. Za rise, ki so bili doseljeni v Alpah, pa strokovnjaki ugotavljajo, da so na dobri poti, da se uspešno vključijo.