Photo animal
Photo mask
Dan Zemlje 2021
21.04.2021

22. aprila 2021 že enainpetdesetič obeležujemo enega izmed najbolj prepoznavnih okoljskih dni, svetovni dan Zemlje. Na ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu opozarjajo na ranljivost in enkratnost našega planeta. Uspehov naravovarstvenih prizadevanj se veselimo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana.

Dan Zemlje 2021

ZOO Ljubljana kot član Evropske in svetovne zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA in WAZA) sodeluje predvsem v vzrejnih programih ogroženih živalskih vrst, o katerih izobražuje tudi svoje obiskovalce ter širšo javnost. Nekatere programe, ki potekajo v naravnem okolju, pa podpira tudi finančno.


Gojenje ogroženih živalskih vrst

Dvaindvajset živalskih vrst, ki jih gojimo v ZOO Ljubljana, je vključenih v Evropski vzrejni program za ogrožene vrste (EEP). Evropski vzrejni program je najintenzivnejši način upravljanja populacij vrst v živalskih vrtovih, v okviru katerega koordinatorji posameznih vrst vodijo rodovne knjige, izvajajo demografske in genske analize ter načrtujejo upravljanje vrst v prihodnje. Nekatere od teh v ZOO Ljubljana tudi uspešno razmnožujemo. Letos smo se lahko razveselili novega naraščaja pri šimpanzih, redno pa imajo mladiče tudi nekatere druge EEP vrste, kot so zlatolični giboni, liči antilope in črne štorklje.  


Ponovno naseljevanje risa v Slovenji

ZOO Ljubljana že tretje leto zapored pomaga projektu LIFE Lynx pri transportu risov iz Romunije v Slovenijo. S partnerskim vozilom Opel Movano smo v Slovenijo pripeljali že štiri rise; najprej Goruja in Borisa, prejšnji teden Zoisa in Aido. Poleg tega ZOO Ljubljana ekipi LIFE Lynx nudi tudi strokovno veterinarsko svetovanje glede oskrbe risov v času karantene v prilagoditveni obori. Veterinarji ZOO Ljubljana sodelujejo tudi pri odlovih risov v Sloveniji, ki jih projekt LIFE Lynx opremlja s telemetričnimi ovratnicami v okviru monitoringa dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa.
Direktor družbe Wallis Automotive Europe Slovenija, zastopnika družbe Opel za Slovenijo, Borut Gazvoda je ob tem dejal: »Veseli me, da smo lahko doprinesli k uspešni izvedbi prevoza in upajmo da tudi k ponovni naselitvi risov, teh res redkih in plahih zveri, na območje Gorenjske. To je dokaz, da navidez nezdružljive panoge lahko sodelujemo. Nenazadnje imamo le en planet in za ravnovesje in biotsko raznovrstnost le-tega smo odgovorni vsi.«Ohranitev kodrastih pelikanov na Balkanu

Leta 2018 se je prizadevanjem za povečanje populacije kodrastih pelikanov na Skadarskem jezeru, ki jih vodi organizacija Noe conservation, v okviru projekta ''Pelikansko selo: Život na raftu!'' pridružil tudi ZOO Ljubljana. Leta 2019 smo zaradi dotrajanosti obstoječih umetnih gnezdišč kupili posebne splave, na katerih lahko pelikani varno gnezdijo. Prvo leto so se pelikani na splav šele privajali. Za počitek in v izogib gneči so ga uporabljali predvsem negnezdeči osebki. V letu 2020 so pelikani na našem splavu prvič posamezno gnezdili. Nedavno pa smo prejeli veselo novico, da je novi splav posvojila velika kolonija pelikanov in na njem zgradila mnogo novih gnezd. Število mladičev na prvotnih splavih v letu 2014 je bilo 27. Letos pa se je na prvotnih in novih splavih do začetka marca izvalilo že več kot 70 mladičev, kar napoveduje rekorden uspeh. S tem smo pripomogli k ohranitvi te globalno ogrožene vrste ptic.Le en Svetovni dan Zemlje v letu je premalo, da jo ohranimo. Lahko pa na ta dan vsako leto naredimo novo zavezo, kako konkretno bomo k temu prispevali sami. Če se želite pridružiti projektom za ohranitev živali, ki jih podpira ZOO Ljubljana, lahko ob nakupu v naši spletni trgovini, https://trgovina.zoo.si/, ob zaključku nakupa donirate 1 € ali več.