Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan in teden risa
07.06.2018

V letu 2018 na pobudo projekta Interreg - 3Lynx prvič praznujemo Mednarodni dan risov, ki je 11. junija. Ob tem dogodku želimo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana dvigniti zavest o tej vrsti zveri, ki živi skrivno življenje v naših gozdovih.

 

Mednarodni dan risov bomo v ZOO Ljubljana od 9. do 17. junija praznovali kot Teden risa in se tako pridružili Zavodu za gozdove Slovenije, ki je pri nas nosilec projekta in drugim organizacijam po Evropi, ki bodo sodelovale pri praznovanju tega prvega mednarodnega dne. 

Mednarodni dan in teden risa

Risi za preživetje potrebujejo strnjene gozdove. Na svojih poteh pogosto prečkajo državne meje, zato je potreben skupen evropski pristop za ohranitev te mačke, tako na znanstvenem kot političnem, upravljavskem nivoju. V Sloveniji je glavni problem parjenje risov v sorodstvu, ogroža pa jih tudi promet in nezakonit lov.

 

V letu 2017 je Evropska komisija odobrila projekt LIFE Lynx, katerega cilj je preprečiti izumrtje največje divjinske mačke - risa v dinarski in jugovzhodni alpski regiji. V okviru tega projekta bodo preselili 14 risov iz Slovaške in Romunije v Slovenijo ter na Hrvaško in tako povezali dinarsko populacijo risov z alpsko v Avstriji in Švici. Projekt bo trajal do leta 2024. Vodilni partner v Sloveniji je Zavod za gozdove Slovenije. Dodatne informacije o projektu so na voljo na

http://www.zgs.si/zavod/mednarodni_projekti/projekt_life_lynx/index.html

 

Sodelovanje med ZOO Ljubljana in znanstveniki je potekalo že do sedaj, saj so naši risi preizkušali različne dišave na posebnih krtačkah za mačke, kjer se risi radi podrgnejo ter pustijo gensko sled, svoje dlake. Z analizo DNK iz dlake lahko znanstveniki ločijo rise med seboj, jim v naravi sledijo in jih tako proučujejo. V ogradi risov so znanstveniki proučevali tudi izrabo prostora risov v naravi ob pomoči posebnih granul, ki so jih dodajali v hrano. Risi granule iztrebijo in po iztrebkih lahko znanstveniki sledijo posameznemu risu ter ugotavljajo velikost in njihov način izrabe prostora. Naši risi nastopajo tudi v novem dokumentarnem filmu z naslovom Path of the Lynx, o ponovni naselitvi risa v Sloveniji leta 1973.  

 

Najprej se bomo o najnovejših spoznanjih o risu v Sloveniji na posebnih predavanjih in delavnicah seznanili zaposleni v ZOO Ljubljana. Izobraževanje za nas bodo organizirali znanstveniki Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Tako opremljeni bomo nova znanja in informacije posredovali tudi našim obiskovalcem na Tednu risa v ZOO Ljubljana. Predstavili jim bomo delo znanstvenikov na terenu, pokazali antene za telemetrično spremljanje risa, GPS ovratnice in pripomočke za zbiranje genetskih vzorcev na neinvaziven način. 

 

Ob tem dogodku smo pripravili zanimive dogodivščine, ki bodo potekale ob naši prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta:

 

I. Sobota 9. junija in nedelja 10. junija ter sobota 16. junija in nedelja 17. junija med 10.00 in 13.00 ter 14.00 in 17.00 uro

 

Program:

 

1. Biološka delavnica:

  • Ris - največja mačka Evrope

 

2. Ustvarjalne delavnice:

 

  • Izdelovanje obeska risja sled
  • Ris na ''obrazu''
  • Izdelovanje ''risjih uhljev''

 

3. Likovna delavnica "RISemo - rišemo rise" z ilustratorko Pšeno Kovačič

 

Sobota,    9. 6. med 10:00 in 12:00 uro

Nedelja, 10. 6. med 11:30 in 13:00 uro

Nedelja, 17. 6. med 11:30 in 13:00 uro

 

 

II. Od ponedeljka 11. junija do petka 15. junija med 16.00 in 18.00 uro

 

Program:

 

1. Biološka delavnica:

  • Ris - največja mačka Evrope

 

III. Od petka 15. junija do nedelje 17. junija

 

Čudovite posnetke in izjemno zgodbo o risu, ki jo predstavlja LIFE Lynx, si lahko v dokumentarnem filmu Path of the Lynx ogledate tudi v žvalskem vrtu! V paviljonu restavracije Safari bo predvajan kontinuirano, tako da si ga lahko med obiskom ogledate v celoti ali po delih.

Nastopajo tudi naši Rožnik, Luks in Kiril!

Več informacij o tem pomembnem mednarodnem projektu in dokumentarnem filmu najdete na: https://www.lifelynx.eu/ .

 

Lepo vabljeni!