Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan tigrov 2021
22.07.2021

V soboto, 24. ter v nedeljo, 25. julija vas vabimo na praznovanje mednarodnega dneva tigrov!

Spoznavali in opazovali bomo te karizmatične ogrožene velike mačke, saj za predstavnika največje podvrste, sibirska tigra, skrbimo tudi v ZOO Ljubljana. Obiščete lahko Botsmana in Vito.

Mednarodni dan tigrov 2021

Največji mački sveta, ki jo prepoznamo po progasto obarvanem kožuhu in veliki glavi z najprej usmerjenimi očmi, je človek posvetil poseben dan – 29. julij, mednarodni dan tigrov. Na ta dan so se leta 2010 v ruskem Sankt Peterburgu srečali predstavniki vseh držav, v katerih so razširjeni tigri. Podpisali so sporazum o ozaveščanju o zmanjševanju številčnosti tigrov po svetu ter izjavo, da si bodo prizadevali za podvojitev števila tigra v naravnem okolju do leta 2022.

V ta namen poteka veliko promocij projektov, ki potekajo za njihovo ohranitev v naravnem okolju. Slogan vseh dejavnosti je ''Njihovo preživetje je v naših rokah'', saj je po podatkih Svetovnega sklada za prostoživeče živali (WWF) trenutno po vsem svetu le še 3.900 divjinskih tigrov šestih različnih podvrst. Njihova številčnost se je zaradi lova in drugih vplivov človeka od začetka 20. stoletja zmanjšala za 95 %. Z delovanjem različnih ohranitvenih programov, ki so odvisni predvsem od donacij, se v zadnjih letih število tigrov v naravnem okolju ponovno povečuje.

Tigri so izredno pomembni, saj kot specializirani plenilci pomagajo ohranjati ravnovesje v naravi. Plenijo divjad, ki objeda zelišča, grmovje in drevesa. Brez zadostnega števila tigrov se divjad preveč namnoži in z objedanjem povzroči škodo, zaradi katere se poruši naravno ravnovesje določenega okolja.  

Pri ozaveščanju o problematiki tigra sodelujejo številne mednarodne organizacije, med njimi Svetovni sklad za naravo - WWF, Mednarodna fundacija za dobro počutje živali - IFAW, Smithsonian Inštitut in Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev – EAZA, katere je član tudi ZOO Ljubljana.

Prav vsak lahko pomaga s širjenjem in deljenjem informacij o vlogi in pomenu tigra v naravnem okolju tudi na družbenih omrežjih, saj je ozaveščanje izrednega pomena. Divjinskega tigra lahko tudi simbolično posvojite ali pa pomagate zbirati sredstva za projekte, ki si prizadevajo za njihovo ohranitev.

Ko ohranjamo tigra, ohranjamo tudi njegov življenjski prostor in s tem vse rastlinstvo in živalstvo na njegovem območju. Če ohranimo gozdove, da bodo v njih preživeli tigri, jih bomo ohranili tudi za nas, ljudi


Pridružite se nam lahko v soboto, 24. in nedeljo, 25. julija 2021, med 10. in 13. ter 15. in 18. ure. Delavnic se lahko udeležite brez rezervacij in doplačil.


Program ob mednarodnem dnevu tigrov:

Biološke delavnice :               

  • Tiger – azijski kralj žival
  • Vloga tigrov v naravnem okolju in njihova ogroženost


Odgovore na pogosta vprašanja o obisku najdete na tej povezavi.

Informacije o koriščenju novih bonov najdete na tej povezavi.

Lepo vabljeni!