Photo animal
Photo mask
Naraščaj v ZOO Ljubljana
03.05.2023

Vabimo vas, da si tudi v živo ogledate nove mladiče rdečevratih kengurujev, kanadskih volkov, jezersko-solčavskih ovc ter mini koze in pritlikave pujse v otroškem živalskem vrtu. Odraščajoče mladiče lahko obiščete pri šimpanzih, liči antilopah in alpakah.

Naraščaj v ZOO Ljubljana

                             Dvoletni Tai 


RDEČEVRATI KENGURU

Mladič se je skotil konec leta 2022. Malček se je s pomočjo krempeljcev na prvih nogah po mamini dlaki splazil od rodne odprtine do materine vreče. Razvoj majhnega zarodka se je nadaljeval skrito očem, v topli in varni vreči na njenem trebuhu. Novorojenček velikosti fižola, je bil gol, gluh in slep. V vreči je poiskal enega od štirih seskov, ki je v njegovih ustih nabreknil in mama mu je dozirala mleko s pomočjo krčenja svojih prsnih mišic. Ko je zrasel je samostojno sesal. Mladič rdečevratega kenguruja se v kožni vreči na trebuhu, razvija okrog 280 dni. Vrečo, v kateri je vse manj prostora bo prvič zapusti, ko bo star pol leta, mleko pa bo hodil sesat k mami vse do enega leta starosti.  


                             Kengurujka z mladičem



Ali veš?

  • Lahko se zgodi, da samica skoti novega mladiča, ko je njen odraščajoč mladič star okrog sedem mesecev in je že sposoben zapuščati vrečo. V tem obdobju si mladiča delita vrečo in telo samic lahko proizvajajo dve vrsti mleka hkrati. Eno je bogato z beljakovinami potrebnimi za hiter razvoj novorojenčka, drugo pa je bogato z maščobami, ki ga starejši mladič potrebuje za vse bolj aktivno gibanje. Po približno dveh dneh po porodu drugega mladiča se samica lahko ponovno pari. Novo oplojeno jajčece lahko preide v fazo mirovanja, dokler drugi mladič prvič ne zapusti mamine vreče.



MALI VOLČIČI

Freya in Aragorn sta ponovno postala starša. Seveda govorimo o kanadskih volkovih, katerih trop sestavljata vodilna samec in samica ter 6, sedaj že odraslih, mladičev iz leta 2021. Freya je mladiče skotila v podzemnem brlogu, katerega so sami izkopali. Člani tropa zelo zaščitniški in jih varujejo. Po izkušnjah pri skrbi za prvo leglo vemo, da sta Freya in Aragorn skrbna starša, katerima pa sedaj pri vzgoji pomagajo še ostali člani tropa.


                             Dva volčja mladička


Ali veš?

  •  V tropu sivih volkov je dominanten par edini, ki se pari in ima mladiče. Samec in samica si ostaneta zvesta vse življenje, pravimo, da sta monogamna. S smrtjo alfa posameznika se pojavi nov alfa samec ali samica in prevzame vlogo partnerja. Brejost traja približno 60 dni, skoti se lahko tudi do 14 mladičev. Samice kotijo med januarjem in aprilom. Trop izkoplje brlog, v katerem samica vzgaja svoje mladiče. Brlog lahko napravijo tudi pod pečinami, pod podrtimi drevesi in v jamah. Mladiči ostanejo v brlogu do 10 tednov. Do starosti 45 dni mladiče vsi člani tropa hranijo z izbljuvano hrano. Po tej starosti se hranijo z mesom, ki ga zagotovijo člani tropa. Samice dozorijo pri dveh letih, samci pa so spolno zreli šele pri treh letih. 



PRITLJIKAVE KOZE IN MINI PUJSI

V otroškem živalskem vrtu pa so se skotile prve mini koze in pritlikavi pujsi. Ker so še ''dojenčki'' potrebujejo veliko spanja in skrbno nego njihovih mam, zato obiskovalce prosimo, da upoštevajo njihove potrebe. Željo po miru izrazijo tako, da ostanejo za vrvico. Kadar pa pridejo k obiskovalcem, je vedno na voljo vedro s krtačami s katerimi jih lahko krtačite, pa seveda tudi božate.


                      Pritlikave kozice


ŠIMPANZ - DVOLETNI TAI

V skupini šimpanzov odrašča mali Tai, ki je konec januarja upihnil drugo svečko. V tem času se je precej osamosvojil. Še vedno pa ga mama Neža budno spremlja. Sam pleza, se gunca in hodi. Najbolj pa je ljubek kadar iz razposajenosti dela prevale. Za družbo mu je razposajenka sestra Leona, ki je konec marca dopolnila že 7 let.



 Ali veš?

  • Šimpanzi živijo v skupinah, ki štejejo od 15 do 120 članov, zato je zelo pomembno, da se že zgodaj naučijo pravil skupnega življenja, sodelovanja ter izkazovanja medsebojne naklonjenosti. Slednje počno predvsem z rednim negovanjem kožuha prijateljev in sorodnikov, saj se je po hrbtu težko popraskati. Tako utrjujejo medsebojne vezi. Največ nege v skupini so deležni dominantni šimpanzi in mladiči.
  • Za šimpanze je značilno dokaj dolgo obdobje otroštva in mladostništva. Njihovo otroštvo traja do približno petega leta starosti. Ko samice takrat dobijo novega mladiča, se morajo starejši osamosvojiti. Zatečejo se v družbo sovrstnikov in sorodnikov, kjer se nadaljujeta igra in učenje, ki vsebuje iskanje hrane, lov, življenje v skupini ter skrb za mlajše brate, sestre in sorodnike. Do devetega leta jih lahko štejemo za mladostnik 
  • Šimpanzi odrastejo pri 15 letih. Samci večinoma ostanejo v domačih skupinah, samice pa si poiščejo nove ali pa se parijo zunaj svoje skupine, da ne pride do parjenja v sorodu. S tem si zagotovijo zdrave mladiče.


ANTILOPE - PRAV POSEBNE ANTILOPE


V ogradi liči antilop odraščata dve, ki sta se skotili že v začetku zime. Liči antilope so redke in zelo ogrožene v naravnem okolju. Njihova posebnost pa je, da se pred plenilci zatečejo v vodo. V teh pomladnih dneh zelo rade prežvekujejo ležeč na soncu, da se hkrati še sončijo.


 Ali veš?

  • Samice kotijo same ali v manjših skupinah, v bolj zaraščenih in suhih predelih, mladiče pa do tri tedne skrivajo v goščavju. Kasneje mladiči tvorijo znotraj črede skupine do 50 mladih živali in so precej neodvisni od svojih mater. Mleko nehajo sesati pri petih do šestih mesecih, samice spolno dozorijo pri letu in pol, samci pa šele pri dveh letih in pol ali kasneje.


ALPAKE - VOLNATI MLADIČI

Alpaka s črno obarvano dlako se je skotila v začetku februarja. Prav po barvi jo lahko ločite od lanskoletnega mladiča, ki je svetleje obarvan. Oba pa se družita in podita po ogradi. Njuni mami, tako kot ostale alpake in vse ovce, bomo ostrigli pred začetkom poletja, ker jim dlaka ne odpade tako kot njihovim divjinskim prednikom vikunjam in divjim ovcam.

 

                         Mladič Lima
 

Ali veš?

  • Alpake se lahko razmnožujejo kadarkoli v letu, težje pa se razmnožujejo pozimi. Večina se razmnožuje jeseni ali pozno spomladi. Parjenje in prisotnost semenčic povzroči ovulacijo pri samicah, temu rečemo inducirana ovulacija.
  • Obdobje brejosti je v povprečju 11,5 mesecev in se običajno konča z enim potomcem, dvojčki so redki, pojavijo se približno enkrat na 1000 porodov. Ko samica skoti, je običajno po približno dveh tednih ponovno dovzetna za parjenje.  



Dobrodošli pri nas!