Photo animal
Photo mask
Novi partner tigrice Vite
30.04.2021

V Živalskem vrtu Ljubljana smo se te dni razveselili novega samca sibirskega tigra, ki je na posebni naravovarstveni misiji. Upamo, da se bosta s tigrico Vito dobro razumela in se uspešno parila.

Novi partner tigrice Vite

Botsman, Pootsman, Bos

Novi samec se je skotil 7. maja 2011 v moskovskem živalskem vrtu, po letu in pol pa je novo domovanje dobil v ZOO Talin v Estoniji, kjer je s samico sobival do konca leta 2018. Tako kot Vita in Vito v ZOO Ljubljana, tudi onadva nikoli nista imela mladičev. 200-kilogramski samec, ki bo 7. maja dopolnil 10 let, v rojstnem listu nosi ime Botsman, Estonci pa so ga klicali Pootsman, kar oboje pomeni »poveljnik krova oz. šef palube« in lepo sovpada tudi z njegovim naravovarstvenim potovanjem, saj zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih. Pri nas mu bomo rekli kar kratko Bos ali šef.

Foto: Parco Natura Viva


Naravovarstveno popotovanje sibirskega tigra

Nadaljevanje dobrih genov, kot jih imata Bos in Vita, je ključno za ex situ ter in situ ohranitvene programe, zato so se pri Evropski zvezi živalskih vrtov EAZA odločili, da pri tem poskusijo tudi z menjavo partnerjev. Samec je zato sedaj vključen v vzrejni program ogroženih živalskih vrst tako, da se mu omogoča parjenje z različnimi samicami, kar se je že obrestovalo. Najprej so ga konec leta 2018 začasno premestili v ZOO na Češkem, kjer se je pridružil samici Tanyi, ki je junija 2019 skotila tri mladiče. Ker so tigri samotarji in samci ne skrbijo za vzrejo mladičev, so ga konec leta 2019 premestili v ZOO Parco Natura Viva v Italiji k samici Luvi, kjer je Botsman ponovno postal oče trojčkov. Letos bo partner samici Viti iz ZOO Ljubljana, ki bo dopolnila 10 let in ima z izkušenim samcem boljše možnosti za prvo leglo.

ZOO Parco Natura Viva je velik zasebni živalski vrt ob Gardskem jezeru, ki je nedavno praznoval 50. obletnico in je močno predan varstvu narave. Botsmanovi mladiči so se skotili v času, ko je bil vrt zaradi obvladovanja epidemije covid-19 kar pol leta zaprt, obiskovalci pa so si jih lahko prvič ogledali pred nekaj dnevi ob ponovnem odprtju parka. Na fotografiji od leve proti desni: dolgoletni sodelavec PNV veterinar Alessandro Salvelli, direktor parka dr. Cesare Avesani Zaborra in vodja veterinarske službe v ZOO Ljubljana Pavel Kvapi


Nova ograda v ZOO Talin

Po postanku v ZOO Ljubljana se Botsman najverjetneje vrača v živalski vrt v Talinu, kjer v času njegovega potovanja gradijo novo sodobno ogrado za sibirske tigre oziroma kompleks, imenovan Tigrova dolina. Tako kot v naravi, kjer tigri predstavljajo krovno vrsto, bo tudi v Tigrovi dolini predstavljen skupaj z mnogimi drugimi zavarovanimi vrstami daljnega vzhoda.

Foto: Tallinn ZOO


Spoznavanje novega okolja

Trenutno se Bos v ZOO Ljubljana spoznava z novimi oskrbniki in novim okoljem v zakulisju ene največjih ograd za tigre v Evropi, ki obsega 4.000 m2 naravnega gozda in je primerna za uspešno razmnoževanje te ogrožene podvrste velikih mačk. Čeprav je videti, da mu selitev ne povzroča težav in je ohranil tudi dober apetit, se bo na novo okolje sprva privajal stran od oči obiskovalcev. Strokovno osebje ZOO Ljubljana skrbno spremlja samico Vito, saj jo bomo novemu tigru prvič predstavili v njenem času parjenja. Šele nato bo samec na ogled tudi obiskovalcem, ki jih prosimo za strpnost in uvidevnost. Tako bomo Bosu dali čas, da se s čim manj stresa privadi novostim in sreča s tigrico Vito. O dogajanju vas bomo sproti obveščali v prihodnjih novicah na spletni strani ZOO Ljubljana in na družbenih omrežjih.

Novi samec Bos je 200 kg težak sibirski tiger, ki bo 7. maja dopolnil 10 let.Novi gost je že pritegnil pozornost devetletne sibirske tigrice Vite.


Z enim ciljem

Sibirski tiger Botsman je tako postal pomemben del vzrejnega programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev EAZA, njegova pot pa povzema sodobna naravovarstvena prizadevanja za ohranitev zadnjih predstavnikov teh ranljivih velikanov. Znotraj zveze je pomembno sodelovanje med živalskimi vrtovi pri vzreji in raziskovanju ogroženih vrst, kar skupaj pripomore k njihovi ohranitvi v naravnem okolju. Tudi kolegi iz tujine ves čas spremljajo potovanje samca, zato boste v tujih medijih lahko zasledili objave o tigru Botsmanu, Pootsmanu oziroma Bosu. Med nami poteka intenzivna izmenjava informacij in izkušenj z istim ciljem – ohranitev te največje podvrste tigrov, ki jih je v divjini Rusije, Kitajske in Severne Koreje ostalo le še okoli 550, praktično edino pomembno in največjo grožnjo pa jim še vedno predstavlja človek.

 

Iz Parca Natura Viva so tigra pripeljali prejšnjo sredo s partnerskim vozilom Opel Movano, s čimer so obenem na najlepši možen način obeležili desetletnico sodelovanja z zastopnikom družbe Opel za Slovenijo, družbo  Wallis Automotive Europe Slovenija. Vsa ta leta Opel namreč podpira prevoze živali tako v enoti ZOO, kot tudi v Zavetišču Ljubljana, v zadnjem letu pa celo pri naravovarstvenem udejstvovanju ponovne naselitve risov v Sloveniji v okviru projekta LIFE Lynx.

 

Spremljajte nas in seveda lepo vabljeni na obisk ZOO Ljubljana!
Vstopnice za ZOO Ljubljana lahko priskrbite tudi prek spleta na https://trgovina.zoo.si/kategorija/vstopnice/ in nakupu po želji dodate 1 € za podporo naravovarstvenim projektom.