Photo animal
Photo mask
S priljubljenimi čokoladicami pomagamo risom
18.09.2018

Pomagamo risom, ki so v Sloveniji ogrožena vrsta.


Podjetje Kraš bo z novim projektom, ki ima dobrodelno noto, v času od 1.9.2018 do 30.9.2018 del sredstev od vsakega prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenili Živalskemu vrtu Ljubljana za pomoč pri osveščanju javnosti o ogroženosti risa v Sloveniji. 

Kraš bo v sodelovanju z ZOO Ljubljana postavil informativne table o risih, kjer bo predstavljen tudi projekt LIFE Lynx.
Pravilnik o aktivnosti Životinjsko carstvo najdete tukaj.

S priljubljenimi čokoladicami pomagamo risom

O ŽIVOTINJSKEM CARSTVU


Životinjsko carstvo ni le priljubljena čokoladica, ki jo kupujemo že vse od leta 1938, temveč tudi prava zakladnica informacij o živalih. Pakirati se je začela sredi petdesetih let prejšnjega stoletja v prepoznavno embalažo, skupaj s sličicami. Čeprav se je album tekom desetletij večkrat spreminjal, je zadržal prvotno idejo, torej izobraževanje o živalih in njihovem domovanju ter nagrajevanje zvestih potrošnikov. Generacije potrošnikov so odraščale s sladkim izpolnjevanjem albuma, ki vsakemu prinese zasluženo nagrado – sladki paket Kraševih izdelkov. Ljubezen do živali skupaj s sladkim užitkom, pa se prenaša iz generacije v generacijo.


Ste vedeli, da se vsako leto s temi sličicami v povprečju še vedno napolni okoli 20 albumov vsak dan? Do sedaj se je razdelilo več kot 350.000 darilnih paketov, ki si jih pošiljatelji prislužijo kot nagrado za poln album.


V izpolnjenih albumih se je do zdaj znašlo že več kot 95 milijonov sličic, ki so priložene čokoladicam Životinjsko carstvo.  Te sicer s svojimi 15 grami veljajo za najtanjše čokoladice na svetu, njihova priljubljenost pa je segla tudi onstran hrvaških meja. Je izredno tanka in vsebuje visok delež mleka.




Zanimivosti o risih:

- Ris je največja evropska mačka. 

- V Evropi sta prisotni dve vrsti risov – evrazijski in iberski ris. V Sloveniji živi le evrazijski ris, ki je avtohton in tukaj živi že najmanj 40.000 let.

- Risa prepoznamo po značilnih čopkih na ušesih. Vloga čopkov še ni povsem pojasnjena. Predvideva se, da so pomembni za vidno sporazumevanje med risi, morda pa tudi izboljšajo risov sluh.

- V Sloveniji je glavni plen risa srnjad, polhi in jelenjad. Ris lovi trajnostno in svojega plena nikoli ne iztrebi, saj bi drugače ostal brez hrane. Prisotnost risa lahko celo pozitivno vpliva na zdravstveno stanje divjadi, saj pri lovu izbira manjše in oslabele živali.

- V naravi risi ne živijo na drevesih.

- Samo v redkih primerih ris povzroča škodo na drobnici.

- Zdrav ris človeku ni nevaren.