Photo animal
Photo mask
Svetovni dan kač 2021
16.07.2021

Ob svetovnem dnevu kač vas vabimo na kačje dogodivščine, ki bodo potekale v soboto, 17. ter v nedeljo 18. julija 2021. Pripravili smo poseben program spoznavanja kač Slovenije ter odpravljanja predsodkov do kač.

Svetovni dan kač 2021

Svetovni dan kač je priložnost za praznovanje ter ozaveščanje o njihovem ohranjanju. Kače, tako kot vse živali, ogroža uničenje njihovega življenjskega okolja, podnebne spremembe in različne bolezni, za kar je v prvi vrsti odgovoren človek s svojo dejavnostjo. Največja ovira za njihovo ohranitev pa je negativen odnos ljudi do kač.

Prav zato bomo v Živalskem vrtu Ljubljana letos že tretjič obeležili Svetovni dan kač, ki je 16. julija. Raziskave so pokazale, da je med šolarji kača na prvem mestu med živalmi, ki se jih bojijo in imajo do njih hude predsodke. O kačah kroži veliko zmot in napačnih predstav. V ljudeh je pogosto globoko zakoreninjen strah, pridobljen v rani mladosti na čustvenem nivoju, ki običajno ne izvira iz osebne izkušnje s kačami in nima podlage v realnosti. Zato v ZOO Ljubljana že 31 let pomagamo našim obiskovalcem pri odpravi predsodkov do kač in ozaveščamo o njihovem pomenu in ohranjanju v naravnem okolju.


Na svetu živi okoli 3.500 različnih vrst kač, od katerih je samo okoli 600 vrst strupenih in le pri okoli 200 vrstah strup predstavlja tveganje za človekovo življenje. V Sloveniji je razširjenih 11 vrst kač, od tega so le 3 vrste strupene. Najbolj strupena kača v Sloveniji in v Evropi je modras, največja strupena kača na svetu pa je kraljeva kobra. Najmanjša kača na svetu je slepa kačica, dolga do 10 cm, najdaljša mrežasti piton, najtežja pa zelena anakonda. V Sloveniji je najdaljša kača progasti gož, ki lahko zraste dobra dva metra, najmanjša pa drobna smokulja. Obe sta nestrupeni.


Kače so plahe živali, ki se izognejo konfliktu, kjer koli je to mogoče. Še posebej se potrudijo izogniti ljudem, zato jih v naravnem okolju le redko srečamo, kadar pa jih, se jim zlahka ognemo. Večinoma so kače veliko manjše od nas in zelo ranljive. Kaj hitro jih lahko poškodujemo. V mislih imejmo, da se kače nas bojijo veliko bolj, kot mi njih. Takrat uporabljajo različne tehnike obrambe. Lahko se delajo mrtve, se zvijejo v tesno kroglico ali se prikrijejo v okolju. Če pa vse to ne pomaga, se branijo z grizenjem.


Kače se od nas zelo razlikujejo tako po obliki telesa, kot načinu premikanja in vedenja. V ljudskem izročilu se prenaša veliko zmot in neresnic, ki še stopnjujejo naše predsodke. Prav zaradi teh kače že tisočletja preganjamo in se jih bojimo, zato so vse bolj ogrožene. V Sloveniji so zaščitene z zakonom, kar pomeni, da jih ne smemo preganjati in pobijati.


Predsodki do kač so največja ovira pri njihovem ohranjanju, saj je težko pridobiti javno podporo za nekaj, česar ne dojemamo kot ljubko in simpatično in česar se bojimo. Zato kače potrebujejo našo pomoč. S kačami, tako kot z drugimi živimi organizmi, bi morali ljudje živeti v sožitju in z njimi spoštljivo ravnati. Če nas kača preseneti, se prav gotovo ustrašimo. Pomembno pa je, da se počasi in mirno odmaknemo ter se pri tem zavedamo, da se nas ona boji bolj kot mi nje.


Svetovni dan kač je zato zelo pomemben dan, na katerem kače bolje spoznamo in ozaveščamo o njihovi ogroženosti ter o pomenu kač za ravnovesje v naravi, kjer imajo pomembno vlogo. V ZOO Ljubljana o kačah redno ozaveščamo naše obiskovalce na številnih dogodivščinah in srečanjih z njimi ter tako prispevamo k boljšemu odnosu naših obiskovalcev do kač. Kadar pa v domačem okolju naletite na kačo, lahko za pomoč pokličete tudi Kačofon.


Ob svetovnem dnevu kač vas vabimo na kačje dogodivščine, ki bodo potekale v soboto, 17. ter v nedeljo 18. julija 2021. Pripravili smo poseben program spoznavanja kač Slovenije ter odpravljanja predsodkov do kač.


Prosimo, da obiskovalci do vodnikov pristopate posamezno in upoštevate njihova navodila.


Program ob Svetovnem dnevu kač 17. in 18. julij 2021:

Dogodivščina od 10. do 13. ter od 15. do 18. ure.

  • Kače Slovenije
  • Katere kače živijo v Sloveniji
  • Kako ločimo strupeno od nestrupene kač
  • Božanje in doživljanje kač