Photo animal
Photo mask
Svetovni dan slonov
08.08.2018

V Živalskem vrtu Ljubljana se pridružujemo praznovanju, zato vas vabimo na Svetovni dan slonov, ki bo potekal v soboto, 11. ter v nedeljo 12. avgusta 2018. Pripravili smo poseben program spoznavanja in opazovanja teh kopenskih velikanov, ki je namenjen vsem obiskovalcem.

Svetovni dan slonov

Videti slona od blizu je lahko življenjsko pomembna izkušnja. Pogled v njihove oči, zavedanje njihove naravne moči in miline so spomini, ki se vtisnejo mnogo globlje kot slike iz knjig ali ekrana. Vsi ljubitelji živali smo doživeli trenutek, ko so nas živali za vedno zaznamovale in takšni vtisi imajo globalen vpliv za ohranitev te in ostalih ogroženi vrst.

 

Kljub temu da so to dobro poznane in karizmatične živali, so tako afriški kot azijski sloni ves čas na robu preživetja. Ogrožamo jih ljudje z nezakonitim lovom zaradi slonovine, mesa in kože, prav tako uničujemo njihov življenjski prostor ali pa ga razvrednotimo. Zato danes sloni pogosteje prihajajo v konflikt s človekom. A zahvaljujoč posameznikom, ki prispevajo svoje znanje, čas, ljubezen, trud in sredstva, obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev slonov in za njihovo splošno dobrobit.

 

Po zaslugi Fundacije za ponovno naselitev slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand), 12. avgusta obeležujemo Svetovni dan slonov, ki v svojem petem letu združuje 100 organizacij za njihovo ohranitev in neštete posameznike po vsem svetu. Milijoni sodelujočih so pokazali zaskrbljenost nad nezavidljivim položajem sivih velikanov s podporo Svetovnemu dnevu slonov, kar dokazuje, da imajo ljudje te živali radi in želijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi jim pomagali.

 

Kot popotniki bodite prizanesljivi opazovalci narave in za seboj puščajte čim manj sledi. Kot odgovorni ekoturisti podpirajte lokalne programe za ohranitev slonov. Pazite kaj kupujete, saj s spominki iz slonovine podpirate preganjanje slonov in uničevanje njihovega okolja. Namesto tega izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na etični način, tako lahko podprete lokalno prebivalstvo in njihov sonaravni način življenja. Ko obiskujete daljne kraje, se izogibajte jahanju slonov, saj s tem prispevate k zmanjšanju pritiska na divjinske slone in njihovo izkoriščanje za potrebe ljudi.

 

Program ob Svetovnem dnevu slonov 11. in 12. avgusta 2018:

Od 10.00 do 12.00 ter od 16.00 do 18.00 ure

 

I. Največja dama Slovenije – slonica Ganga

Biologija slona

Prikaz slonjega iztrebka

Prikaz celodnevne količine vode in hrane Gange

Prikaz igral, ki jih uporablja Ganga

 

II. Ustvarjalnice

Izdelava naglavnega obroča s slonjimi uhlji

Izdelava slonje obrazne maske

 

III. Slonje igre

Izdelava XXL igrače za Gango

Kako deluje trobec

Slonji spomin

Sestavljanka slon

Podobnosti in razlike med sloni

 

IV. Igrala in priboljški za slonico Gango

Ob 12.30 uri: XXL igrača

Ob 17.30 uri: Trening in predstavitev Gange

Ob 17.45 uri: XXL igrača