Photo animal
Photo mask
Velikonočne dogodivščine
15.04.2022

Živalski vrt je odprt vse dni v letu, obiščete nas lahko tudi med prazniki!

Del ljudskih običajev ob veliki noči je barvanje kokošjih jajc, iz katerih nastanejo pirhi. Ti simbolizirajo vstajenje, saj piščanec skozi jajčno lupino vstopi v svet. Biološko pa je jajce resnično pravi čudež narave in začetek novega življenja. Med velikonočnimi prazniki vas vabimo na dogodivščino Čudežno jajce ter na obisk spomladanskih mladičev.
Več pod sliko!

Velikonočne dogodivščine

Velikonočni prazniki


V živalskem vrtu bomo raziskovali, kaj je v jajcu in iz katerih snovi je. Ugotavljali bomo tudi, kdaj je jajce sveže, staro, surovo ali kuhano. Opazovali bomo jajca v inkubatorju in piščance pri izvalitvi ter pestovali piščance. Spoznavali bomo simboliko kuncev in zajcev v velikonočnem času ter se naučili, kakšna je razlika med glodalci ter kunci in zajci.


Spomladanski mladiči

Surikate vzgajajo že drugo generacijo letošnjih mladičev. Tokrat kar pet. Vsa skupina prispeva k skrbi zanje in prav to zagotavlja njihovo preživetje. Pri mami pijejo mleko, oče in starejši mladiči pa jih varujejo, grejejo in učijo vseh spretnosti.

 
Na kmetiji tekajo in se igrajo trije malčki jezersko-solčavske ovce. Še vedno veliko spijo v bližini svojih mam, ki jih budno spremljajo.

V otroškem živalskem vrtu so se letos prve skotile pritlikave koze. Kozice se postopoma navajajo na otroke in druge obiskovalce. Pri tem je pomembno, da obiskovalci mirno počakajo in jih pobožajo šele, ko se jim mladiči sami približajo. Obiskovalce prosimo, da jih ne hranite, dvigujete ali preganjate po ogradi.
 

Ptičja misija

Ob tem prazniku lahko rešite tudi misijo Ptičja jajca, ki je del interaktivnega kviza ZOOmeter. Z reševanjem lahko izveste, zakaj so ptičja jajca različnih oblik in barv, kako je zgrajeno jajce in kaj se skriva v njem. Ob tem lahko obiščete ptičje predstavnike v našem vrtu, jih opazujete pri morebitnem gnezdenju ter si ogledate dogajanje v naši Hiši inkubator. Na misije se lahko podate preko povezave: http://www.zoometer.si/

 

Velikonočne delavnice Čudežno jajce

Velikonočne dogodivščine, ki se jih obiskovalci lahko udeležite brez rezervacij in doplačil, bodo potekale od sobote 16. pa do ponedeljka 18. aprila 2022 od 14. do 16. ure.

 Lepo vabljeni!