Photo animal
Photo mask
Zadnji dve za mednarodni dan nosorogov 2022
22.09.2022

Ob mednarodnem dnevu nosorogov vam predstavljamo pogovor z Majo Videmšek Prijatelj in Boštjanom Videmškom, avtorjema knjige Zadnji dve: Najin in Fatu – Reševanje vrste na robu izumrtja, ki predstavlja zadnji dve preživeli samici podvrste severnega belega nosoroga. Pogovor z avtorjema si lahko ogledate na posnetku na koncu članka.

Zadnji dve za mednarodni dan nosorogov 2022

Za tremi električnimi ograjami in varovane s strani skupine naravovarstvenih čuvajev v rezervatu OI Pejeta v Keniji svoje dni preživljata Fatu (21 let) in njena mama Najin (32 let), zadnji dve predstavnici svoje podvrste, ki je včasih poseljevala travnato savano Srednje in Vzhodne Afrike.
Skotili sta se v Safari Parku Dvůr Králové na Češkem. Fatu je najverjetneje zadnja skotena predstavnica severnih belih nosorogov na svetu. Leta 2009 sta bili skupaj s samcema Sudan in Suni prepeljani v Kenijo.  Še preden je leta 2018 poginil Sudan, so veterinarji odkrili, da Najin in Fatu ne moreta zanositi na naraven način.  Usoda podvrste je sedaj v rokah naravovarstvenikov in znanstvenikov – mednarodnega konzorcija BioRescue, ki razvija in preizkuša različne tehnike, da bi prišli do mladiča severnega belega nosoroga (to vključuje asistirano reprodukcijo in raziskave matičnih celic).

14 zarodkov, ki so jih do sedaj ustvarili v italijanskem laboratoriju Avatea, hranijo na -196 stopinjah Celzija. Načrtujejo, da bodo zarodke lahko vstavili v samice južnega belega nosoroga, ki bodo tako postale nadomestne matere.  Južni beli nosorogi so bili 10 let nazaj pred podobno preizkušnjo kot severni, a jih je Južnoafriškarepublika še pravočasno zaščitila. S posebnim naravovarstvenim statusom in sodelovanjem živalskih vrtov, njihova populacija danes presega 20.000 posameznikov!

Živalski vrtovi po svetu so odigrali ključno vlogo pri preživetju južnih belih nosorogov in danes sodelujejo  pri ohranitvi njihovih severnih sorodnikov.  Od Dvůr Králova do San Diega živalski vrtovi sodelujejo  s strokovnjaki, ki so izpopolnili tehnike zorenja jajčnih celic in presaditve zarodkov. Njihov trud in inovativne tehnologije se lahko izkažejo za odločilne pri ohranjanju severnih belih nosorogov in drugih kritično ogroženih vrst.   

Knjiga Zadnji dve je posvečena Najin in Fatu, naravovarstvenikom, njunim oskrbnikom v Keniji in na Češkem ter znanstvenikom konzorcija BioRescue. Več o knjigi in možnosti nakupa si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.bukla.si/umco/zadnji-dve.html


*Fotografije v galeriji so izdelek fotografa Matjaža Krivica, ali pa avtorjev Maje Videmšek Prijatelj in Boštjana Videmška.