Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan levov 2023
01.08.2023

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na praznovanje svetovnega dneva levov. Leta 2013 so raziskovalci potrdili, da število levov v naravnem okolju dramatično upada do te mere, da so leva uvrstili med ogrožene živalske vrste. Ker je v prizadevanjih za njihovo o

Mednarodni dan levov 2023

Razlogi za ogroženost

Danes azijske leve ogroža konflikt s človekom zaradi škode v živinoreji ter napadov levov na ljudi. Težava je tudi parjenje v sorodstvu in s tem zmanjšana genetska pestrost populacije. Poleg tega so občutljivi na morebitne izbruhe bolezni in okoljske nesreče. Ogroža jih krivolov. 

V Afriki pa še vedno leve ogroža človek z uničevanjem njihovega življenjskega prostora, kar je privedlo do majhnih in med seboj izoliranih populacij, kjer se pojavljajo tudi različne bolezni. Razširjen je lov na trofeje ter uporaba kosti in drugih delov v tradicionalni medicini.


Svetovni dan levov si zastavlja tri cilje:

 1. Prvi cilj je ozaveščanje o položaju levov in težavah, s katerimi se vrsta srečuje v naravnem okolju. 
 2. Drugi cilj je iskanje načinov za zaščito naravnega okolja te velike mačke z ustanavljanjem nacionalnih parkov ter s tem zmanjševanje območij, na katerih se ljudje lahko naselijo. 
 3. Tretji cilj pa je izobraževanje ljudi, ki živijo v bližini teh divjinskih mačk, o sobivanju z levi.


Prav vsak lahko pomaga 

 • Pomagamo lahko z branjem in širjenjem informativnih povezav na družabnih omrežjih, ki obveščajo o levih in njihovem svetovnem dnevu.
 • Z donacijo naravovarstvenim organizacijam, ki si prizadevajo za zaščito in ohranitev levov. 
 • Kot popotniki bodite prizanesljivi opazovalci narave in podpirajte lokalne ohranitvene programe. 
 • Pozorni bodite pri nakupih, saj z mnogimi spominki naravnega izvora podpirate uničevanje vrst in naravnega okolja. Kot uporabniki izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na sonaraven in etičen način.


Azijska leva v ZOO Ljubljana 

Leva Čaja in Maksimus v ZOO Ljubljana sta ambasadorja levov v naravnem okolju in imata pomen pri izobraževanju naših obiskovalcev. Kot vse mačke, sta velika zaspanca. V jutranjih urah poležavata na soncu, v opoldanski pripeki si poiščeta senco, proti večeru pa zelo rada opazujeta liči antilope v sosednji ogradi.Za vas smo pripravili dogodivščine ob svetovnem dnevu levov, ki izobražujejo o položaju levov v naravnem okolju in o načinih ohranjanja te izjemne živalske vrste.


Dogodivščina ob mednarodnem dnevu levov


Termin:
Sobota 5. in nedelja 6. avgust od 10. do 13. ter od 14. do 17 ure
Četrtek 10. avgust od 16. do 18. ure

Biološka dogodivščina


Predstavili vam bomo leva Maksa in levinjo Čajo. Spoznavali bomo navade in družinsko življenje azijskih levov ter si na modelu ogledali njihove zobe, potipali jezik ter našo dlan primerjali z njihovo šapo.
Pogovarjali se bomo, kako v ZOO Ljubljana skrbimo za leva, kako je opremljena njuna ograda ter zakaj so v naravi ogroženi.
 
Ekološka dogodivščina skrb za Zemljo: Zmanjšaj uporabo stvari

Pred nakupom igrač in drugih stvari dobro premislimo, ali jih potrebujemo. Bolje kot za plastično igračo se odločimo za leseno in to tako, iz katere lahko sestavimo različne stvari. 


Lepo vabljeni!


Ali veš? 

 • Levi so stoletja navdihovali in vzbujali strahospoštovanje pri ljudeh s svojo velikostjo in močjo. So druge največje mačke na svetu, od njih so večji le sibirski tigri.
 • Raziskovalci ocenjujejo, da je v naravi ostalo le še okoli 30.000 levov zato je takojšnje ukrepanje ključnega pomena za zaščito in reševanje levov pred izumrtjem.
 • Levi so bili razširjeni v Afriki, Mali Aziji, Indiji in na Arabskem polotoku že pred 1,4 milijoni let, zdaj pa so se zaradi človeka znašli na samem pragu izumrtja. Še do leta 1940 so živeli v severni Afriki visoko v Atlaškem gorovju. Danes živijo v podsaharski Afriki na devetkrat manjšem prostoru kot v preteklosti. Območje je razdrobljeno in veliko le še kot trije otoki Madagaskar skupaj.
 • Včasih je bilo opisanih enajst podvrst današnjih levov. Kasneje so ločili dve podvrsti, in sicer afriškega (Panthera leo leo) in azijskega leva (Panthera leo persica).
 • Po klasifikaciji Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) so levi uvrščeni v kategorijo ranljivih vrst, saj so v različnih regijah trendi naraščanja in upadanja populacij zelo različni. To pomeni, da se lahko njihovo število ponovno poveča ob sprejetju ustreznih ukrepov. Brez pomembnega posredovanja za njihovo zaščito, pa se lahko znajdejo na seznamu vrst, ki jim grozi izumrtje.