Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan tigrov 2019
23.07.2019

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na Mednarodni dan tigrov, ki ga bomo obeležili v soboto, 27. ter v nedeljo, 28. julija 2019 od 10. do 12. ter od 15. do 18. ure. Pripravili smo zabavno-izobraževalni program spoznavanja in opazovanja teh največjih mačk na svetu, ki je namenjen vsem obiskovalcem!

Mednarodni dan tigrov 2019

Tigri lahko živijo v najrazličnejših življenjskih okoljih - od hladnega iglastega gozda na severu Kitajske do tropskih deževnih gozdov Jugovzhodne Azije, kjer so vse leto stalne temperature in visoka zračna vlažnost. Živijo tudi v tropskih suhih gozdovih in savanah, pa tudi v mangrovi in priobalnih močvirjih. Velikost življenjskega prostora tigra je odvisna od količine plena na njegovem območju. V osrednji Indiji in Nepalu, kjer je dovolj plena, živijo samci tigrov na območju velikem od 12 do 95 kvadratnih kilometrov. Na daljnem vzhodu Rusije, kjer plena primanjkuje, pa samci živijo na območju velikem do 400 kvadratnih kilometrov. Tigri spijo, ležijo in si negujejo kožuh 20 ur dnevno. Dejavni so le 4 ure. Razlog je v tem, da imajo relativno majhno srce v primerjavi s telesnim volumnom in niso vzdržljivi tako kot npr. psi.


Tigri živijo na našem planetu že več kot 2 milijona let. Še v 19. stoletju je živelo v Aziji in vzhodnem delu Evrope okoli 100.000 tigrov, 9 različnih podvrst. Danes jih živi samo še od 3.800 do 5.210 v majhnih in izoliranih populacijah. Indijskih tigrov je okoli 2.000, indokinskih 960, malajskih 540, sibirskih 500, sumatranskih 500 in južnokitajskih 30, za katere pa danes ne vemo ali sploh še živijo! Balijski tiger je bil iztrebljen v 40. letih, kaspijski tiger v 70. letih in javanski tiger v 80. letih prejšnjega stoletja. 
 

Tigrov je vedno manj, ker človek uničuje njihovo življenjsko okolje. Primanjkuje jim plena, saj s človekom tekmujejo za hrano, človek jih lovi zaradi kože in drugih delov, ki jih ljudje uporabljajo v tradicionalni azijski medicini in tradiciji (npr. obredne noše). Med leti 1875 in 1925 so samo zaradi športnega lova v Indiji ubili 57.000 tigrov. V 50 letih so pobili 10-krat več tigrov, kot jih danes sploh še živi v naravi.


Kot popotniki bodite prizanesljivi opazovalci narave. Kot odgovorni ekoturisti podpirajte lokalne ohranitvene programe. Pazite, kaj kupujete, saj z mnogimi spominki naravnega izvora podpirate uničevanje vrst in naravnega okolja. Ali bi divji lovci še streljali tigre, če ljudje po svetu ne bi kupovali izdelkov iz tigrovih kosti, masti, notranjih organov, krempljev in kože? Na počitnicah tudi pazite, kaj jeste, saj je pogosto na meniju meso ogroženih živalskih vrst. Kot uporabniki izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na sonaraven in etičen način. Ne kupujte živih divjinskih živali zato, ker se vam smilijo. Vsako, ki jo ''rešite'', bo nadomestila nova iz narave.
 

Leta 1997 je Londonska zveza živalskih vrtov in Global Tiger Patrol ustanovila organizacijo ''21. stoletje tigra'', ki si prizadeva ohraniti tigre v naravnem okolju. Od leta 2003 se tem prizadevanjem pridružujejo tudi evropski živalski vrtovi.
 

V naravnem okolju tigrov poteka devet projektov, ki si prizadevajo za njihovo ohranitev. Naravovarstveniki kupujejo gozd, pogozdujejo, izobražujejo lokalno prebivalstvo kako živeti s tigrom v okolju ter divje lovce preusmerjajo v turistične vodnike. Ko ohranjamo tigra, ohranjamo tudi njegov življenjski prostor in s tem vse rastlinstvo in živalstvo na njegovem območju. Če ohranimo gozdove, da bodo v njih preživeli tigri, jih bomo ohranili tudi za nas, ljudi.
 

Program ob Mednarodnem dnevu tigrov:
 
I. Biološke delavnice               
Od 10.00 do 12.00 ter od 15.00 do 18.00 ure
Tiger – azijski kralj živali Vloga tigrov v naravnem okolju in njihova ogroženost

II. Ustvarjalna delavnica          
Od 10. do 12. ure
Izdelava kosmatega darila za tigra.

III. Lepotilnica                          
Od 15. do 18. ure
Barvanje obrazov – motiv tigrov vzorec.

IV. Obdaritev tigrov                 
ob 13. uri: Obdaritev tigrov s kosmatim darilom presenečenja
ob 16.30 uri: Skok v višino za priboljškom