Photo animal
Photo mask
Svetovni dan žab
23.03.2022

Ob besedi žaba pogosto pomislimo na izbuljene oči, bradavičasto kožo, nenavadno skakanje in čudno nočno oglašanje. Zelo drugačne so od nas, zato se mnogim ljudem zdijo neprijetne in imajo do njih polno predsodkov. 

Svetovni dan žab

A te brezrepe dvoživke imajo pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi. Zato vsako leto 20. marca, vse od leta 2009, obeležujemo svetovni dan žab. Ta poseben dan je posvečen prav njim in velja za največji svetovni dan izobraževanja o dvoživkah ter ozaveščanja o prizadevanjih za njihovo ohranitev.
 

Dvoživke, kamor uvrščamo tudi žabe, so bile prvi vretenčarji na kopnem. Še vedno so življenjsko odvisne od vode. Vanjo odlagajo jajčeca, v vodi živijo njihove ličinke, pa tudi veliko odraslih dvoživk. Poznanih je več kot 7.460 vrst žab, ki so izredno raznolike in prilagojene različnim življenjskim okoljem. Strokovnjaki še vedno mesečno odkrivajo nove vrste, predvsem v odročnih predelih tropskih deževnih gozdov.
Žabe so razširjene na vseh celinah, razen na Antarktiki, od tropov do subarktičnih območij, v visokogorju in puščavah, ob obalah ter v tropskih deževnih gozdovih, kjer so najbolj raznolike.
 

Vendar jim danes, kar tretjini vseh vrst, grozi izumrtje. Glavni vzroki za to so poseganje človeka v njihov življenjski prostor, podnebne spremembe, onesnaževanje okolja, naseljevanje tujerodnih vrst in širjenje bolezni.

 

Zakaj si moramo prizadevati ohraniti dvoživke?

Dvoživke se pretežno hranijo z žuželkami in jih vsako leto pojedo na milijone. Te iste dvoživke so pomemben vir hrane za druge živali. V ekosistemih igrajo pomembno vlogo tako plena kot tudi plenilcev, s čimer ohranjajo krhko naravno ravnovesje. Koža dvoživk je prepustna, zaradi česar je zelo dovzetna za strupene snovi v okolju. S tem so dvoživke pomemben kazalec stanja kvalitete okolja in tako posredno pred nevarnostjo opozarjajo tudi ljudi.
 

Smrtonosna bakterija

Dvoživke ogroža bolezen hitridiomikoza, ki jo povzroča posebna gliva Batrachochytrium dendrobatidis, ki jo je človek v zadnjih 65 letih s preseljevanjem dvoživk iz Afrike razširil po vsem svetu. Obolenje je zaenkrat v naravi nezaustavljivo in neozdravljivo! Kjerkoli se pojavi, pogine več kot 90 % dvoživk.
 

Akcije za ohranitev dvoživk

Številne naravovarstvene organizacije, Svetovna (WAZA) in Evropska zveza (EAZA) živalskih vrtov in akvarijev, katerih član je tudi ZOO Ljubljana, si prizadevajo ohraniti ogrožene vrste v živalskih vrtovih, da bi jih lahko vrnili v naravno okolje, ko bomo znali obvladovati bolezen. S kvalitetnimi izobraževalnimi programi ozaveščamo obiskovalce in širše občinstvo o žabah in njihovem pomenu v naravnem okolju. Pravkar na Večni poti pri ZOO Ljubljana poteka akcija preprečevanja povoza dvoživk, ki se selijo iz prezimovališč na mrestišča, ki jo vodi Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev Slovenije.
 

Svetovni dan žab v ZOO Ljubljana

Ta vikend bomo spoznavali dvoživke Slovenije, njihove značilnosti in način življenja. Z nekaterimi izmed njih se bomo srečali od blizu ter spoznali razloge za njihovo ogroženost. Pogovarjali se bomo tudi o tem, kaj lahko naredimo za njihovo ohranitev.
V vivariju ZOO Ljubljana si lahko ogledate še nekaj eksotičnih predstavnikov. Med njimi mahovno žabo, ki je v naravi razširjena v Vietnamu in jo težko opazimo v mahu, v katerem se skriva. Podrevnice iz Južne Amerike, ki so v naravnem okolju izredno strupene tudi za ljudi, v terarijih pa niso strupene, zaradi drugačne hrane kot jo najdejo v naravnem okolju. Mehiški aksolotel vse življenje ohrani obliko ličinke in je endemit v nekaterih jezercih v Mehiki.

 

Vsekakor je to pravi čas za nakup ali podaljšanje letne vstopnice, s katero lahko obiskovalci spremljajo razvoj mladičev in se brez doplačil udeležijo številnih delavnic kar 365 dni.
 

Spremljajte nas in seveda lepo vabljeni na obisk ZOO Ljubljana!

 

Obiskovalce obveščamo, da si vstopnice za ZOO Ljubljana lahko priskrbijo tudi prek spleta na https://trgovina.zoo.si/kategorija/vstopnice/ in nakupu po želji dodajo 1 € za podporo naravovarstvenim projektom.

 

Konec obvestila!

 

 

Priloge v wordu natej povezavi:

1. Sporočilo za javnost: Svetovni dan žab v ZOO Ljubljana

2. Program dogajanja v ZOO Ljubljana ob svetovnem dnevu žab.

3. Več o svetovnem dnevu žab (dodatne informacije)

4. Značilnosti dvoživk

5. Dvoživke Slovenije

6. Preprečevanje povoza dvoživk na Večni poti

7. Fotografije: Zelena žaba, zelena rega, navadna krastača, sekulja, navadni pupek, hribski urh in mrest krastače. Avtor fotografij je Ivan Esenko.
8. Filmček o dogodivščinah ob svetovnem dnevu žab.

 

Fotografije:

https://www.dropbox.com/sh/4o6...


Povezavi na promocijski filmček:

https://we.tl/t-BuXfhgdT8x

https://youtu.be/m2WrUp6cX_A