Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
December 9:00 do 16:30
Januar 9:00 do 16:30

Mačji panda Ailurus fugens

Mačji panda
Življenjsko okolje

Na območju bambusa

V naravi mačje pande prebivajo na območju Himalaje, na severu Indije in Mjanmara, jugu Tibeta, Butanu, Nepalu ter delu kitajskih pokrajin Sečuan in Junan.


Živijo v zmernih gozdovih, kjer je dovolj bambusa in veliko grmičevja, štorov in podrtih dreves, ki jim omogočajo dostop do okusnih bambusovih listov. So samotarske živali. Posamezni mačji panda živi na majhnem območju, velikem manj kot 4 kvadratne kilometre in dnevno prepotuje manj kot pol kilometra.

 

Prehrana

Rastlinojede zveri

Čeprav mačje pande uvrščamo med zveri, so pretežno rastlinojedi, saj 80 do 90 % njihove prehrane prestavlja bambus. Izbirajo najbolj hranljive vrste bambusa v svojem okolju in jedo predvsem njihove liste. Na dan jih mačja panda lahko poje kar okoli 20.000! Poleg tega se občasno hranijo še z lišaji, koreninicami, manjšimi vretenčarji, ptičjimi jajci, žuželkami in njihovimi ličinkami.

Razmnoževanje

Mladiči so odeti v gost sivkast kožuh

Razmnoževanje pri mačjih pandah je sezonsko, med januarjem in sredino marca. Sproščanje jajčne celice iz jajčnika pri samici najverjetneje sprožijo šele snovi prisotne v semenski tekočini samca, čemur strokovno rečemo inducirana ovulacija. Samice so breje povprečno štiri mesece in pol. V zadnjih dneh brejosti pripravijo gnezdo v votlih drevesih ali skalnih razpokah, kjer skotijo do štiri mladiče. Mladiči so sprva slepi in nebogljeni ter odeti v gost sivkast kožuh. Spregledajo po 18 dneh, po dveh mesecih imajo že enak vzorec kožuha kot odrasle živali, gnezdo prvič zapustijo šele po treh mesecih.

Družina

Ne mačke ne pande

Kljub imenu mačji pande niso v ožjem sorodu niti z orjaškim pando niti z mačkami, jih pa prav tako uvrščamo med zveri (Carnivora).

Nedavno so znanstveniki odkrili, da gre pri teh živalih za dve različni vrsti. Njihova anatomija in genetika izdajata, da gre za evolucijsko zelo staro vejo, zato jih znotraj zveri uvrščamo v samostojno družino (Ailuridae). Nekatere študije nakazujejo sorodnost z družino medvedov, druge pa z družinami kun, skunkov in rakunov.

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Mačji pande (Ailuridae)

Rod
Vrsta

Mačji panda (Ailurus fugens)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PONOČI
Icon night
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
samotar
Icon social structure