Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
December 9:00 do 16:30
Januar 9:00 do 16:30

Mačji panda Ailurus fugens

Mačji panda
Izvor imena

Bleščeča mačka

Ime panda domnevno izhaja iz lokalnega (verjetno nepalskega) izraza za mačjo pando. Orjaški panda je svoje ime pravzaprav dobil po mačji pandi, ki je bila s strani zahodnih raziskovalcev prva poimenovana. Njegovo latinsko rodovno ime izhaja iz grškega “ailouros”, “mačka”, vrstno ime “fulgens” pa v latinščini pomeni “tisti, ki se blešči, svetleči se”, torej “mačka, ki se blešči”, verjetno zaradi njegove ognjeno rdeče obarvane dlake.

Kitajska beseda za mačjega pando je wah (eden od zvokov, ki jih proizvede), ho-hu in hun-ho, kar pomeni ognjena lisica (fire-fox). Imenuje se še medvedja mačka, ye, thokya, woker, sankam, wokdonka ...

Predsodki in vraže

Krzno

Na Kitajskem verjamejo, da krzneni rep mačje pande prinaša srečo mladoporočencem, zato so neveste na porokah pogosto nosile klobuk z repom mačje pande. Eden glavnih vzrokov za lov teh živali je prav njihovo krzno.

V mitih in religiji

Zavetnik Jeti

Na vseh koncih sveta se pojavljajo legende o velikemu, opici podobnem strašnem bitju, ki mu v Himalaji pravijo Jeti, v Ameriki Bigfoot ali Sasquatch, na Kitajskem Divji mož, v Afriki Ngoloko in Kaptar v Evropi. Četudi o njegovem obstoju ni nikakršnega resnega dokaza, pa je vera vanj še kako prisotna in resnična. Tako je vraža v neresnično bitje pomagala ohraniti gozd za vse resnične živali kot so mačji pande, himalajski črni medved, leopard in himajlajska koza.

V literaturi in umetnosti

Slavne mačje pande

Se spomnite kungfujskega mojstra Shifuja iz filmov Kung Fu Panda (2008) in Kung Fu Panda 2 (2011), ki mu je glas posodil Dustin Hoffman in je mačji panda?


Najbolj znan mačji panda današnjih časov pa je verjetno maskota internetnega brskalnika Mozilla Firefox, pri katerem marsikdo zmotno misli, da gre za lisico.


V veliko mačjo pando se spremeni tudi glavna junakinja Disneyjevega filma Jaz, rdeča panda (Turning red).


Kot ljubljenček

Mačji panda naj bi bil v viktorijanskih časih (19. stoletje) zaradi svoje ljubkosti in nežnega značaja popularen hišni ljubljenček evropskih žensk. Kot hišni ljubljenček se je pojavljal tudi v Aziji. Indira Gandhi naj bi jih kot otrok imela doma. Lovljenje teh živali za namene udomačevanja je njihovo številčnost v naravi še dodatno zmanjšalo.

V zgodnjih devetdesetih letih je mačji panda postal simbol indijske zvezne države Sikkim, bil pa je tudi maskota čajnega festivala Darjeeling.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
mali panda/crveni panda
Italia flag
IT
panda minore, panda rosso
Great Britain flag
GB
red panda/lesser panda
Austria/Germany flag
A, DE
kleiner panda/roter panda
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)