Photo animal Photo animal
Photo mask

Mačji panda Ailurus fugens

Mačji panda
Vloga v naravi

Endemit

Mačji panda živi na območju gorovja Himalaja. Pravimo, da je endemit, kar pomeni, da ga v naravi najdemo le v tem delu sveta in nikjer drugje. Poleg tega je edini še živeči predstavnik svoje družine, zato je njegovo ohranjanje še toliko bolj pomembno. Mačje pande so nenadomestljiv člen v prehranjevalnem spletu. Čeprav njihov jedilnik skoraj v celoti predstavljajo bambusovi listi, občasno jedo tudi nekatera semena, cvetove in plodove. Na ta način sodelujejo pri raznašanju semen. Občasno si privoščijo tudi ptičja jajca, manjšega kuščarja, glodalca ali žuželke, s čimer omejujejo njihovo številčnost. Tudi sami so pomemben vir hrane za nekatere večje živalske vrste. Plenijo jih snežni leopardi in nekatere kune, medtem ko so mladiči pogosto plen ujed.

Vzroki ogroženosti

Ogrožena vrsta

Čeprav nihče ne ve, koliko mačjih pand je pravzaprav še ostalo v naravi, je ta številka po ocenah manjša od 10 000. Vrsta je ogrožena zaradi krčenja in vedno večje razdrobljenosti njihovega življenjskega prostora, težavo pa predstavlja tudi njihova visoko specializirana prehrana in nizka rodnost (pogosto letno skotijo le enega mladiča, naravna smrtnost pa je med njimi precej visoka). Ponekod se pojavlja parjenje v sorodstvu, ki povzroča pojavljanje določenih dednih bolezni.



Pogosto se ujamejo v pasti lovcev, namenjene drugim živalim, npr. divjim svinjam ali jelenjadi. Mačje pande ponekod lovijo zaradi njihovih kožuhov, še posebej so cenjeni njihovi košati repi, ki jih uporabljajo za izdelavo pokrival. Krzno uporabljajo ob različnih praznovanjih, v nekaterih delih Kitajske celo na poročnem slavju. Lov na mačje pande je danes popolnoma prepovedan, a divji lovci še vedno prodajajo mačje pande v zasebne živalske vrtove. Za tako dejanje je zagrožena visoka denarna kazen, poleg tega pa divjim lovcem grozi zapor do 10 let.

 

Kako lahko pomagaš?

Pomoč lokalnim skupnostim

Za ohranjanje vrste je ključno ozaveščanje lokalnih prebivalcev. Oblasti jih skušajo odvrniti od divjega lova, zagrožena je tako denarna kazen kot tudi zapor. Lokalno prebivalstvo preusmerjajo v izdelavo briketov za kurjavo iz jakovih iztrebkov ter v ekoturizem. Trenutno poteka več projektov ohranjanja mačjih pand, pri čemer sodelujejo tudi živalski vrtovi po vsem svetu. Preveri njihove aktivnosti:



Waza: projekt Punde Kundo. 

WWF: Red panda.

Red panda network.

 

World map
Naravovarstveni status:
en
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Paleontologi so odkrili veliko fosilnih sorodnikov mačjega pande. Nekatere vrste iz družine mačjih pand, ki so živele pred okoli 10 milijoni let so bile po velikosti bližje leopardom in so imele pravo zversko zobovje primerno za prehrano z mesom.
Glavni plenilci mačjih pand so snežni leopardi. Če je ogrožen se mačji panda umakne na drevo, lahko pa se tudi brani s svojimi delno vpotegljivimi kremplji.
Mačje pande imajo posebno oblikovano zapestno kost, ki deluje kot šesti prst. Uporabljajo ga pri hranjenju z bambusom in služi kot naslon, ko bambus primejo s šapami.