Photo animal Photo animal
Photo mask

Perzijski leopard Panthera pardus saxicolor

Perzijski leopard
Življenjsko okolje
Od puščav do gorskih predelov

Od vseh divjinskih mačk leopardi poseljujejo največ različnih življenjskih okolji: od puščav in travnatih savan do tropskih gozdov in gorskih predelov. Perzijski leopardi živijo v listnatih gozdovih, subalpskih travnikih in skalnih soteskah v Visokem Kavkazu in v gorskih stepah in brinovih gozdovih v Malem Kavkazu in Iranu. Največ osebkov (500-800) podvrste perzijskih leopardov živi v Iranu.
 
Prehrana
Lovci iz zasede

Leopardi so lovci iz zasede in dobri plezalci o čemer priča tudi njihova telesna konstitucija. Imajo namreč močne, a kratke noge, lopatice s posebnim prirastiščem za plezalne mišice in močne čeljusti, zaradi česar lahko plenijo tudi živali večje od sebe. Na plen skočijo iz zasede in ga skoraj nikoli ne preganjajo, če naskok ne uspe. Živali nemudoma zlomijo vrat, nato pa ulov odnesejo na varno, pogosto na bližnje drevo.

V nekaterih okoljih morajo za hrano tekmovati z drugimi velikim plenilci (levi, gepardi, tigri) in so zato prisiljeni loviti pretežno ponoči ali celo jesti mrhovino. Perzijski leopardi nimajo tovrstne konkurence in tako je njihova prehrana odvisna predvsem od tega, kakšen plen je prisoten v okolju. Največkrat so to srne, divje koze in ovce, perzijske gazele, kavkaški kozorogi, mufloni in divje svinje. Včasih uplenijo tudi ježevce, zajce ali celo domače živali.
 
Razmnoževanje
Samo mama

Običajno so leopardi samotarske živali, družijo se le v času parjenja. Par navadno ostane skupaj nekaj dni, delita si hrano in se parita tudi do 100-krat na dan. Tekom življenja imajo leopardi več partnerjev. Parijo se lahko skozi vse leto, vrhunec paritvene sezone pa je različen pri podvrstah; pri perzijskih leopardih nastopi pozimi.

V enem leglu sta najpogosteje dva mladiča, ob kotitvi težka okoli 550 g in slepa. Samice mladiče skrijejo v gostem grmovju, spodmolih ali votlih deblih, da jih zavarujejo pred morebitnimi plenilci. Mladi leopardi shodijo pri dveh tednih, pri 6 - 8 tednih, ko začnejo jesti trdo hrano, pa že redno zapuščajo skrivališče.
 
Družina
Snežni leopardi niso podvrsta leopardov

Med najožje sorodnike leopardov sodijo vse mačke rodu Panthera: tigri, levi, jaguarji in snežni leopardi. Kljub imenu snežni leopardi niso podvrsta leopardov in so z njimi najverjetneje celo v manj tesnem sorodstvu kot levi.

Leoparde (vrsta Panthera pardus) razvrščamo v vsaj 9 podvrst. S perzijskim leopardom (P. pardus saxicolor) so po velikosti primerljivi še leopardi, ki živijo na Šri Lanki (P. pardus kotiya), najmanjši pa so arabski leopardi (P. pardus nimr), katerih samice lahko tehtajo zgolj 18 kg.
 
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Mačke (Felidae)

Rod
Vrsta

Leopard (Panthera pardus)

Podvrsta

Perzijski leopard (Panthera pardus saxicolor)

DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
samotar
Icon social structure