Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00

Volk Canis lupus

Volk
Izvor imena

Beseda volk izvira iz praindoevropskega poimenovanja te živali.

Predsodki in vraže

So volkovi nevarni ljudem?

Med ljudmi velja splošno prepričanje, da so nevarne živali, ki v hudih zimah v velikih skupinah napadajo ljudi. Čeprav ponekod v tujini (predvsem v odročnih predelih z malo stiki med volkovi in ljudmi) občasno prihaja do napadov volkov na ljudi, so takšni primeri v Srednji Evropi izjemno redki. V Sloveniji ni zabeleženega nobenega primera napada volkov na ljudi .

V mitih in religiji

Volk čaščen in zaničevan

Volk je prisoten v folklori mnogih ljudstev, največkrat pa je poudarjen njegov plenilski značaj, ki so ga ljudje od nekdaj povezovali z nevarnostjo in uničenjem. Pogosto se pojavlja kot simbol bojevnika ali hudiča.


Med Nordijci in Japonci je volk čaščen skoraj kot božanstvo. Na Japonskem so kmetje častili volkove in puščali hrano blizu njihovih brlogov v upanju, da jih bodo obvarovali pred srnjadjo in divjimi svinjami. Nekatere kulture so volkove vključile v svoje zgodbe o nastanku. Rimljani pravijo, da je Kapitoljska volkulja dojila ustanovitelja Rima, Romula in Rema. V Mitologiji Turkov in Mongolov so volkovi predniki ljudi.

V literaturi in umetnosti

Pravljični lik za strašenje otrok

Volkovi v literaturi pogosto nastopajo v izrazito negativni vlogi. Veliko predsodkov povzročajo pravljice, kot so Rdeča kapica, Volk in 7 kozličkov ter Trije prašički, nastopajo pa tudi v številnih drugih znanih delih, npr. v Knjigi o džungli in v Robinu Hoodu.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Vuk
Italia flag
IT
Il lupo
Great Britain flag
GB
Wolf
Austria/Germany flag
A, DE
Wolf
Pregovori
Človek človeku volk.
Volk dlako menja, narave nikoli.
Volk v ovčji koži.
Lačen kot volk.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)