Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Do 15. feb. od 9. do 16:30. ure
Marec Od 15. feb. od 9. do 17:30. ure

Zlatolični gibon Nomascus gabriellae

Zlatolični gibon
Življenjsko okolje

Drevesni akrobati


Giboni živijo skoraj izključno v drevesnih krošnjah in se izjemno redko premikajo po tleh, nikoli ne plavajo. Visoko v krošnjah imajo v naravi na voljo veliko rastlinske hrane in so hkrati na varnem pred večino plenilcev. Živijo na območju Vietnama, Laosa in Kambodže, predvsem v nižinskih tropskih gozdovih in nekaterih drugih gozdnih okoljih. Velikost domačega teritorija posamezne skupine je med 30 in 100 ha.

Prehrana

Rastlinojedi


Prehrana zlatoličnih gibonov v divjini ni podrobno raziskana. Predvsem se hranijo s sadjem, opaženo je bilo tudi hranjenje z listjem, poganjki, cvetovi in občasno žuželkami.


Dolgi podočniki, a niso zveri

Giboni imajo enako zobno formulo kot vse človeku podobne opice in ljudje. Na vsaki strani vsake čeljusti imajo po 2 sekalca, 1 podočnik, 2 ličnika in 3 kočnike, skupaj 32 zob. Imajo zelo dolge podočnike.

Razmnoževanje

Giboni so monogamni


Isti samec in samica kot par ostaneta skupaj vse življenje. Posamezno skupino gibonov tako najpogosteje sestavljata samec in samica ter do štirje njuni mladiči.


Par zlatoličnih gibonov ima mladiča vsake 2 do 3 leta. Samice so breje približno 7 mesecev in mladiče dojijo do dve leti. Oba starša mladiče tudi negujeta, nosita in branita. Mladi giboni se osamosvojijo in zapustijo svojo matično družino pri šestih do osmih letih. Natančnih podatkov o življenjski dobi  zlatoličnih gibonov v divjini ni, v ujetništvu živijo do 50 let.

Družina

Poznamo 19 različnih vrst gibonov


Glede na nedavne genske raziskave delimo taksonomsko družino gibonov (Hylobatidae) na štiri rodove. Zlatolični gibon spada skupaj s še šestimi vrstami v rod Namascus. Skupno število vseh različnih vrst gibonov je 19.


Kako so nastale različne vrste gibonov

Evolucijski razvoj tako velikega števila vrst gibonov je povezan z nihanjem nivoja morske gladine v poznem pleistocenu (pred 650 000 do 100 000 leti). V času poledenitve je bila gladina morja nižja in velik del Indonezije je bil enotna kopnina z Malajskim polotokom. Ob talitvi ledu so nastali posamezni otoki in ločili populacije gibonov iz katerih so se razvile ločene vrste.

Giboni so evolucijsko blizu človeku

Gibone uvrščamo med brezrepe opice starega sveta (Hominoidea), njihovi bližnji sorodniki so poleg ljudi še šimpanzi, gorile in orangutani. Giboni so med brezrepimi opicami človeku najmanj sorodni. To pomeni, da so zadnji živalski predniki, ki so skupni ljudem in gibonom, živeli v bolj daljni preteklosti (pred 15-20 milijonov let), kot na primer zadnji skupni predniki šimpanzov in ljudi.

 

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Primati (Primates)

Družina

Giboni (Hyobatidae)

Rod

Nomascus

Vrsta

Zlatolični gibon (Nomascus gabriellae)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
par z mladiči
Icon social structure