Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Do 15. feb. od 9. do 16:30. ure
Marec Od 15. feb. od 9. do 17:30. ure

Zlatolični gibon Nomascus gabriellae

Zlatolični gibon
Vloga v naravi

Pomembno vlogo imajo pri razširjanju rastlinskih semen


Ekološka vloga zlatoličnih gibonov v naravi je izjemno slabo raziskana. Glede na velike količine zaužitih plodov gotovo delujejo kot pomembni raznašalci semen. Z objedanjem listov znižujejo neto primarno produkcijo gozda in oblikujejo rastlinsko vrstno sestavo v ekosistemu. Visoko v krošnjah dreves nimajo naravnih plenilcev, kljub temu pa kot plenilci žuželk predstavljajo pomemben člen prehranjevalnega spleta.

Vzroki ogroženosti

Človek je poglavitni vzrok ogroženosti gibonov


Zlatolične gibone ogroža predvsem nezakonit lov. Divji lovci jih prodajajo kot hišne ljubljenčke, ponekod dele njihovih teles uporabljajo v tradicionalni medicini, v nekaterih predelih razširjenosti pa predvsem za hrano. Na upad številčnosti vpliva tudi uničevanje njihovega življenjskega okolja na račun širjenja kmetijskih zemljišč in izsekavanja gozda. Velika smrtnost je tudi posledica uporabe agresivnih škropiv v poljedelstvu.


Zlatolični giboni so izjemno slabo raziskani, zato ocena številčnosti v naravi ni znana. Največja znana populacija je v Kambodži (Seima Biodiversity Conservation Area) in šteje približno 2500 osebkov.

Kljub temu da so giboni izjemni plezalci in so življenju v visokih krošnjah zelo dobro prilagojeni, pa je eden pogostješih vzrokov smrti pri gibonih padec z visokih dreves. 

Kako lahko pomagaš?

Kot popotniki se moramo zavedati, kaj kupujemo, jemo ali podpiramo z obiski


Bi divji lovci še lovili gibone, če jih nihče ne bi želel za hišne ljubljenčke? Ravnaj odgovorno in ob nakupu eksotičnih živali vedno preveri vse potrebne dokumente. Na potovanjih preveri, ali izdelki vsebujejo živalske dele in odkloni izdelke, ki vsebujejo opičje meso. 


Mnogo tujih naravovarstvenih organizacij izvaja projekte namenjene ohranjanju zlatoličnih gibonov. Obišči njihove spletne strani in preveri njihove dejavnosti!


Projekt Zlatolični gibon.

Opazovanje gibonov v Kambodži.

World map
Naravovarstveni status:
cr
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Ali veš, da so bili giboni nekdaj hišni ljubljenčki kitajskih cesarjev?
Zlatolični giboni so izjemno slabo raziskani, zato ocena številčnosti v naravi ni znana.
Kot turist odkloni hranjenje živali v divjini, ki ga ponujajo nekateri lokalni vodiči.
Ali veš, da veliko gibonov umre, ker padejo z visokih dreves?