Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Surikata Suricata suricata

Surikata

Plen in plenilec

 

Surikate so zelo uspešni plenilci, a so hkrati tudi same lahko plen številnih večjih živali. Njihovo plenilsko naravo nakazujejo ostri zobje, podaljšan, občutljiv nos, s katerim dobro zavohajo koreninice, gomolje in plen, ki je skrit pod zemljo. Pred večjimi plenilci jih varuje življenje v skupinah in raznoliko obrambno vedenje,  ki vključuje značilne straže, opozarjanje članov skupine na nevarnost in skrivanje v rove, pa tudi naježeno zastraševalno držo, s katero skušajo odgnati napadalce.

Spoznaj in obišči

Srečaj svojo NAJ žival - surikato

Če so surikate vaše najljubše živali, se lahko sprehodite po njihovi ogradi in jih nahranite z žuželkami. Oskrbnika lahko vprašate vse kar vas zanima o surikatah.

Oskrbnik živali za en dan – obisk pri surikatah

Na tem programu pripravite obogatitev za surikate in jih spoznate prav od blizu. Surikate se hitro približajo, vendar jih ne smemo božati.  

Čas hranjenja

Večkrat na teden, po urniku hranjenja, lahko popoldne opazujete surikate pri hranjenju, ko jim njihov oskrbnik prinese obrok.

Vodenja za šole

Surikate vam predstavimo na Učnih urah in Naravoslovnih dnevih.

Kako za njih skrbimo

Potrebe po hranilih so enake kot mačje

Surikate dobijo dva obroka, ki vsebujeta sadje kot so banane, jabolka, hruške, melone, grozdje, slive, marelice, breskve in lubenice. Dodajamo miši, podgane, piščance, prepelice, ribe ali kose mesa ter vitamine. Na njihovo telesno težo moramo izjemno paziti, saj so ene od tistih živali, ki se zlahka zredijo, kar škoduje njihovemu zdravju.Uživajo, ko hrano iščejoRade kotalijo votle pisane žogice ali obračajo vrtljiv valj z žuželkami. Ovohavajo kačje olevke in raziskujejo škatle presenečenja. Vseskozi pa prekopavajo peščeno podlago v ogradi.

 

Naravovarstvo v ZOO
Osebna zgodba iz ZOO

V ZOO Ljubljana je bilo že več generacij

Leta 2011 smo prvič v zgodovini živalskega vrta pridobil surikate, za obiskovalce eno najbolj priljubljenih živalskih vrst. V novo ogrado smo namestili tri mlade pare, ki so prišli iz različnih živalskih vrtov na Češkem. Med seboj so se spoznali in se po parih med seboj ločili. Zato smo obdržali le en par, ki je imel že v naslednjem letu tri legla mladičev. Postopoma se je krdelo surikat povečalo na 16 živali. Mladiče, ki so odrasli, smo oddajali v druge živalske vrtove.Prvotni par je ostarel, zato smo v letu 2016 mlademu samcu pripeljali novo samico s Poljske. Skupaj sta ustanovila novo krdelo surikat.

Osebna izkaznica
Ime:
Rino
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
22. 2. 2013
Prihod v ZOO Ljubljana:
Rojen v ZOO Ljubljana
Opis:

Rino je alfa samec, ki se lahko pari in ima potomce.

Ime:
Ksasa
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
25. 3. 2015 v ZOO Riga
Prihod v ZOO Ljubljana:
Prihod v ZOO Ljubljana 22. 3. 2016 iz ZOO Poznan
Opis:

Ksasa je v tropu edina samica, ki se se sme pariti. 

Rade iščejo priboljške v kartonski škatli.
Najljubši plen v ZOO Ljubljana so jim ščurki in kobilice.
Ohranjajo iste vedenjske vzorce kot v naravi. To so sončenje, stražarjenje, varovanje in učenje mladičev, iskanje hrane ter kopanje rovov.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)