Photo animal Photo animal
Photo mask

Kapibara Hydrochaeris hydrochaeris

Kapibara
Vloga v naravi
Velika žival s pomembno vlogo

Kot vsa živa bitja na planetu, imajo tudi kapibare pomemben prostor v prehranjevalnem spletu. Njihov jedilnik v celoti sestavlja rastlinska hrana. Kot se za največjega glodalca na planetu spodobi, pojedo ogromne količine - povprečno 3 kg svežega zelenja na dan. Za svojo pašo izbirajo vrste bogate z beljakovinami, zato omejujejo njihovo razraščanje in v tekmi za prostor pomagajo drugim rastlinskim vrstam.

Ko se premikajo skozi zamočvirjeno goščavo, se njihovih kožuhov oprimejo številna semena, zato delujejo kot njihovi raznašalci, ustvarjajo pa tudi prostor za prehod manjših živalskih vrst.  

Prebavni sistem kapibar je podoben kuncem, pomembno vlogo v njihovi prebavi igrajo simbiontski mikroorganizmi v predelu črevesja, ki mu pravimo cekum. Kapibare imajo 2 tipa iztrebkov - olivno zelene kroglice (pravimo jim cekotrof) so še vedno polne neprebavljene celuloze in beljakovin, zato jih ponovno pojedo in šele takrat iz njih izčrpajo preostala hranila, zagotovijo pa si tudi obnovo črevesne mikroflore. Iztrebki so pomemben vir hrane (pa tudi življenjski prostor)  za številne druge živali - npr. za nekatere hrošče, ličinke muh, gosenice metuljev, termite in številne druge.

Kapibare so priljubljen plen za mnoge plenilce, kot so anakonde, kajmani, ozeloti, jaguarji, pume in harpije.   
 
Vzroki ogroženosti
Ponekod celo invazivna vrsta

Čeprav nihče ne ve, koliko kapibar pravzaprav živi v naravi, gre za razmeroma pogosto vrsto. Grozi jim pretiran lov, saj ljudje zelo cenijo njihovo kožo za usnje, zato lahko na posameznih območjih prihaja do lokanega zmanjšanja populacij. Ker je njihovo območje razširjenosti zelo široko, najdemo pa jih tudi na številnih zaščitenih območjih, kapibare v splošnem ne veljajo za ogroženo vrsto. V zadnjem času so na nekaterih območjih razširile svoj življenjski prostor in se pojavljajo na povsem novih lokacijah, kjer veljajo celo za invazivno vrsto.
 
Kako lahko pomagaš?
World map
Naravovarstveni status:
lc
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Ob nevarnosti kapibare z lajajočim oglašanjem opozarjajo člane skupine, nato se skupina najpogosteje umakne v vodo, kjer je običajno bolj varna.
Pogosto se skrivajo potopljene v vodi, tako da iznad gladine gledajo le njihove oči in nosnice, do 5 minut pa lahko ostanejo tudi popolnoma potopljene.
Vse kapibare imajo parne žleze ob zadnjični odprtini. Vonj izločkov žlez odraža stanje živali; z njim označujejo teritorij, prepoznavajo člane skupine in sporočajo pripravljenost za parjenje
ako kot ljudje kapibare nujno potrebujejo vitamin C v svoji prehrani, saj ga ne morejo same sintentizirati.