Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Emu Dromaius novaehollandiae

Emu
Izvor imena
Hiter tekač

Izvor besede “emu” ni dokončno pojasnjen; beseda morda izvira iz portugalskega “ema”, kar sicer pomeni “nandu”, lahko pa je tudi arabskega izvora. Rodovno ime “dromaius” izhaja iz grškega “dromaios”, pomeni pa “hiter tekač”. Vrstno ime “novaehollandiae” je latinsko, nanaša pa se na Avstralijo, ki so jo evropski raziskovalci v 17. stoletju poimenovali Nova Holandija.
Predsodki in vraže
Vraže staroselcev

Avstralski staroselci verjamejo, da mladeniči ne bi smeli jesti emujevega mesa, saj bi jim to prineslo nesrečo. Lahko ga jedo le, če jim ga ponudi kdo od starejših.

Nekatera avstralska plemena so verjela, da je vzrok za nosečnost duh umrle živali (na primer emuja, kenguruja ali drugih živali) ali rastline, ki se želi ponovno materializirat in se tako naseli v žensko.
V mitih in religiji
Sonce in nebo

Emu je pomemben del mitologije avstralskih staroselcev. Mnoga plemena verjamejo, da temnejši pasovi Rimske (Mlečne) ceste na nebu predstavljajo emuja. Nekatera aboriginska plemena verjamejo, da je sonce nastalo tako, da je jezni emujev prijatelj vrgel emujevo jajce v nebo; tam je padlo na dračje in zagorelo. Božanstvo, ki je prebivalo na nebu, je videlo, da je ogenj na nebu dober in se odločilo, da ga bo prižigalo vsak dan.

Zakaj ne letijo

O tem, kako je emu izgubil sposobnost letenja, govori veliko različnih legend. Po eni je bil emu Dinewan kralj ptičev, saj je bil največji od vseh. Ostali ptiči, še posebej žerjavi, so emujem to zavidali. Mati žerjavka se je tako odločila, da bo naredila konec emujevi nadvladi in uničila njegove peruti. Z zvijačo je dosegla, da si je emu sam odstrigel peruti in tako ostal brez njih.          
V literaturi in umetnosti
Pogost motiv v Avstraliji

Emuja so avstralski staroselci nekoč upodabljali na stenskih slikarijah.

Dandanes je v Avstraliji znana dolgoletna TV otroška oddaja Emu, v kateri nastopa komična lutka emuja.

Emu je eden izmed simbolov Avstralije, pojavlja se na avstralskem grbu, znamkah in kovancu. Po njem je v Avstraliji poimenovanih tudi več zemljepisnih imen (npr. Emu Bay oziroma slovensko Emujev zaliv) in gospodarskih družb oziroma izdelkov (npr. pivo Emu).
IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
emu
Italia flag
IT
emu
Great Britain flag
GB
emu
Austria/Germany flag
A, DE
Emu
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)