Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00

Rjavi medved Ursus arctos

Rjavi medved
Izvor imena

Tisti, ki jé med


Slovenska beseda »medved« izhaja iz praslovanščine, sestavljena pa je iz besed »med« in izpeljanke iz »jesti«, pomeni torej »tisti, ki je med«, oziroma »medojed«. Njegovo latinsko rodovno ime ursus v latinščini pomeni »medved«, vrstno ime arctos pa pomeni v grščini ozvezdje medveda ali tudi »oseba s severa«.

Predsodki in vraže

Kako moramo teči, da nas medved ne ujame?


Odgovor je - hitro. Da medved zaradi kratkih zadnjih nog težko teče v hrib, po hribu navzdol ali postrani, so le vraže.


Že v antičnem času so stari Rimljani preganjali plenilske vrste živali. Ta tradicija in z njo povezani predsodki so se nadaljevali v srednji vek in tako so na območju Evrope in kasneje Amerike ljudje brez pravega razloga množično preganjali tudi medveda kot krvoločno pošast, na njegovo glavo pa so razpisovali celo nagrade.


Z medvedi so povezane številne vraže. Britanci na primer so nekoč verjeli, da bo otrok obvarovan pred oslovskim kašljem, če jezdi na medvedovem hrbtu.


Ameriški rovtarji so verjeli, da se medvedi parijo le vsakih sedem let in takrat naj bi to povzročilo takšno zmedo v okolju, da breja živina skoti mrtvorojene mladiče.


Eskimi so verjeli, da lovec po tem, ko je ubil medveda, tri dni ne sme nič delati, uplenjenemu medvedu pa mora takoj odsekati nos in ga vreči na led, sicer bi lovca doletela zla usoda.


Na Norveškem velja, da srečanje z medvedom prinaša srečo. Pravijo, da če gre medved v brlog zgodaj jeseni, bo zima huda; če pa gre pozno, bo zima mila.

V mitih in religiji

"Veliki voz" se nahaja v ozvezdju "Veliki medved"


V keltski kulturi je medved simbol bojevniškega razreda, simbolizira moč in bojevitost. Iz irske besede za medveda »art« izhaja tudi ime legendarnega kralja Arturja. Medved je bil pri Keltih pogosto družinski zaščitnik in totem.


Na Aljaski in v Sibiriji ljudje medveda izenačujejo z mesecem, ker pozimi izgine in se spomladi vrne. Nekatera sibirska ljudstva verjamejo, da imajo deli medvedjega telesa magično moč.


Tudi v finski mitologiji je medved sveta, cenjena žival. Njegovo ime v finščini pomeni »kralj gozda«.


Po medvedu sta poimenovani tudi dve ozvezdji severne poloble, Veliki in Mali medved (katerih del sta Veliki in Mali voz). Grška mitologija razlaga njun nastanek takole: Nekoč je živela prelepa lepotica po imenu Kalisto, v katero se je zaljubil sam vladar bogov, Zeus. Rodila mu je sina Arkasa. Zeusova ljubosumna žena Hera je Kalisto spremenila v medvedko in kasneje jo je sin Arkas, ki je bil lovec, ponevedoma hotel ubiti. Zeus je Kalisto gotove smrti rešil tako, da jo je postavil na nebo, kjer sveti kot Veliki medved, Arkas pa je postal ozvezdje Malega medveda.


Tudi ameriški staroselci poznajo veliko legend o medvedih. V njihovi kulturi medved predstavlja čuvaja - zaščitnika sanj (verjetno zaradi hibernacije) in zdravilstva, je pa tudi pomembna totemska žival. Ozvezdje medveda simbolizira spreminjanje letnih časov.

V literaturi in umetnosti

Medved je pogost motiv v literaturi in umetnosti 


V otroških zgodbah in pravljicah običajno nastopa kot pozitiven lik. Spomnimo se na primer Milnejevega Medvedka Puja ali pa medveda Baluja iz Kiplingove Knjige o džungli, pa znane koroške ljudske pravljice Hvaležni medved.


O medvedih je bilo posnetih tudi več filmov, izmed katerih pa jih veliko medveda ne prikaže v preveč realni luči.


Film Grizzly falls (1999) je zgodba o medvedki, ki ji lovci odvzamejo njena mladiča. Medvedka se maščuje tako, da ugrabi otroka enega od lovcev in skrbi zanj.


V filmu Alaska (1996) dva otroka skupaj s svojim prijateljem polarnim medvedom rešujeta očeta.


O medvedih (predvsem grizlijih) je bilo posnetih tudi kar nekaj grozljivk, ki pa ljudem seveda ravno tako ne dajejo prave slike o medvedih oziroma lahko njihove predstave močno popačijo.


Med risankami verjetno vsi poznamo Disneyeva Medvedja brata (2003), Medved Jogi (novejša verzija iz leta 2010), Kung fu panda (2008) in še mnoge druge.


In ne nazadnje omenimo tudi film Povratnik (2015), s katerim si je naravovarstvenik Leonardo Di caprio prislužil Oskarja za glavno moško vlogo. Film je posnet po resničnih dogodkih. Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa na ekspediciji po ameriški nedotaknjeni divjini napade medved, nato pa ga njegovi pajdaši lovci prepustijo gotovi smrti.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Smeđi medved
Italia flag
IT
Orso
Great Britain flag
GB
Brown Bear
Austria/Germany flag
A, DE
Braunbär
Pregovori
Kdor pred medvedom beži, na volka prileti.
Starega medveda ne naučiš več rajati.
Lačen medved ne pleše rad.
Ne prodajaj kože, dokler je medved še v brlogu.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)