Photo animal Photo animal
Photo mask

Severni jelen Rangifer tarandus

Severni jelen
Življenjsko okolje

Njihovo življenjsko območje predstavlja velik krog okoli severnega pola

Severni jeleni živijo v velikih nomadskih čredah v arktičnih, subarktičnih in borealnih območjih tundre in tajge na severni polobli. Takšni razširitvi pravimo tudi cirkumpolarna, saj njihovo življenjsko območje zajema velik krog okoli severnega pola. Na nekaterih območjih jih najdemo vse od morske gladine do več kot 2500 metrov nad morske višine. V severni Evropi in Aziji je vrsta znana kot severni jelen in jo sestavljajo udomačene in divjinske populacije. V Severni Ameriki so znani pod imenom karibu in živijo predvsem na Aljaski in v Kanadi, pri čemer majhne populacije segajo tudi v severovzhodni del zvezne države Washington in severni Idaho. Zgodovinsko gledano je območje razširjenosti na jug nekoč segalo vse do osrednjega dela zvezne države Idaho, območja Velikih jezer in severno Novo Anglijo v Severni Ameriki ter v osrednjo Nemčijo v Evropi. Poskusi ponovne naselitve severnega jelena v vzhodnih Združenih državah Amerike v šestdesetih in osemdesetih letih so bili neuspešni. So pa bili uspešno naseljeni na Islandijo, Škotsko in nekatere predele Južne Amerike.

 

Prehrana

Lišaji pozimi postanejo glavni vir hrane

Severni jeleni so pašne rastlinojede živali. Njihova prehrana je najbolj raznolika v poletnih mesecih. Na splošno lahko prehrana vključuje liste, brste in lubje dreves in grmov, trave, šaše, gobe, lišaje in zelišča. Lišaji so sicer značilni v prehrani skozi vse leto, pozimi pa postanejo glavni in najpomembnejši vir hrane.

 

Razmnoževanje

Ruk

Tako kot pri drugih predstavnikih družine jelenov, nastopi tudi pri severnem jelenu v jesenskem času paritveno obdobje, imenovano ruk. Samci od oktobra do začetka novembra tekmujejo za dostop do samic. V tem času se lahko vključijo v medsebojne bitke, ki jih pustijo poškodovane in izčrpane, prenehajo se tudi hraniti, tako da izgubijo veliko svojih telesnih zalog. Zmagoviti samci si izborijo majhno skupino od 5 do 15 samic, s katerimi se bodo lahko parili. Samice spolno dozorijo po 16 mesecih, vendar bolj pogosto šele po 28 mesecih. Če je na voljo dovolj hrane, lahko skotijo mladiča vsako leto, vendar preskočijo leta, kadar so razmere slabe. Večinoma imajo enega mladiča, ki se skoti maja, približno 230 dni po oploditvi in tehta nekje od 3 do 12 kg. Obdobje dojenja redko traja dlje kot do prvega tedna julija, zato se mladiči začnejo pasti že kmalu po rojstvu.

 

Družina

Družina jelenov

Severne jelene uvrščamo v sistematsko družino jelenov (Cervidae). V to družino parkljarjev prištevamo več kot 50 različnih vrst. Severni jelen je edina vrsta jelena, pri kateri imajo samci in samice razvejano rogovje. Razlog za to bi lahko bilo obdobje zimskega prehranjevanja. V tem času severni jeleni kopljejo v sneg, da lahko dostopajo do rastlinske hrane pod snežno odejo. To povzroči večjo tekmovalnost med osebki in bi lahko pojasnilo, zakaj imajo tudi samice rogovje. Vrsto severni jelen (Rangifer tarandus) še naprej razdelimo na 14 različnih podvrst, od katerih sta dve že izumrli.

 

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mamalia)

Red

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla)

Družina

Jeleni (Cervidae)

Rod

Rangifer

Vrsta

Severni jeleni (Rangifer tarandus)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
Icon social structure