Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00

Severni jelen Rangifer tarandus

Severni jelen
Izvor imena

Severni jelen ali karibu

V Skandinaviji in Rusiji vrsto imenujejo reindeer. V jeziku Samijev, to je ljudstvo, ki naseljuje območje Sapni, ki se razteza od Norveške, Švedske, Finske in Rusije, beseda reino pomeni »tele severnega jelena«. V Severni Ameriki vrsto imenujejo karibu. Ime izvira iz jezika domorodnega ljudstva Micmac in opisuje vedenje teh jelenov, ko pozimi izpod snega kopljejo in strgajo hrano.  

 

Predsodki in vraže

Zgodovinska pomembnost 

Od vojaških jelenov do UNESCAMed drugo svetovno vojno je sovjetska vojska uporabljala severne jelene kot transportne živali za transport hrane, streliva in pošte od Murmanska do Karelske fronte in s fronte nazaj do baz. Z njimi je tovorila tudi ranjene vojake, pilote in vojaško opremo. Približno 6.000 jelenov in več kot 1.000 rejcev severnih jelenov, večina iz ljudstva Nentes, ki so bili mobilizirani iz Nenetsovega avtonomnega okrožja, je bilo del operacij. S severnimi jeleni pa povezujemo tudi življenje Samijev. Pod zaščito Unescove svetovne dediščine je velik del švedske Laponske, med drugim tudi zaradi tisočletne kulturne tradicije, ki je povezana s pašo severnih jelenov. Sodobni svet pa vse bolj vdira v njihovo življenje. Nekoč so Samiji hodili za severnimi jeleni peš, danes pa uporabljajo moderne pridobitve – štirikolesnike, helikopterje in GPS-tehnologijo.

 

V mitih in religiji

Inuitske legende

Inuiti pripovedujejo zgodbo o izvoru karibuja: “ Nekega dne ni bilo karibujev na Zemlji. Toda tam je bil človek, ki je želel karibuje, in je rezal globoko v tla in iz te luknje so prišli karibuji, veliko karibujev. Prihajali so, dokler ni bila pokrita skoraj vsa Zemlja. In ko je človek menil, da je dovolj karibujev za človeštvo, je ponovno zaprl luknjo. Tako so se karibuji povzpeli na Zemljo.”

 

V literaturi in umetnosti

Simbolika severnega jelena

Zanimanje za severne jelene verjetno doseže vrh v božičnem obdobju. Po folklori so Božičkove sani vlekli prav severni jeleni. Ti so bili prvič poimenovani v pesmi iz leta 1823 "Obisk sv. Nikolaja" (The Night before Christmas). Več norveških občin ima enega ali več severnih jelenov prikazanih v grbih. Te so Eidfjord, Porsanger, Rendalen, Tromsø, Vadsø in Vågå. Tudi zgodovinska pokrajina Västerbotten na Švedskem ima severnega jelena v svojem grbu. Dve občini na Finskem, Kuusamo in Inari, imata prav tako motive severnih jelenov v svojih grbih. Kanadski kovanec za 25 centov prikazuje karibuja. Karibu je uradna žival Kanadskih provinc Nove Fundlandije in Labradorja, pojavi pa se tudi na grbu province Nunavut.

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Sob
Italia flag
IT
Renna
Great Britain flag
GB
Reindeer
Austria/Germany flag
A, DE
Rentier
Pregovori
Severni jeleni so bili po vsej verjetnosti prvi parkljarji, ki jih je človek udomačil pred približno 25.000 do 30.000 leti.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)