Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April Od 9. do 19. ure
Maj Od 9. do 19. ure

Severni jelen Rangifer tarandus

Animal record badge

Najdaljša selitev med kopenskimi sesalci

Severni jelen

REKORD: Glede na maso imajo relativno največje rogovje med vsemi jeleni. Med kopenskimi sesalci imajo najdaljšo selitev.

 

Severni jeleni so edini jeleni, kjer imata samec in samica rogovje, ki pa je pri samicah manjše in bolj enostavno. Glede na njihovo maso, imajo severni jeleni relativno največje rogovje med vsemi jeleni.


 

Spoznaj in obišči

Nova ograda

Na najvišji točki živalskega vrta, globoko v gozdu, smo v letu 2018 postavilo novo ogrado za severne jelene. Namestili smo novo bivališče, ki jih varuje pred dežjem in vetrom. Ograda velika 1.590 m2 jelenom nudi vse kar potrebujejo.

Vodenja za šoleSeverne jelene ponoči obiščemo na tematskem Nočno vodenje ter na programu Taborjenje v ZOO Ljubljana. Na enournem in večurnem vodenju jih obiščemo tudi s šolskimi skupinami.

 

Dogodivščine z živalmiVabimo vas tudi na dogodivščino z živalmi z naslovom Rogato in kosmato, kjer spoznavamo živali, ki imajo rogovi in tiste, ki imajo rogovje.

 

Kako za njih skrbimo

Seno je stalno na voljo

Severni jeleni so prehranski specialisti. V jaslih imajo stalno na voljo lucerno, namočene lišaje, brikete za severne jelene ter brikete za listojede živali. Pozimi jim dodajamo suhe liste breze, regrata, koprive, jagodnjaka in topola ter listno silažo. V napajalnikih imajo stalno svežo vodo.

 Vsakodnevna kontrolaOskrbniki vsak dan odstranijo iztrebke pri jaslih in v bivališču. Pograbijo ostanke sena, pripravijo svežo hrano ter očistijo napajalnike. Pregledajo ograjo ograde in električnega pastirja. Ob tem natančno opazujejo počutje in vedenje severnih jelenov, ocenijo njihovo telesno kondicijo in ješčnost. Vsa opažanja dnevno zapišejo v elektronski dnevnik dogajanja v ZOO Ljubljana in tako obveščajo druge strokovne službe v našem vrtu.

 

Naravovarstvo v ZOO

Severne jelene gojimo v živalskih vrtovih v izobraževalne namene, saj so del naravnega živalstva Evrope.

Osebna zgodba iz ZOO

Severne jelene smo pripeljali jeseni leta 2017 iz Češke. Samici sta prišli iz živalskega vrta Brno, samec pa iz živalskega vrta Olomouc. Skupaj tvorijo majhno čredo. Prihodnje leto, ko bodo spolno dozoreli pa bomo spomladi pozdravili njihove prve mladiče.

Osebna izkaznica
Ime:
Sven
Rojstno ime:
Rudi
Datum rojstva:
20.5.2017
Prihod v ZOO Ljubljana:
18.10.2017
Opis:

Rudi je k nam prišel iz ZOO Olomouca na Češkem.

Ime:
Trina
Rojstno ime:
Leila
Datum rojstva:
13.5.2016
Prihod v ZOO Ljubljana:
18.10.2017
Opis:

Samica Leila je k nam prišla iz ZOO Brno.

Ime:
Elza
Rojstno ime:
Kača
Datum rojstva:
3.5.2016
Prihod v ZOO Ljubljana:
18.10.2017
Opis:

V češkem jeziku je Kača izpeljanka osebnega imena Katarina.

Severni jeleni niso plašni in se radi približajo oskrbnikom.
Najraje imajo brikete za rastlinojede živali
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)