Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00

Mara/ pampski zajec Dolichotis patagonum

Mara/ pampski zajec
Življenjsko okolje

Prebivalke pamp

Mare živijo na odprtih traviščih in grmičastih pampah v Argentini. Skozi leto se količina dežja in rastlinska sestava v njihovem okolju močno spreminjata, temperature so razmeroma visoke. Brloge si izkopljejo na odprtih prostorih, poraslih s travo in nizkim rastlinjem.

Prehrana

Na jedilniku tudi kaktusi

Mare so rastlinojede živali. Jedo predvsem trave in zelnate rastline, pa tudi kaktuse, ki vsebujejo veliko vode. V sušnih obdobjih jedo več mesnatih, z vodo bogatih rastlin. Pri prebavi rastlinske hrane jim pomaga dolg izrastek črevesa, imenovan cekum, ki je poln simbiotskih bakterij. Podobno kot nekateri sorodni glodalci in zajci tudi mare pogosto pojejo svoje iztrebke, da bi s ponovno prebavo izkoristile še več hranil.

Razmnoževanje

Samec svojo samico označi z urinom

Mare so značilno monogamne živali in imajo navadno istega spolnega partnerja celo življenje. Samec svojo samico neprestano čuva in jo napadalno brani pred morebitnimi tekmeci. Označi jo tudi z urinom in izločki analnih žlez. Plodno obdobje pri samici nastopi vsake 3 do 4 mesece in traja le okoli pol ure, brejost pa traja približno 100 dni. Največ mladičev se v naravi skoti septembra in oktobra, vsaka samica skoti do 3 mladiče naenkrat. Čeprav preživijo večino leta v parih, se v času kotitve zbirajo v skupinah. Nekaj parov si takrat deli večji skupni brlog, v katerem skrbijo za mladiče. Mladiči se najprej skrivajo v brlogu ali zelo blizu njega, pripravljeni na umik ob najmanjšem opozorilu odraslih živali. Nekoliko starejši mladiči tesno sledijo svojim staršem pri iskanju hrane, osamosvojijo pa se med drugim in tretjim mesecem starosti.

Družina

Sorodnice morskih prašičkov - buder

Poleg velikega mare (Dolichotis patagonum) uvrščamo v rod mar ali pampskih zajcev (Dolichotis) tudi malega maro (Dolichotis salinicola), ki živi na severu Argentine, v Paragvaju in Boliviji. Čeprav so v mnogih značilnostih mare podobne zajcem, z njimi niso v ožjem sorodu. Od njihovih ožjih sorodnikov lahko srečamo v Evropi le domače morske prašičke. Mare namreč uvrščamo v družino buder (Cevidae), kamor prištevamo poleg divjih in domačih morskih prašičkov še kerodone in kapibare. Budre so glodalci in imajo v obeh čeljustih par stalno rastočih sekalcev, ki jih obrabljajo z glodanjem.

 

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Glodalci (Rodentia)

Družina

Budra (Caviidae)

Rod

Mara (Dolichotis )

Vrsta

Dolichotis patagonum

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
par
Icon social structure