Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Mara/ pampski zajec Dolichotis patagonum

Mara/ pampski zajec

Zajec ali antilopa?

 

Latinsko rodovno ime za maro (Dolichotis) pomeni dolgouhi in tudi v slovenščini jih včasih imenujemo pampski zajci. Poleg dolgih uhljev imajo tudi druge podobnosti z zajci: kratek rep in precej dolge noge. Njihove noge nikakor niso tipične noge glodalcev, saj so ozke in dolge, kolena imajo visoko, stopala pa so ozka, po obliki podobna parkljem. Ni naključje, da ta oblika spominja na noge antilop, saj so tudi mare hitri tekači, dobro prilagojeni na odprto papmsko okolje.

Niso ne antilope in ne zajci. So sorodniki "morskih prašičkov".

 

 

Spoznaj in obišči

Tematsko vodenje

Kako mare družno skrbijo za mladiče vam povemo na posebnem tematskem vodenju na Gregorjevo, z naslovom Najzabavnejše iz ljubezenskega in družinskega življenja živali, ki je namenjeno parom.Vodenja za šole in naključne obiskovalce
Mare obiščemo tudi na Dogodivščinah z živalmi, Učnih urah in Večurnih vodenjih za šole.

Kako za njih skrbimo

Dnevna oskrba

Mare hranimo s senom, svežimi travami ter vejami z listi. Dodajamo brikete za kunce in mineralno vitaminski dodatek. V ogradi so skupaj z nanduji in gvanaki. 

Naravovarstvo v ZOO

Mare kot ambasadorji ogroženega habitata

Mare imajo poseben način življenja in kot take so zanimive za izobraževanje obiskovalcev živalskega vrta. V živalskih vrtovih so ambasadorji ogroženega življenjskega okolja v katerem živijo - Argentinske pampe. 

Osebna zgodba iz ZOO

Življenje v parih

Mare uspešno gojimo v ZOO Ljubljana že od leta 1999. Da ne bi prihajalo do križanja v sorodstvu, smo vse samice leta 2013 oddali v ZOO Sarajevo in naslednje leto pridobili nove štiri samice za naše štiri samce iz ZOO Amersfoort, ker mare živijo v parih. Nove samice se dobro razumejo z našimi samci, takoj so nastali novi pari. Mladiče so imeli že spomladi leta 2015.

Osebna izkaznica
Ime:
Samica
Rojstno ime:
15. 2. 2014
Datum rojstva:
14. 12. 2014
Prihod v ZOO Ljubljana:
Opis:

/

Luknje, v katerih mare kotijo mladiče, so v ogradi dobro vidne.
Mare so uspešne v razmnoževanju, njihove mladiče boste videli spomladi.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)