Photo animal Photo animal
Photo mask

Gepard Acinonyx jubatus

Gepard
Življenjsko okolje
Travnata območja

Gepard naseljuje savane, stepe in polpuščave podsaharske Afrike (predvsem južna in vzhodna Afrika) ter jugovzhodne Azije (Iran).
Prehrana
Hitra hrana

Gepardov jedilnik običajno sestavljajo manjše antilope, gazele ter zajci. Na plen plane iz zasede, z razdalje okoli 30 m. Polovica pregonov plena je uspešnih. Z visoko hitrostjo lahko teče le malo časa, navadno ne več kot minuto, najbolj pogosto pa pregon ne traja več kot 20 sekund. Pri sprintih se njegovo telo namreč zelo pregreje in porabi ogromno kisika. Zato mora gepard, potem ko plen zgrabi z močno čeljustjo in usmrti, najprej nekaj minut počivati, šele potem plen odnese na varno. Najprej poje prebavila in tako dobi tudi nekaj rastlinske hrane. Plen mu pogosto prevzamejo levi, hijene, hijenski psi ali jastrebi. Ker ne želijo tvegati poškodb v spopadih z drugimi plenilci, plenijo pozno dopoldne ali popoldne, ko ostali plenilci počivajo v senci. Na dan pojedo do 3 kg mesa, vodo pa lahko pijejo le na 3-10 dni.
 
Razmnoževanje
 Samica sama vzgaja mladiče

Gepardi se lahko parijo vse leto. Samci in samice se družijo le med parjenjem in imajo lahko hkrati več spolnih partnerjev. Samica za mladiče skrbi sama. Po treh mesecih brejosti skoti do 6 mladičev, ki jih skrije v grmovju ali gosti podrasti in jim prinaša hrano. Mesec in pol stari mladiči že sledijo mami in se hranijo s plenom, ki ga ujame. Ob igri, ko se medsebojno podijo in »napadajo« iz zasede, si krepijo mišice in se učijo spretnosti lova na plen. Mladi gepardi dosežejo spolno zrelost v starosti okoli 22 mesecev.
Družina
Pike ali rozete?

Včasih ljudje geparda zamenjujemo s sorodnim leopardom, ki pa ima po telesu pege v obliki rozete. Leopardove pege so v sredini svetlejše rjave barve in okoli njih je razporejenih več manjših črnih pik, gepard pa ima po telesu le črne pike. Gepard ima na glavi tudi tanki črni črti, ki potekata od očesnih kotičkov do ust. Leopard teh črt nima.

Genetske raziskave sicer nakazujejo, da so najožji sorodniki gepardov pume, v širše sorodstvo gepardov pa prištevamo še vse druge divjinske in domače mačke.


Obstaja vsaj 5 podvrst gepardov

Acinonyx jubatus hecki (Hilzheimer, 1913): Saharski oziroma severozahodni afriški gepard je najbolj ogrožena afriška podvrsta geparda. Je tudi svetlejši in nekoliko manjši od ostalih podvrst.

Acinonyx jubatus venaticus (Griffith, 1821): Je azijska podvrsta geparda. Dandanes je v glavnem prisoten le še v Iranu. Je zelo ogrožen, v naravi trenutno verjetno ni več kot 60 osebkov.

Acinonyx jubatus jubatus (Schreber, 1775): Južnoafriški gepard.

Acinonyx jubatus raineyi (Heller, 1913): Tanzanijski oz. vzhodnoafriški gepard.

Acinonyx jubatus soemmeringii (Fitzinger, 1855): Sudanski oz. severovzhodni afriški gepard.
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Mačke (Felidae)

Rod
Vrsta

Gepard (Acinonyx jubatus)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
samotar
Icon social structure