Photo animal Photo animal
Photo mask

Azijski slon Elephas maximus

Azijski slon
Življenjsko okolje
Gozdna žival

Azijski sloni so razširjeni v Indiji in jugovzhodnem delu Azije. Živijo v tropskih deževnih gozdovih, vlažnih mešanih gozdovih in v bolj suhih gozdnatih in travnatih območjih vse do nadmorske višine okoli 3000 m. Najraje se zadržujejo na območjih z dostopom do vode. Življenjski prostor posameznika je lahko zelo obsežen. Za samice iz področja južne Indije so ocenili, da živijo na območjih velikih več kot 600 kvadratnih kilometrov.
 
Prehrana
Prebavijo manjši delež zaužite hrane

Sloni jedo raznovrstno rastlinsko hrano, predvsem trave, pa tudi koreninice, ovijalke, vršičke ter liste dreves in grmovnic. V največji vročini počivajo, sicer pa večino dneva iščejo hrano in se prehranjujejo. Odrasel azijski slon dnevno poje okoli 150 kg rastlinja, a prebavi in izkoristi le okoli 44% zaužite hrane. Popijejo do 140 litrov vode na dan, zato se pogosto zadržujejo blizu vodnih virov.
 
Razmnoževanje
Stokilogramski novorojenček

V naravi azijski sloni živijo do 70 let. Spolno zrelost dosežejo med 10. in 15. letom starosti. Parijo se lahko v kateremkoli času leta, samice pa običajno skotijo le enega mladiča, ki je že ob rojstvu težak okoli 100 kg. Kmalu lahko mladič samostojno stoji in hodi ter v nekaj dneh uspešno sledi materi in čredi. Po nekaj mesecih začne jesti rastlinsko hrano, a pri materi in drugih doječih samicah občasno sesa mleko do 18 meseca starosti. Samice ostajajo vse življenje v isti čredi, samci pa se v odrasli dobi odselijo in potujejo v začasnih skupinah samcev ali sami, čredam samic pa se pridružijo le v času parjenja.
 
Družina
Mamuti

Azijskega slona uvrščamo v red trobčarjev, skupaj z afriškimi sloni in nekaterimi izumrlimi vrstami. Nedavne raziskave nakazujejo, da so azijski sloni morda celo bolj sorodni izumrlim mamutom (rod Mammuthus) kot afriškim slonom (rod Laxodonta).

Afriški sloni so najtežje kopenske živali, azijski sloni so nekoliko manjši in imajo tudi manjše in drugače oblikovane uhlje. Okli azijskih slonov so krajši kot pri afriških sorodnikih, samice jih navadno sploh nimajo.

Populacije azijskih slonov se nekoliko razlikujejo med seboj in jih lahko razvrstimo med (vsaj) tri podvrste: indijske, šrilanške in sumatranske slone.
 
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Trobčarji (Proboscidea)

Družina

Sloni (Elephantidae)

Rod
Vrsta

Azijski slon (Elephas maximus)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
čreda
Icon social structure