Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Do 15. feb. od 9. do 16:30. ure
Marec Od 15. feb. od 9. do 17:30. ure

Azijski slon Elephas maximus

Azijski slon
Izvor imena

Na-slon?

Slovenska beseda za slona je lahko prevzeta iz vzhodnih jezikov, na primer turškega »arslan«, lev. V primeru slona se je pomen spremenil, verjetno zato, ker so Slovenci slona in leva poznali le iz pripovedk, saj niso živeli v njunem naravnem okolju. Beseda »slon« naj bi po drugi strani izhajala iz glagola »sloneti«, saj so ljudje v naših krajih nekoč mislili, da slon spi naslonjen na drevo.Rodovno ime indijskega slona, elephas, izvira iz grške besede »elephas«, ki pomeni slon, slonovina, ta pa verjetno izhaja iz hamitske besede »elu«, slon. Vrstno ime maximus pomeni v latinščini »največji«, oznaka podvrste indijskega slona indicus pa pomeni preprosto »indijski«.Rodovno ime afriškega slona loxodonta je neolatinsko, izhaja pa iz starogrških besed »loxos« (nagnjen, poševen) in »odous«, kar pomeni zob.

 

Predsodki in vraže

Za srečo

Ponekod verjamejo, da okrasni slonji kipci prinašajo srečo, še posebej, če je trobec zavihan navzgor. Menijo, da kipec, obrnjen proti vratom, od hiše odganja zlo. Srečo naj bi prinašale tudi dlake s slonjega repa, zato ponekod iz njih izdelujejo prstane in zapestnice.

 

V mitih in religiji

Slon kot star simbol

V Afriki in Indiji slon predstavlja simbol modrosti, moči, kraljevskosti, pa tudi rodovitnosti.V hindujski mitologiji je bog modrosti in uspeha Ganeš upodobljen kot slon, slona pa jaha tudi kralj Indra. Zemljo v hindujski kozmologiji podpirajo in varujejo sloni; posledice njihovega premikanja naj bi ljudje čutili kot potres. V Indiji obstajajo posebni tempeljski sloni, ki so udomačeni in jih trenirajo za religiozne obrede. Sloni simbolizirajo tudi lojalnost, zvestobo in dolgoživost.Posebej dragocen v vzhodnjaških kulturah je bel slon; po legendi naj bi se pojavil v sanjah Budove mame, kraljice Maje, preden je rodila Budo. V Indokini daje beli slon dež in obilje žetve.Slon v prenesenem pomenuV angleški kulturi je ravno obratno, saj “beli slon” oz. “white elephant” pomeni “dragocen predmet, ki ne prinaša nobene koristi oziroma povzroča več stroškov, kot je vreden”.V zahodnih kulturah slon običajno simbolizira tudi nerodnega, štorastega človeka (“obnašati se kot slon v trgovini s porcelanom”, “hoditi kot slon”). Pri nas poznamo tudi primero  “imeti slonovo kožo”, torej biti neobčutljiv, odporen, neprizadeto prenašati žalitve, biti brezobziren.Nekateri miti držijo, drugi neZnan mit o slonih pravi, da gredo sloni, ko se jim bliža smrt, na slonje pokopališče. Sloni v resnici umrejo, kjer koli jih pač doleti smrt. Mit o pokopališču se je verjetno razvil zato, ker je slonje posmrtne ostanke le redko najti.Resničen pa je mit o slonjem izjemnem spominu. Kljub temu, da sloni ne vidijo posebno dobro, si odlično zapomnijo poti in lokacije (na primer vodnih virov), pa tudi obraze, tako drugih slonov kot  ljudi. Spomini ne zbledijo niti po več letih.

 

V literaturi in umetnosti

Knjižni in filmski junaki

Se še spomnite slonjega krdela iz Kiplingove Knjige o džungli, ki ga vodi ostareli samec po imenu Hathi?

Širom sveta je znana tudi otroška zbirka zgodb o slončku Babarju, ki je kot sirota odraščal z ljudmi, potem pa postal kralj gozda.

V južnoafriškem romanu Dalene Matthee, Fielin otrok, so sloni opisani kot čuteča, pametna in občutljiva bitja, ki si nezmotljivo zapomnijo zločine divjih lovcev.Iz trilogije Gospodar prstanov se spomnimo olifantov, mitoloških bitij, ki izgledajo kot ogromni sloni.Le kdo tudi ne pozna Disneyeve risanke o slončku Dumbu, pa barvitega slončka Elmerja, ki se trudi postati tak kot ostali sloni, da bi se jim lažje prilagodil, nazadnje pa ugotovi, da je najbolj srečen, če je takšen, kot je.Sloni so nastopali tudi v seriji Indiana Jones, kjer je v zakulisju eden izmed slonov skoraj pojedel igralkino obleko.Leta 2008 je na velika platna prišla animirana komedija o slonu Hortonu, leta 1996 pa film Večje od resničnosti (Larger than life), kjer pokojni oče klovn sinu v dediščino zapusti cirkuškega slona.

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
azijski slon
Italia flag
IT
elefante asiatico
Great Britain flag
GB
asian elephant
Austria/Germany flag
A, DE
Asiatischer Elefant
Pregovori
Pohlepen in nezadovoljen človek je kakor kača, ki poskuša pogoltniti slona.
Slon ne čuti pika mušice.
Slon, ki ubije podgano, ni junak. (kamerunski)
Narediti iz muhe slona.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)