Photo animal
Photo mask
Še zadnjič je zarjovel
29.03.2024

Ta ponedeljek smo se v Živalskem vrtu Ljubljana poslovili od ljubljenca osebja in obiskovalcev – petnajstletnega samca azijskega leva Maximusa. 

Še zadnjič je zarjovel

Osebje živalskega vrta vedno občuti izgubo katere koli živali, ki pogine, vendar je še posebej težko, ko gre za karizmatično žival, kot je Maximus. Naša srca je ganilo. Nikoli ne bomo pozabili rjovenja, ki smo ga v mirnih okoliščinah, kadar ni bilo prometa, slišali vse do Kosez, Murgel in Tržaške ceste. Maximus, azijski lev, je bil ambasador svoje vrste, ki je poslanstvo prepustil samici Čaji, ki ga bo prav gotovo uspešno nadaljevala.


Za ohranitev te čudovite vrste v naravi je potrebno intenzivno upravljanje populacije tako v naravi kot v živalskih vrtovih!

Azijski levi (Panthera leo persica) so edina podvrsta leva, ki se v okviru EAZA (Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev) upravlja kot evropski program ogroženih vrst (EEP). Zgodovinski življenjski prostor azijskih levov je obsegal območja zahodne, jugozahodne, južne in srednje Azije, živali pa so bile razširjene od osrednje Indije do Grčije. Divja populacija se je sčasoma močno zmanjšala, se pobrala z roba izumrtja in je zdaj omejena na eno samo populacijo v indijski zvezni državi Gudžarat. Zato ima divja populacija azijskih levov genetske in demografske težave, kar je značilno za majhne populacije, ki živijo na omejenem geografskem območju. V zgodnjih devetdesetih letih so živalski vrtovi v Londonu, Helsinkih in Zürichu uvozili devet azijskih levov iz Indije. Leta 1994 je bil znotraj EAZE uveden Evropski vzrejni program ogroženih vrst (EEP). EAZA je leta 1999 objavila prvo evropsko rodovno knjigo. Do leta 2005 je bilo v Evropskem vzrejnem programu 80 azijskih levov, ki so bili edini azijski levi gojeni izven Indije. Danes jih je več kot 100.




Člani EAZE uporabljamo podobo leva na logotipu združenja, s čimer si gotovo zasluži še večje zavzemanje za ohranitev v njegovem naravnem okolju.



Maksi, pogrešali te bomo! 




Več o azijskih levih si preberite tukaj!


Naravovarstvene organizacije


Za ohranjanje azijskih levov si prizadevajo različne naravovarstvene organizacije. Na njihovi spletni strani lahko preverite podrobnosti o njihovih dejavnostih:

Cat specialist group

Svetovna fundacija za prostoživeče živali (World wildlife foundation)