Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00
Velikonočne delavnice v ZOO Ljubljana

Piščanci, zajci, kunci in ovce so zelo tesno povezani s praznovanjem velikonočnih praznikov. Jagnje, ki se skoti na pomlad, je simbol nežnosti, medtem ko naj bi velikonočni zajec, ki ga otroci tako z veseljem pričakujejo prinašal pirhe.

Velikonočne delavnice v ZOO Ljubljana

Dogodivščine na gregorjevo
Dogodivščine na gregorjevo

V Živalskem vrtu Ljubljana že tretje leto nadgrajujemo tradicijo spuščanja gregorčkov – plavajočih hišic po rekah. Namesto njih bomo izdelovali gnezdilnice za ptice, ki bodo ''živi gregorčki'', ko jih bodo zasedli ptičji pari in v njih gnezdili.

Dogodivščine na gregorjevo

Valentinove popestritve

Popestritev življenjskega prostora je v ZOO Ljubljana del vsakodnevne oskrbe in ključnega pomena za dobrobit živali, saj jim ponuja telesne in umske izzive. Ob posebnih priložnostih pa si obiskovalci ZOO Ljubljana lahko tudi sami ogledate kako npr. ob iskanju priboljškov, živali kažejo svoja naravna vedenja. Urnik popestritev si ogledate spodaj!

Valentinove popestritve

Božično presenečenje za živali
Božično presenečenje za živali

Živali v živalskem vrtu Ljubljana vam bodo pokazale svoje neverjetne sposobnosti med popestritvijo njihovega okolja na temo božiča. 


Urnik božičnih popestritev najdete spodaj!

Božično presenečenje za živali

Pomagaj Božičku poiskati sani

POMAGAJ BOŽIČKU POISKATI SANI

Letos lahko na novem božičnem doživetju s pomočjo božičkovih škratov ustvarjate, se odpravite na pustolovsko iskanje Božičkovih sani, spoznavate naše živali, ki vam bodo pomagale z namigi in se osebno srečate z dobrim možem, ki ima za vas vedno pripravljeno kakšno darilo!

Pomagaj Božičku poiskati sani

Mednarodni dan enrichmenta 2023
Mednarodni dan enrichmenta 2023

12. 11. bomo praznovali Mednarodni dan Enrichmenta, kjer si boste lahko čez cel dan ogledali popestritve pri nekaterih naših živalih! To so trenutki, ko so naše živali najbolj aktivne in skoraj vedno ponudijo polno zabavnih trenutkov tako, da tega ne gre zamuditi!


ŠIMPANZ ob 9.30

AZIJSKI SLON ob 10h 
INDIJSKI ZEBU ob 11h

AZIJSKI LEV ob 13h

RJAVI MEDVED ob 13:30

MORSKI LEV ob 15h

SAJMIRI ob 15:45




Živali v živalskem vrtu spodbujamo k izražanju njihovega naravnega vedenja. Proces imenujemo obogatitev življenjskega prostora, ki pa ga dosežemo na različne načine. V grobem delimo štiri glavne vrste obogatitve oziroma pristope. To so način pokladanja hrane, senzorična obogatitev, novi predmeti in urejenost njihovega bivalnega prostora. Vsi so pripravljeni z namenom živali spodbujati, da počne stvari, ki bi jih počela v naravi, kot na primer spanje, počitek, raziskovanje, negovanje, iskanje hrane, pitje, označevanje teritorija, spolno vedenje, socialna interakcija, igra itd. Pomembno je tudi, da to počne na način, ki je čimbolj podoben naravnemu.

Pri pokladanju hrane je pomembno, da podaljšamo čas hranjenja, spodbujamo iskanje in tudi uporabo čutov, ki so temu namenjeni. Pri senzorični obogatitvi je pomembno, da se žival sreča z raličnimi senzoričnimi spremembami, ki zaposlijo njihve čute in um ter tudi potrebo po gibanju, raziskovanju. Novi predmeti spodbujajo razmišljanje, igro, lahko gibanje in uporabo prostora ali celo interakcije v skupini. 

Obogatitev ni nujno draga. Da pa je učinkovita, mora biti nova in raznolika, predvsem pa namenjena določeni vrsti in cilju, ki ga hočemo doseči, zato je nujno dobro poznavanje vedenja, ki je značilno posamezno živalsko vrsto.

Eden od pristopov, ki zaposli njihov vsakdan je tudi trening živali, ki ni nujno, da spodbuja vrsti specifično vedenje, včasih tudi, je pa vseeno psihofizična zaposlitev in okrepi zaupanje med oskrbnikom in živaljo. Na ta način živali prostovoljno sodelujejo pri na primer tehtanju, premeščanju v drug del ograde ali transportni boks, nekatere tudi pri odvzemu krvi in mnogih drugih veterinarskih pregledih.

Mednarodni dan enrichmenta 2023

Postani naravovarstvenik

V novembru vas vabimo, da se pridružite Naravovarstvenim dogodivščinam, na katerih boste imeli priložnost spoznati dve izjemni živalski vrsti, in sicer zahodnega šimpanza ter sibirskega tigra. Namen našega programa je ozavestiti pomembnost ohranjanja teh živali v njihovem naravnem okolju. Pričakujejo vas poučne biološke in ekološke delavnice, na katerih boste lahko razširili svoje znanje o teh čudovitih bitjih in njihovem okolju. Več informacij o programu "Postani naravovarstvenik" najdete spodaj!

Postani naravovarstvenik

Čarovniške dogodivščine 2023
Čarovniške dogodivščine 2023

Dogodivščine so brezplačne, udeležite pa se jih lahko brez predhodne rezervacije. 

Čarovniške dogodivščine 2023

Otežen dostop do ZOO Ljubljana, 22. 10. 2023

Dragi obiskovalci ZOO Ljubljana!


Zaradi Ljubljanskega maratona bo v nedeljo, 22. 10. 2023 dostop do ZOO ljubljana po Večni poti med 8.00 in 16.00 otežen. V izogib nevšečnostim vas prosimo, da svoj obisk prilagodite prilagojenemu prometnemu režimu. Za lažje načrtovanje obiska si lahko ogledate celotno traso na tej povezavi.

Otežen dostop do ZOO Ljubljana, 22. 10. 2023

Prometni ZOO v ETM 2023
Prometni ZOO v ETM 2023

Na sončno soboto, 16. septembra je bil ZOO Ljubljana povsem prometno obarvan. Doživeli smo otvoritev 22. evropskega tedna mobilnosti na temo "varčno in varno".  Sredi živalskega vrta je bil parkiran pravi LPP avtobus, ob bogatem programu, kjer je bil poudarek na varnosti in vidnosti v prometu ter zanimivih prometno-bioloških delavnicah, so se obiskovalci zabavali in učili ves dan! Prometno-biološke delavnice na Učni krožni poti s sedmimi postajami so se nadaljevale vsak dan, od nedelje, 17. 9. pa vse do nedelje, 24. 9. 2023. 


Več spodaj!


Prometni ZOO v ETM 2023