Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
September Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Oktober Vsak dan od 9. do 18. ure, tudi na praznike
Zadnji dve za mednarodni dan nosorogov 2022

Ob mednarodnem dnevu nosorogov vam predstavljamo pogovor z Majo Videmšek Prijatelj in Boštjanom Videmškom, avtorjema knjige Zadnji dve: Najin in Fatu – Reševanje vrste na robu izumrtja, ki predstavlja zadnji dve preživeli samici podvrste severnega belega nosoroga. Pogovor z avtorjema si lahko ogledate na posnetku na koncu članka.

Zadnji dve za mednarodni dan nosorogov 2022

Vitin dan naravovarstva
Vitin dan naravovarstva

Letos bomo ob Vitinem dnevu naravovarstva spoznavali ogrožene živalske vrste, njihove prilagoditve na naravno okolje ter razloge za njihovo ogroženost. Ob tem bomo izvedeli, kaj lahko spremenimo v vsakodnevnem ravnanju pri porabi vode, energije, ločevanju odpadkov in ponovni uporabi, pa tudi kako se pravilno vedemo v gozdu in zakaj je pomembno, da sodelujemo in pomagamo pri naravovarstvenih akcijah. Seveda ne bo manjkalo igrivih in ustvarjalnih aktivnosti, slastnih palačink in sladoleda! Pridružite se nam 27. avgusta in se z nami zabavajte ves dan!

Vitin dan naravovarstva

Svetovni dan slonov 2022

Tudi letos bomo v Živalskem vrtu Ljubljana dan slonov obeležili z brezplačnimi delavnicami za obiskovalce. Ob naši ambasadorki divjinski slonov, slonici Gangi, bomo 12. avgusta od 16. do 18. ure ter 13. in 14. avgusta od 15. do 18. ure skupaj spoznavali

  • prilagoditve slonov na naravno okolje,
  • razloge za ogroženost slonov,
  • podobnosti in razlike med azijskimi in afriškimi sloni,
  • kako deluje trobec,
  • koliko vode popije in koliko hrane na dan poje slonica Ganga ter s kakšnimi igračami ji popestrimo dan.

Najmlajši se bodo lahko tudi poigrali s »slonjim spominom« in sestavljanko.

Svetovni dan slonov 2022

Dan tigrov 2022
Dan tigrov 2022

Največji mački sveta, ki jo prepoznamo po progasto obarvanem kožuhu in veliki glavi z najprej usmerjenimi očmi, je človek posvetil poseben dan – 29. julij, mednarodni dan tigrov. Prvič smo ga praznovali leta 2010. Namenjen je ozaveščanju ljudi po vsem svetu o ohranjanju tigra ter promociji projektov, ki potekajo za njihovo ohranitev v naravnem okolju. Tudi letos ga bomo v ZOO Ljubljana obeležili s posebnimi delavnicami, ki se jih obiskovalci lahko brez doplačil udeležite v soboto, 30., in v nedeljo, 31. julija 2022 od 10. do 12. ter od 16. do 18. ure.

Dan tigrov 2022

Lubenični dan 2022

Tudi letos se bodo živali na vroč julijski dan posladkale in osvežile s sočnimi lubenicami, s katerimi jim bomo popestrili jedilnik. Oglejte si razpored dogajanja in nas obiščite!

Lubenični dan 2022

Svetovni dan kač 2022
Svetovni dan kač 2022

Ob svetovnem dnevu kač vas vabimo na kačje dogodivščine, ki bodo potekale v soboto, 16. ter v nedeljo 17. julija 2022. Pripravili smo poseben program spoznavanja kač Slovenije ter odpravljanja predsodkov do kač.

Svetovni dan kač 2022

Dan risov 2022

V ZOO Ljubljana bomo skupaj s projektno skupino LIFE Lynx in obiskovalci obeležili četrti mednarodni dan risov, ki jim je posvečen 11. junij. Ob tej priložnosti bomo pripravili dogodivščine pri risih. Izobraževanje obiskovalcev o naravovarstvu ter projektih ohranjanja živali, ki potekajo v naravnem okolju, je ena naših zelo pomembnih nalog, zato bomo na dogodivščinah o risih ozaveščali o vlogi risov v Sloveniji in širili zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih. Predstavili bomo projekt LIFE Lynx, obiskovalci se bodo lahko srečali s člani projektne skupine ter si ogledali telemetrično opremo ter spoznali metode, s katerimi proučujejo rise v naravnem okolju.


Termini dogodivščin ob mednarodnem dnevu risov:
Sobota, 11. 6. in nedelja 12. 6. 2022 med 10. in 13. ter  med 14. in 18. uro, udeležba je za obiskovalce živalskega vrta brezplačna.


Pri načrtovanju obiska upoštevajte, da bodo ta vikend zaradi organiziranega teka in kolesarskega maratona v Ljubljani ob določenih urah obvozi in začasne zapore cest. 

Dan risov 2022

Svetovni dan žiraf 2022
Svetovni dan žiraf 2022

Svetovni dan žiraf obeležujemo na najdaljši dan v letu, 21. junija. Ta dan je tudi priložnost za ozaveščanje o težavah, s katerimi se te živali z najdaljšim vratom na svetu srečujejo v naravnem okolju. Kdo ali kaj je Twiga? Zakaj so žirafe v naravi ogrožene? Kako naravovarstveniki preselijo tako veliko žival? Kako jim lahko pomagamo? Koliko vrst žiraf poznamo? Kateri podvrsti pripadata Rastko in Cvetko ter kako skrbimo zanju v ZOO Ljubljana?

Vse to in še mnogo več lahko izveste na Dogodivščinah ob svetovnem dnevu žiraf! Obiskovalci se jih lahko udeležite brez doplačil. Potekale bodo:

  • v soboto, 18. junija 2022 od 10. do 13. ter od 14. do 18. ure
  • v nedeljo, 19. junija 2022 od 10. do 13. ure

Lepo vabljeni!

Svetovni dan žiraf 2022

Multikulpraktik - Italija

Tokrat vam bodo v Knjižnici Prežihov Voranc predstavili Italijo, njene posebnosti, običaje, naravo in kulturo. Italijansko glavno mesto Rim naj bi nastalo po legendi o dvojčkih Romulu in Remu ter volkulji. Ker imajo te živali posebno mesto v zgodovini Italije, se bomo z volkovi pobliže seznanili v pravljici o volkovih in na živalski dogodivščini v ZOO Ljubljana ter spoznali, kaj se dogaja z volkovi na območju Slovenije.

Multikulpraktik - Italija

ZOO vabi v kino
ZOO vabi v kino

Tudi vi obožujete dokumentarne filme o živalih? 

Toplo vam priporočamo ogled dih jemajočega Snežnega leoparda na velikem platnu Kinodvora! Fotograf narave Vincent Munier povabi pisatelja Sylvaina Tessona, da se mu pridruži pri iskanju skrivnostnega snežnega leoparda. V osrčju tibetanskega višavja ga vpelje v subtilno umetnost čakanja, sledenja in potrpežljivosti. Na popotovanju skozi veličastno, prostrano pokrajino, ki jo naseljujejo nevidna bitja, dvojica razmišlja o človekovem mestu v naravi ter obuja čas, ko so »zveri, ljudje in bogovi še govorili isti jezik«. Glasbo sta napisala Warren Ellis in Nick Cave.

ZOO vabi v kino