Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Maj Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Junij Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Svetovni dan čebel 2022

Letos praznik čebel sovpada z dnevom ogroženih vrst, ki se ga obeležuje na tretji petek v maju. Ogroženost opraševalcev kot so čebele, žirafe, lemurji, netopirji, gekoni ter druge živali, je neizogibno povezana z ogroženostjo številnih vrst rastlin in celotnih habitatov. Na to bomo v živalskem vrtu 20. maja opozarjali z risanjem ogroženih vrst s kredami na varne asfaltirane površine, 21. in 22. maja pa bomo s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel Ivanom Esenkom spoznavali te drobne opraševalce, ki jih pod Rožnik privablja tudi naš največji hotel za žuželke.

Svetovni dan čebel 2022

Dan ogroženih vrst 2022
Dan ogroženih vrst 2022

Na tretji petek v maju obeležujemo dan ogroženih vrst. Posvečen je ozaveščanju in učenju o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovem okolju. V ZDA ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine. Lani smo takšno ustvarjanje prvič organizirali tudi v Sloveniji in ker je bil odziv sodelujočih odličen, vrtce, šole in posameznike letos ponovno vabimo, da 20. maja na svoji asfaltni površini upodobijo katero izmed ogroženih vrst. ZOO Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravlja nagradni natečaj, s katerim želimo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

Dan ogroženih vrst 2022

Naravoslovni dan za vse obiskovalce

Če ste bili nazadnje na naravoslovnem dnevu v času šolanja, imate doma radovedneže, ki so jim to najljubše učne ure ali vas preprosto zanima, kako lahko vsakodnevno prispevate k varstvu narave, je to čudovita priložnost, da se odpravite v živalski vrt!

Naravoslovni dan bo potekal v soboto, 14. maja 2022, pripravljamo pa ga v sodelovanju s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani. Vsi obiskovalci se lahko od 9. do 13. ure brez doplačil udeležite vodenih delavnic.

Naravoslovni dan za vse obiskovalce

Osem dni dogodivščin
Osem dni dogodivščin

Ob svetovnem dnevu Zemlje smo v Živalskem vrtu Ljubljana pripravili 8 dni predstavitev ogroženih živalskih vrst


Svetovni dan Zemlje je eden izmed najbolj prepoznavnih okoljskih dni, ki ga obeležujemo 22. aprila že vse od leta 1970. Ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu še posebej opozarjajo na ranljivost in enkratnost našega planeta ter si prizadevajo za ohranitev ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. V Živalskem vrtu Ljubljana vse od 23. aprila pa do 2. maja vabimo na posebne dogodivščine, na katerih bomo posebej predstavili 7 ogroženih živalskih vrst, ki jih gojimo ter naravovarstvene projekte, ki za njihovo ohranitev potekajo v naravnem okolju. 

Več pod sliko ...

Osem dni dogodivščin

Velikonočne dogodivščine

Živalski vrt je odprt vse dni v letu, obiščete nas lahko tudi med prazniki!

Del ljudskih običajev ob veliki noči je barvanje kokošjih jajc, iz katerih nastanejo pirhi. Ti simbolizirajo vstajenje, saj piščanec skozi jajčno lupino vstopi v svet. Biološko pa je jajce resnično pravi čudež narave in začetek novega življenja. Med velikonočnimi prazniki vas vabimo na dogodivščino Čudežno jajce ter na obisk spomladanskih mladičev.
Več pod sliko!

Velikonočne dogodivščine

Svetovni dan žab 2022
Svetovni dan žab 2022

Ob besedi žaba pogosto pomislimo na izbuljene oči, bradavičasto kožo, nenavadno skakanje in čudno nočno oglašanje. Zelo drugačne so od nas, zato se mnogim ljudem zdijo neprijetne in imajo do njih polno predsodkov. A te brezrepe dvoživke imajo pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi, zato vsako leto 20. marca obeležujemo svetovni dan žab. Ta poseben dan je posvečen prav njim in velja za največji svetovni dan izobraževanja o dvoživkah ter ozaveščanja o prizadevanjih za njihovo ohranitev. V ZOO Ljubljana smo za vas pripravili posebne delavnice, ki se jih lahko 19. in 20. marca udeležite brez doplačil. 

Svetovni dan žab 2022

Gregorjeve delavnice

Zaradi daljšega dneva in višjih temperatur se ptice pripravljajo na gnezdenje in si dvorijo, zato ob gregorjevem pripravljamo dogodivščine o zanimivostih iz življenja ptic.

12. in 13. marca med 10. in 13. ter 14. in 16. uro boste lahko v družbi Ivana Esenka in drugih ornitologov izdelovali nekoliko drugačne »žive« gregorčke – gnezdilnice za ptice, ki bodo razveseljevale vse leto. Na delavnicah bomo spoznavali tudi svatovanje ptic, izdelovali priboljške za ptice, prepoznavali ptičje napeve ter izvedeli veliko zanimivosti iz njihovega življenja.
Delavnic se lahko udeležite brez doplačil. Na poti do "hotela za divjinske živali", kjer bodo potekale, lahko rešujete tudi zabaven kviz o dvorjenju ptic, ki ga prejmete na naši blagajni. Odgovore boste našli na posebnih priložnostih tablicah, razporejenih po vrtu.


Vsekakor je to pravi čas za nakup ali podaljšanje letne vstopnice, s katero lahko spremljate razvoj mladičev in se brez doplačil udeležite številnih delavnic kar 365 dni. Za nakup lahko koristite tudi BON21!

Več o programu, gregorjevem in izdelavi gnezdilnic si lahko preberete spodaj.


Lepo vabljeni!

Gregorjeve delavnice

Podaljšan delovni čas
Podaljšan delovni čas

Dnevi so že tako prijetni, da smo se odločili podaljšati delovni čas! Od vključno 19. februarja lahko živalski vrt obiščete vsak dan med 9:00 in 17:30. Pridite pogledat, komu so se nazadnje skotili mladički, kdo si dvori še po valentinovem in kdo se najbolj nastavlja prvim toplim sončnim žarkom.


Vračajo se tudi naše delavnice Dogodivščine z živalmi!


Trgovinica Medvedji rob je ponovno odprta od ponedeljka do sobote med 9:30 in 17:00, najmlajše pa k igri zopet vabijo igralni bagri in vsa otroška igrišča.

Podaljšan delovni čas

Podari igračo

Ste vedeli, da živalim v živalskem vrtu dneve popestrimo z različnimi igračami in priboljški? To je izjemnega pomena za njihovo dobro počutje, saj se s popestritvijo okolja dvigne kakovost njihovega življenja, olajša delo oskrbnikov, lahko pa tudi poveča uspeh razmnoževanja, kar je še posebej pomembno za ogrožene vrste.

Številne igrače in igrala iz različnih materialov izdelamo sami, nekatere igrače pa je treba kupiti. Ker imajo živali močne zobe, kremplje in se z igračami intenzivno ukvarjajo, jih pogosto menjamo.

V ta pomemben steber oskrbe živali se lahko zdaj s svojim prispevkom vključite tudi vi! Donirana sredstva bomo namenili nakupu materialov, igrač in igral, s katerimi bomo živalim popestrili dneve. Podarite jim igračo tudi vi!

Podari igračo

Za vsakogar darilo
Za vsakogar darilo

Iščete ideje za praznično obdarovanje svojih najbližjih? Spodaj smo za vas zbrali 8 predlogov za darila, ki zvabijo iskren nasmeh na obraz, so ekološka, zabavna, družabna, poučna in se zagotovo ne bodo zaprašila na polici, temveč ustvarila lepe spomine.

Za nakup letnih vstopnic lahko koristite tudi BON21!

Za vsakogar darilo