Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April, Maj, Junij Od 9. do 19. ure
Julij, Avgust, September Od 9. do 19. ure
Svetovni dan slonov 2023

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na praznovanje svetovnega dneva slonov.

Svetovni dan slonov 2023

Mednarodni dan levov 2023
Mednarodni dan levov 2023

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na praznovanje svetovnega dneva levov. Leta 2013 so raziskovalci potrdili, da število levov v naravnem okolju dramatično upada do te mere, da so leva uvrstili med ogrožene živalske vrste. Ker je v prizadevanjih za njihovo o

Mednarodni dan levov 2023

Naravovarstvene dogodivščine - postani naravovarstvenik

Obiščite vse dogodivščine in spoznajte živalske ambasadorje v ZOO Ljubljana.

Naravovarstvene dogodivščine - postani naravovarstvenik

Svetovni dan čebel 2023
Svetovni dan čebel 2023

V soboto, 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Razglasitev praznika je v okviru OZN predlagala prav Slovenija. 

20. in 21. maja 2023 pridite na biološke in ustvarjalne delavnice s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel, Ivanom Esenkom. Več spodaj!

Svetovni dan čebel 2023

Naravoslovni dan v ZOO Ljubljana s študenti Pedagoške fakultete

Naravoslovni dan pripravljamo v sodelovanju s študenti pedagoške fakultete na temo nekaterih ogroženih živalskih vrst, ki je namenjen prav vsem obiskovalcem, ne glede na starost. Študentje so se na dogodek pripravljali v okviru izbirnega predmeta: »Narava v vrtcu, vrtec v naravi«.

Naravoslovni dan v ZOO Ljubljana s študenti Pedagoške fakultete

Svetovni dan čebel
Svetovni dan čebel

V soboto, 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Razglasitev praznika je v okviru OZN predlagala prav Slovenija.

 

Ob besedi čebela večinoma pomislimo na medonosno kranjsko čebelo. Vendar pa je svetovni dan namenjen vsem čebelam, tudi tistim, malo manj znanim, kot so čmrlji in čebele samotarke. Na svetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel, od tega skoraj 2.000 v Evropi.

 

V Sloveniji je bilo do sedaj zabeleženih 564 različnih vrst čebel. Med seboj se razlikujejo po načinu življenja in velikosti, saj najmanjša meri zgolj 3 mm, največja pa 25 mm. Prav vsem skupinam čebel je skupna skrb za zarod.

 

Naravno domovanje čebel je gozd, zato ni presenetljivo, da so čebele poglavitni opraševalci v gozdnem habitatu. Prav tako pa oprašijo vsaj polovico kulturnih rastlin, saj ena sama samotarska čebela opravi delo kar stotih medonosnih čebel.
 

Zaradi sprememb v okolju lahko v prihodnje pričakujemo pomankanje opraševalcev in posledično tudi manjši pridelek v kmetijstvu, saj medonosne čebele ne morejo nadomestiti ostalih opraševalcev. Poleg okolijskih sprememb imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju števila čebel tudi intenzivno kmetijstvo, uporaba različnih pesticidov in nenazadnje pomanjkanje primernih gnezdilnih mest za samotarske čebele in čmrlje.

 

Čeprav se v zadnjem času čebelam ne godi najbolje, lahko še vedno trdimo, da je pokritost s čebelami v Sloveniji dobra. V nekaterih drugih evropskih državah čebel tako močno primanjkuje, da poljedelci čebelarjem plačujejo opraševanje pridelkov.
 

V Živalskem vrtu Ljubljana smo v letu 2020 postavili največji hotel za samotarske čebele, ki je spomladi že poln življenja. Vključili smo ga v učno pot, ki vodi obiskovalce po živalskem vrtu in jih poučuje o divjinskih živalih, ki živijo v bližini naših bivališč. Manjša domovanja zanje so nameščena tudi ob vhodu v živalski vrt, pri morskih levih, pri medvedih, nasproti azijskega slona in pri žirafah, v bližini losov pa si lahko ogledate tudi Hotel za divjinske živali, v katerem zavetje najdejo ptice, netopirji, nekateri glodalci in številne žuželkeVedoželjni si ob hotelu lahko ogledate poučno informativno tablo o samotarskih čebelah v Sloveniji ter drugih živalih, ki sobivajo z nami.

 

Čebelam lahko enostavno pomagamo s sajenjem medonosnih rastlin, kot so začimbne rastline in zelišča (različne mete, drobnjak) ali pa okrasno cvetje (sončnice), ki obogatijo naš vrt. Tisti, malo bolj spretni, pa lahko pripravijo tudi gnezdilnice za samotarske čebele.
 

PROGRAM V ZOO LJUBLJANA

KDAJ: 20. in 21. maj 2023 od 10. do 13. ure ter od 14. do 17. ure

KAJ: Biološke in ustvarjalne delavnice s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel, Ivanom Esenkom:
Pomen čebel
Predstavitev priprave gnezdilnice za samotarske čebele
Kako pravilno pripravimo gnezdilnico za samotarske čebele
Ustvarjalne delavnice za najmlajše
 

Svetovni dan čebel

Dan ogroženih vrst 2023

Tretji petek v mesecu maju številne naravovarstvene organizacije po svetu obeležujejo dan ogroženih vrst. Posvečen je ozaveščanju in učenju o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovem okolju. V ZDA ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine. Od leta 2021 takšno ustvarjanje organiziramo tudi v Sloveniji. 

Vrtce, šole in posameznike letos ponovno vabimo, da 19. maja na svoji asfaltni površini, kjer je varno zaradi prometa, upodobite katero izmed ogroženih vrst.

 
ZOO Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravlja nagradni natečaj, s katerim želimo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

Dan ogroženih vrst 2023

Svetovni dan Zemlje 2023
Svetovni dan Zemlje 2023

Postani naravovarstvenik ob svetovnem dnevu Zemlje v ZOO Ljubljana

 
Svetovni dan Zemlje 22. aprila, bomo v Živalskem vrtu Ljubljana posvetili naravovarstvu ogroženih živalskih vrst. Naravovarstvene dogodivščine bodo potekale vse do 2. maja 2023.  

Svetovni dan Zemlje 2023

Velika noč v živalskem vrtu 2023


Del ljudskih običajev ob veliki noči je barvanje kokošjih jajc, iz katerih nastanejo pirhi. Ti simbolizirajo vstajenje, saj piščanec skozi jajčno lupino vstopi v svet. Biološko pa je jajce resnično pravi čudež narave in začetek novega življenja.


Med velikonočnimi prazniki vas vabimo na Velikonočno delavnico in Velikonočni enrichment. Več spodaj!

Velika noč v živalskem vrtu 2023

Materinski dan 2023
Materinski dan 2023

Najzabavnejše iz družinskega življenja živali


Ste že slišali za živalski otroški vrtec, levjesrčne mame in taksi starše? Vas zanima, kako se nojevka znebi konkurence, kateri novorojenček mora preplezati »Triglav« ali pa kako novorojeni mladiči prepoznajo svojo mamo?

 
Lepo vabljeni na spoznavanje najzabavnejših družinskih običajev v živalskem svetu, ki smo ga ob materinskem dnevu pripravili za družine od 22. marca pa vse do velike noči 2023.

Materinski dan 2023