Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Do 15. feb. od 9. do 16:30. ure
Marec Od 15. feb. od 9. do 17:30. ure

Sibirski tiger Panthera tigris altaica

Sibirski tiger
Življenjsko okolje

Tigri živijo v gozdnatih okoljih v bližini vode

V gozdu so zaradi progastega vzorca manj opazni. Njegova prisotnost v določenem okolju je odvisna tudi od razpoložljivosti plena. Življenjski prostor sibirskega tigra so raznoliki gozdovi na območju vzhodne Rusije in severne Kitajske ob reki Amur.

Prehrana

Plen zalezujejo ponoči

Tigri so spretni plenilci, ki v iskanju plena lahko prehodijo mnogo kilometrov. Prihuljeni k tlom se prikradejo dovolj blizu živali, da jo lahko v silnem ter hitrem skoku napadejo in usmrtijo. Plenijo jelene, bivole, lose, srne, divje svinje, poljske zajce, ježevce, langurje in makake, odvisno od podvrste. Naenkrat lahko pojedo do 18 kg mesa, nato se več dni ne prehranjujejo. Vsak tiger na leto upleni od 40 do 70 živali, pleni pa vsakih 5 do 8 dni.


Orodje za plenjenje

Oči

Če boste živalski vrt obiskali v mraku, bo tiger gotovo ena od živali, ki vas bo zagledala prej kot vi njo. Izjemno dobro vidijo tudi v šibki svetlobi, kar s pridom uporabljajo pri lovu. V očeh imajo tapetum lucidum, prilagoditev na nočno gledanje. To je tanka odbojna membrana pod mrežnico, ki zbira in vrača svetlobo nazaj na mrežnico, da dobro izkoristijo najmanjšo količino svetlobe in bolje vidijo ponoči. Zaradi odbojne membrane se njihove oči v temi svetijo. V mraku vidijo šestkrat bolje kot človek. Ne vidijo rdeče barve, ostale barve pa vidijo bolj blede. S kotički oči hitro zaznajo gibanje, nato obrnejo glavo, da jasno vidijo. Bolje vidijo oddaljene kot bližnje predmete, a zelo natančno ocenijo razdaljo. 


Kremplji

Na velikih prednjih nogah imajo do 5 cm dolge kremplje, s katerimi pri lovu zadržijo plen. Kremplje med hojo vpotegnejo in niso vidni. Z njimi  praskajo po deblih tudi do 2 metra visoko. Pri tem odstranijo odmrle dele kremplja. Te oskrbniki včasih najdejo v ogradi. S praskanjem označujejo tudi meje svojega teritorija, saj imajo med blazinicami žleze, katere snovnanesejo na opraskana debla. S tem drugim pripadnikom svoje vrste sporočijo svojo prisotnost na območju.

Razmnoževanje

Parjenje pozno spomladi

Samice so breje približno tri mesece in vsaki dve leti skotijo do sedem mladičev. Sprva slepe mladiče samica skrije v brlogu, medtem ko sama lovi. Samica ne more naloviti dovolj plena za vse mladiče, zato običajno preživita le dva, saj mladiči samostojno lovijo šele, ko so stari dve leti. Čeprav se skoti približno enako število samic in samcev, je v odrasli dobi samic navadno dva do štirikrat več. Mladi samci namreč že zgodaj zapustijo rodno območje,  zato so bolj izpostavljeni plenilcem in lovcem. V naravi tigri živijo do 10 let, v živalskih vrtovih do 18 in več let.

Družina

Tigri so zelo podobni domačim mačkam, le da so večji

Tigre uvrščamo v družino mačk. Njihovi najbližji sorodniki so levi, leopardi, jaguarji in snežni leopardi. V ujetništvu so tigre že uspešno križali z levi. Najbolj poznan je križanec leva in tigrice, t.i. liger, ki je izjemno velika žival, težka do 400 kg. V Evropskih živalskih vrtovih ne spodbujamo križanja različnih vrst velikih mačk, saj si prizadevamo za ohranjanje naravnih vrst in podvrst.


Poleg sibirske podvrste poznamo še pet danes živečih podvrst tigra in tri podvrste, ki so izumrle v 20. stoletju. Indijski tiger (P. tigris tigris) je najštevilčnejša podvrsta, ki je razširjena v Indiji, Nepalu, Butanu in Bangladešu, najbolj ogroženi pa sta sumatrska in južnokitajska podvrsta, slednja je najverjetneje v naravi že izumrla. Redki in ogroženosti podvrsti sta še indokitajski in malajski tiger. Izumrle podvrste pa so balijski, kaspijski in javanski tiger.

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Mačke (Felidae)

Rod

Panthera

Vrsta

Tiger (Panthera tigris)

Podvrsta

Sibirski tiger ( Panthera tigris altaica)

DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
Samotar
Icon social structure