Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Sibirski tiger Panthera tigris altaica

Animal record badge

Največja in najtežja mačka.

Sibirski tiger

REKORDER: Največja in najtežja divjinska mačka. Samci so v povprečju dolgi 3,25 m, njihova plečna višina je 99 - 107 cm. Običajno tehtajo 200 - 250 kg, najtežji tiger je tehtal 384 kg.

Sibirski tigri, ki jih lahko opazuješ v ZOO Ljubljana, so največja podvrsta tigrov in s tem največje divjinske mačke. Od drugih podvrst se ločijo po velikosti in svetlejšem kožuhu. Na bokih imajo široke proge, prsi in trebuh sta bela, okoli vratu je pas goste bele dlake.

 

Spoznaj in obišči


Vodenja za šole in naključne obiskovalce

Sibirska tigra obiščemo na Učnih urahVečurnih vodenjih in Dogodivščinah z živalmi.

Kako za njih skrbimo

Vsakodnevna oskrbniška opravila 

Pregledamo mrežo, preverimo električnega pastirja, lopute in ključavnice. Iz ograde odstranimo iztrebke, ostanke hrane ter pomijemo stekla na razglediščih za obiskovalce. Oskrbnik ni nikoli v neposrednem stiku s tigrom, premeščanje omogočajo lopute, ki jih s posebnim mehanizmom jeklenic in škripcev odpira ali zapira od zunaj.


Ne je mesa temveč živali v celoti 

Samica pa okoli 35 kg hrane tedensko. Tigri v naravi svoj plen pojedo v celoti in ne le mesa (mišične mase). Zato ju hranimo s perutnino, podganami, kunci, drobnico ter z govejim in konjskim mesom.Da je tigrov dan bolj zanimiv 

V ogrado tigrov smo dodali ploščadi, ki omogočajo počitek na višjih prostorih in nadzor nad okolico. V ogradi je bajer z vodo, saj so tigri eni redkih mačk, ki se v njej radi namočijo. Drevesa v ogradi ne nudijo le prijetne sence, temveč so pomembna tudi za označevanje in negovanje krempljev. Nanje oskrbniki lahko namestijo tudi prožno vzmet, na katero navežejo igračo. Včasih s pomočjo posebne naprave skozi ogrado vlečemo vabo in s tem tigra spodbujamo k naravnim vedenjem kot so prežanje, zalezovanje, tek, skakanje, vlečenje in trganje. V ogrado občasno dodamo tudi kako veliko kartonasto škatlo s slamo in skritimi kosi mesa. Za spodbujanje voha in označevanja po delu ograde posujemo začimbe, s katerimi stimuliramo vonjanje in valjanje.  

Naravovarstvo v ZOO

Tigri v živalskih vrtovih

Sibirske tigre gojijo v 216 živalskih vrtovih po svetu in sicer 247 samcev in 317 samic, skupaj 564 živali. Povprečno se letno skoti 50 mladičev.

Projekti za ohranitev tigra v naravi

Leta 1997 sta Londonska zoološka zveza in Global Tiger Patrol ustanovila ''21. stoletje tigra''. Denar zbirata že od vsega začetka in ga usmerjata v projekte za ohranitev tigrov v naravnem okolju. Evropski živalski vrtovi, tudi ZOO Ljubljana, si prizadevajo povečati zavest med obiskovalci, kako pomembno je varovanje in ohranjanje tigrov v naravnem okolju.


Tigri v ZOO Ljubljana

V letu 2013 smo v ZOO Ljubljana zgradili novo, sodobno ogrado za sibirske tigre, v kateri trenutno biva samica Vita in samec Botsman.

Osebna zgodba iz ZOO

VITA

Vita se je skupaj s sestrico skotila 26. septembra 2011 v ZOO Magdeburg na severu Nemčije. Imenovali so jo Danuta. Pri dveh mesecih si je poškodovala sklep zadnje noge. Takrat so jo oskrbniki vsakodnevno negovali, zato se je nanje zelo navezala. Dobro je ''razumela'' Nemški jezik. Rada se je igrala s sestrico in napadala mamo iz zasede. Tako je urila lovske veščine. Ko je odrasla, jo je samica začela preganjati, zato so jo oskrbniki, da je ne bi poškodovala, ločili od nje in ji poiskali nov dom v ZOO Ljubljana. Ker 930 kilometrov dolgo potovanje traja 11 ur, so Danuto najprej navadili na transportni boks in tako zmanjšali stres med transportom. Selitev je za tigra namreč zelo stresna, navaditi se mora na novo okolje in nove oskrbnike. Lahko se zgodi, da zboli in celo pogine. V ZOO Ljubljana smo jo preimenovali v Vito. Najprej se je navadila na notranje prostore, šele nato smo jo spustili v zunanji del ograde - azijski gozd. Tako na našo željo, ko ji ponudimo hrano, prihaja v notranji del, kamor jo zapremo, da lahko vstopimo v zunanji del in ga počistimo. V ogradi ima vse, kar potrebuje: naravni gozd, mokrišče, skrivališča in plezala z dvignjeno ploščadjo za razgledišče, kar imajo mačke zelo rade. Ograda v ZOO Ljubljana je ena večjih ograd za tigre v Evropi. To je dobro za živali, ki pa so zato težje vidne obiskovalcem.


BOTSMAN

Samec se je skotil v moskovskem živalskem vrtu. Po dopolnjenem letu in pol  je dobil novo domovanje v ZOO Talin v Estoniji, kjer je s samico sobival do konca leta 2018. 200-kilogramski samec v rojstnem listu nosi ime Botsman, Estonci pa so ga klicali Pootsman, kar oboje pomeni »poveljnik krova oz. šef palube« in lepo sovpada tudi z njegovim naravovarstvenim potovanjem, saj zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih. Samec je  vključen v vzrejni program ogroženih živalskih vrst tako, da se mu omogoča parjenje z različnimi samicami, kar se je že obrestovalo. Najprej so ga konec leta 2018 začasno premestili v ZOO na Češkem, kjer se je pridružil samici Tanyi, ki je junija 2019 skotila tri mladiče. Ker so tigri samotarji in samci ne skrbijo za vzrejo mladičev, so ga konec leta 2019 premestili v ZOO Parco Natura Viva v Italiji k samici Luvi, kjer je Botsman ponovno postal oče trojčkov. Sedaj je partner samici Viti iz ZOO Ljubljana, in ima z izkušenim Botsmanom boljše možnosti za prvo leglo kot s prejšnjim samcem. Po postanku v ZOO Ljubljana se Botsman vrača v živalski vrt v Talinu, kjer v času njegovega potovanja gradijo novo sodobno ogrado za sibirske tigre oziroma kompleks, imenovan Tigrova dolina. 

Osebna izkaznica
Ime:
Vita
Rojstno ime:
Danuta
Datum rojstva:
26. 9. 2011
Prihod v ZOO Ljubljana:
avgust 2013
Opis:

Vita deluje zelo nežno in mirno, a se lahko nenadoma prelevi v divjo tigrico. Odraščala je skupaj s sestro. V Nemčiji je bila zelo vajena oskrbnikov, ki so jo dnevno negovali, ko si je kot mladič poškodovala nogo.

 

Ime:
Botsman
Rojstno ime:
Botsman
Datum rojstva:
07.05.2011 (ZOO Moskva)
Prihod v ZOO Ljubljana:
april 2021
Opis:


Vita je zelo vajena ljudi in svojih oskrbnikov.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)