Photo animal Photo animal
Photo mask

Mačji panda Ailurus fugens

Mačji panda

Ljubka zver

 

Mačji panda je za marsikoga najljubkejša žival, saj izgleda kot prikupna mešanica različnih “zverinic”. Ima rakunji rep in medvedje šape, obraz pa ima mačje, medvedje in pandine poteze. Pleza kot opica, počiva in umiva se kot mačke in je bambus kot orjaški panda. Sistematska uvrstitev te zanimive vrste je bila dolgo uganka in še danes se znanstveniki trudijo natančno določiti njihove sorodstvene odnose z drugimi zvermi.

 

Spoznaj in obišči
Kako za njih skrbimo

Čiščenje in trening

Vsak dan pregledamo ogrado in počistimo ostanke hrane in iztrebke, saj pandi zelo radi iztrebljata v hišici na deblu. Dodamo svež bambus, ki je njuna poglavitna hrana in jima je stalno na voljo ter posebne brikete za pande. Za priboljšek vsak dan dobita grozdje in malo sadja, npr. banane, kivije, marelice, breskve, papaje, jabolka ali hruške. Pande tudi treniramo za veterinarske preglede, da se pustijo pretipati in pregledati zobe.

 

Naravovarstvo v ZOO

Ohranitev mačjih pand v naravnem okolju

Mačje pande gojijo v 121 ZOO-jih in sicer 139 samcev in 169 samic. Povprečno se skoti 60 mladičev, vendar žal vsi ne preživijo.V našem živalskem vrtu imamo mlad par, namenjen vzreji mladičev. Njuna vloga je tudi v izobraževalnih programih.Živalski vrtovi v okviru EAZA sodelujemo pri projektih ohranjanja pand v naravnem okolju. ZOO Ljubljana finančno podpira projekt, ki poteka na meji z Indijo. Projekt Skrbniki gozda poteka v koridorju z imenom Panchthar-Ilam-Taplejung.

 

Osebna zgodba iz ZOO

Magu

Magu se nam je pridružil leta 2013. Z letalom je iz Madrida letel uro in pol do Münchna, kjer sta ga prevzela naš veterinar in njegov bodoči oskrbnik. Pot po cesti je z vmesnimi postanki trajala 5 ur.

Osebna izkaznica
Ime:
Muka
Rojstno ime:
Mauka
Datum rojstva:
18. 6. 2018 v ZOO Boissiere v Franciji
Prihod v ZOO Ljubljana:
4. 12. 2019
Opis:
Ime:
Magu
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
6. 6. 2012 v ZOO Madrid
Prihod v ZOO Ljubljana:
20. 6. 2013
Opis:

Magu je svetlejši, večji, z večjo glavo. Kremplji so svetleje obarvani.

 

V ogradi je več hišic, da ima samica izbiro, ko išče gnezdo za kotitev.
Streha ene od hišic je postala "stranišče". Ste že uganili, na kateri?
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)