Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Zlatolični gibon Nomascus gabriellae

Zlatolični gibon

Dolge roke in petje


Giboni imajo značilne dolge roke, s katerimi se premikajo v drevesnih krošnjah. Le redko sestopijo z visokih dreves na tla. Zanje je značilno tudi glasno pojoče oglašanje, različni višajoči toni in žvrgolenje, ki lahko traja 10 minut. S temi glasovi samec in samica vsakodnevno oznanjata drugim gibonom, da sta par in kje je njun teritorij. Včasih se jima pri oglašanju pridružijo tudi starejši mladiči. S petjem tudi utrjujejo vezi.Spoznaj in obišči

Srečamo jih na vodenjih in delavnicah po ZOO


Zlatolične gibone obiščemo na Učnih urahVečurnih vodenjih in Dogodivščinah z živalmi. Z njimi nismo nikoli v stiku, saj so močni in imajo dolge zobe podočnike, s katerimi lahko močno ugriznejo.

 

Kako za njih skrbimo

Vsak dan preverimo njihove prostore


Vsak dan preverimo plezala na otoku, očistimo ostanke hrane ter zamenjamo nastilj v notranjem prostoru. Preverimo okoliške veje dreves in grmovnic, da ne zrastejo preblizu otoku.


Zelenjava ustrezno nadomesti naravno prehrano, sadje ne

Gibonom prinesemo tri obroke hrane na dan. Zjutraj dobijo posebne brikete za gibone. Drugi obrok vsebuje listnato zelenjavo kot je radič, kitajsko zelje, špinača, blitva, zelje, solata, motovilec, berivka, vrtna kreša, cikorija, peteršilj, ohrovt, gomoljno zelenjavo kot je korenje, pastinak, kuhan krompir, repa, koleraba, bučke, paprika, pesa, paradižnik ter kuhan riž, kaša in jajca ter semena in oreščki. Tretji obrok pa je sestavljen iz stročjega fižola, brokolija, cvetače, stebelne zelene, kumar, pora in čebul.

Naravovarstvo v ZOO

Zlatolični giboni v živalskih vrtovih


Zlatolične gibone gojijo v 31 ZOO-jih in sicer 61 samcev, 45 samic in 25 osebkov neznanega spola. Vsako leto se skoti okoli 10 mladičev.


Evropski vzrejni program v Vietnamu

Območje Nam Cat Tienje je najpomembnejši in najbolj ohranjeni del tropskega deževnega gozda jugovzhodne Azije v Vietnamu. Evropski vzrejni program v tem območju podpira ohranitveni program v nacionalnem parku Coc Phuong, kjer deluje center za raziskave primatov.

Zlatolični giboni v ZOO Ljubljana

V našem ZOO-ju smo zelo uspešni pri njihovi gojitvi, saj se vrsta pri nas odlično razmnožuje. Oba starša izvirata iz narave in sta zato danes genetsko zelo pomembna za vzrejo mladičev s potencialom za naravovarstvene namene. Prvi mladič se je rodil 22. 5. 2000, drugi 26. 9. 2002, tretji 4. 4. 2004, četrti 27. 11. 2006, peti 20. 2. 2009, šesti 7. 4. 2011, sedmi 13. 3. 2013 in zadnji 3. 2. 2015. Mladiče imata lahko celo do 36 leta.

Osebna zgodba iz ZOO

Liling, Liping in njuni mladiči


Samica Liling je dominantna v družini, ki jo obvladuje s ''strogim'' pogledom. Je tudi skrbna in ljubeča mama. Samec Liping je zelo zaščitniški in samico ''brani'' celo pred oskrbnikom. Radi imajo kuhan riž in krompir ter hrano, ki je ne smejo jesti - sadje. Samica je zelo navajena svojih oskrbnikov, ki so jo naučili koristnih vedenj za sodelovanje pri zdravstvenih pregledih. Veterinarju zato pusti, da ji pregleda glavo in ušesa.


 

Osebna izkaznica
Ime:
Liling
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
1986
Prihod v ZOO Ljubljana:
10. 8. 1991
Opis:

Liling je po vsej verjetnosti iz narave. Bivala je v ZOO Osijek. Ko se je začela vojna v nekdanji Jugoslaviji tudi na Hrvaškem, smo iz ZOO Osijek sprejeli nekaj vrst živali. Tri mlade samice zlatoličnega gibona so kot vojne begunke prišle v ZOO Ljubljana poleti leta 1991.

 

Ime:
Liping
Rojstno ime:
Pankrac
Datum rojstva:
1986
Prihod v ZOO Ljubljana:
1. 12. 1998
Opis:

Liping je prišel iz ZOO Hanoi v Vietnamu, vendar je bil rojen v naravi. Sprva je bival V ZOO Usti nad Labem na Češkem. K nam je prišel kot mlad samec za družbo mladi samici Liling. Takoj sta se razumela in postala par s številnimi mladiči.

 

Giboni v ZOO Ljubljana skoraj vsako jutro pojejo svojo značilno pesem.
Samica ima kožuh rumene barve. Kožuh samca je črn in ima rumeno dlako le na licih.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)