Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April, Maj, Junij Od 9. do 19. ure
Julij, Avgust, September Od 9. do 19. ure
Giboni

Giboni so zelo ogroženi, nekaterim vrstam grozi izumrtje. V vietnamski divjini živi le še 5.500 gibonov. Najbolj jih ogroža izguba in degradacija njihovega naravnega okolja zaradi nezakonite sečnje dreves in s tem spreminjanje okolja za namene agrikulture in cestnih povezav. Ogroža jih tudi nezakonit lov zaradi mesa, trgovine s hišnimi ljubljenčki in uporabe njihovih delov v tradicionalni azijski medicini. 
Projekt za ohranitev severnih zlatoličnh gibonov (Nomascus annamensis)


 
V Vietnamu je ostalo le še okoli 800 severnih zlatoličnih gibonov. Vrsta je nedavno odkrita in nepoznana, zato je nujno dodatno raziskovalno delo v naravnem okolju. Projekt ohranitve severnih zlatoličnih gibonov se izvaja v narodnem parku Kon Ka Kinh, 42.000 hektarjem velikem gozdnem rezervatu v osrednjem Vietnamu, kjer živi največja znana populacija te vrste.Kako so giboni zavarovani?


V narodnem parku Kon Ka Kinh je vzpostavljen dolgoročen program opazovanja in spremljanja severnih zlatoličnih gibonov z namenom ugotoviti njihovo številčnost. Usposablja in opremlja se gozdne čuvaje. Z okoljevarstvenim izobraževalnim programom skušajo lokalne prebivalce prepričati v pomen gibonov v naravnem okolju ter nujnost njihovega ohranjanja. Pri tem sodelujejo z lokalnimi šolami in mediji. Znanje o gibonih se po svetu širi z znanstvenimi publikacijami ter informativno izobraževalnim filmom.


Močno partnerstvo


Naravovarstveni projekt za severne zlatolične gibone, začet v letu 2016, je rezultat sodelovanja med Fundacijo za ohranjanje vrst (Stiftung Artenschutz) in Frankfurtsko zoološko zvezo (FZS) in je umeščen v program »Ohranjanje gozda v centralnem vietnamskem višavju«, ki poteka od leta 2010. Njegov cilj je zaščita življenjskega okolja bogatega z živalskimi in rastlinskimi vrstami.
Frankfurtska zoološka zveza (FZS) je neprofitna naravovarstvena organizacija s sedežem v Frankfurtu. Deluje po vsem svetu in se vztrajno zavzema za ohranjanje biotske raznovrstnosti in ohranjanje prave divjine (www.fzs.org).

Fundacija za ohranjanje vrst (Stiftung Artenschutz ali “Species Conservation Foundation”) je skupna iniciativa mnogih evropskih živalskih vrtov in naravovarstvenih organizacij. Cilj fundacije je obvarovanje visoko ogroženih živalskih vrst in njihovega naravnega okolja po vsem svetu (www.stiftung-artenschutz.de) Naravovarstveni projekt ohranitve severnega zlatoličnega gibona deluje tudi zahvaljujoč veliki podpori analitika evropskih živalskih vrtov, Anthonyja Sheridana.


Projekt Zlatolični gibon.

Opazovanje gibonov v Kambodži.

Video dogodka
Giboni