Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
December 9:00 do 16:30
Januar 9:00 do 16:30
Jastrebi

Videonadzorni sistem ponuja širši javnosti zanimiv prikaz beloglavih jastrebov na krmišču, upravljavcem centra pa omogoča opazovanje okolice, zlasti na mestu hranjenja. S pomočjo videonadzornega sistema se preveri tudi prisotnost nepooblaščenih oseb na lokaciji ali prisotnost morebitnih drugih motenj na krmišču. 


Uporaba kamer je na prvem mestu namenjena opazovanju in spremljanju jastrebov. Ornitologom omogoča preverjanje obročkov na nogah ptic, ki se nahajajo "v restavraciji". Preverijo lahko tudi njihovo starost in kondicijo.

S pomočjo kamer zbirajo in shranjujejo fotografije in filme, ki so bistvenega pomena za znanstveno raziskovanje, lahko pa jih uporabijo tudi za komunikacijo z javnostjo. S sistemom varno in učinkovit upravljajo naprave za lovljenje ptic na krmišču. Ulovljene ptice nato označijo z obročki in na njih izvedejo zdravstvene raziskave.

Z opazovanjem živali in njihovih lastnosti je mogoče določiti najboljši čas za ulov v posebno varno past, pri čemer se izognemo poškodbam, ki bi jih ptice pri tem lahko utrpele. Sistem se bo kmalu izpopolnil tudi z možnostjo upravljanja pasti neposredno iz računalnika, ki bo povezan preko spletne kamere. Nekaj podatkov zbranih s pomočjo označenih živali in videonadzornega sistema:

Od leta 2015 do leta 2018  je bila s pomočjo obročkov in nadzornega sistema na krmišču dokumentirana prisotnost beloglavih jastrebov z naslednjih lokacijah:

  • 180 iz Hrvaške
  • 14 iz Španije
  • 12 iz Francije
  • 6 iz Izraela
  • 4 iz Bolgarije.


Kamere omogočajo natančno štetje ptic, ki pridejo na krmišče. Število se giblje z največ približno 150 ptic pozimi in več kot 350 pticami poleti.


Video dogodka
Netcam
Jastrebi