Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00

Volk Canis lupus

Volk
Življenjsko okolje

Živijo v različnih habitatih

Naseljujejo strnjene gozdove zmernega pasu, borealni gozd, stepe, polpuščave, močvirja in tundro. Nekoč so bili volkovi splošno razširjeni po Evropi, Aziji, severni Afriki in Severni Ameriki, vendar so jih zaradi lova marsikje že povsem iztrebili, drugod pa močno zdesetkali. Živijo tudi v Slovenij, nasaljujejo notranjske gozdove, predvsem na Kočevskem in v okolici Snežnika. Po zadnjih ocenah naseljuje Slovenijo od 30 do 40 volkov.

Prehrana

Jedo živali

Glavna hrana volkov je jelenjad, srnjad in divje svinje. V iskanju hrane lahko v eni noči pretečejo do 70 kilometrov. Lovijo v skupinah in plen navadno izčrpajo s pogonom. Ko ga ulovijo, pojedo kolikor morejo, tudi do 4,5 kilograma mesa. Na samem nato hrano izbljuvajo, dobro prežvečijo in znova pogoltnejo. Vselej se prva nasitita vodilna volkova.

Razmnoževanje

Mladiči brlog prvič zapsutijo v starosti dveh mesecev

Volkovi se parijo pozimi, med decembrom in marcem. Po dveh mesecih brejosti volkulja v brlogu skoti do 8 mladičev, ki so ob rojstvu slepi. Mladiči brlog prvič zapustijo po dveh mesecih. Ko trop postane prevelik in na svojem teritoriju ne uspe uloviti zaostne količine hrane za vse člane, starejši potomci zapustijo trop in si poiščejo nov teritorij.

Družina

V Sloveniji živita še dva predstavnika družine psov – šakal in lisica.

Volkovi imajo skupnega prednika z vsemi pasmami domačih psov. Pes je najstarejša in daleč najbolj razširjena domača žival, ki spremlja tako rekoč vsa ljudstva sveta, od Eskimov na Grenlandiji do avstralskih domorodcev.

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Psi (Canidae)

Rod

Pes (Canis)

Vrsta

Volk (Canis lupus)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
trop
Icon social structure