Photo animal Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Februar Do 15. feb. od 9. do 16:30. ure
Marec Od 15. feb. od 9. do 17:30. ure

Azijski lev Panthera leo persica

Azijski lev

Samci azijskih levov imajo v primerjavi z afriškimi daljši čop dlak na konici repa ter manjšo in krajšo grivo, zato so njihovi uhlji na vrhu glave vidnejši. Griva s starostjo postaja bolj košata in temnejša, prav tako barva nosu. Na komolcih imajo bolj izrazit šop dlak. Samec in samica imata kožno gubo na trebuhu, kar se le redko pojavlja pri afriških levih. 

Spoznaj in obišči

Nova ograda

Ob Večni poti smo postavili 1.020 m2 veliko ogrado po sodobnih smernicah gojitve levov v živalskih vrtovih. Levi imajo radi nadzor nad okolico, zato je v ogradi hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami. Pred opazovališčem za obiskovalcev je ogrevana ploščad z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Ograda je sončna z naravno senco dreves, vsebuje tudi bazen za namakanje. Notranji prostor je ogrevan. V njem bodo levi bivali pozimi, ko je zanje zunaj prehladno.


Srečaj svojo NAJ žival 


Z Maksimusom in Čajo se lahko od blizu srečate na programu Srečaj svojo NAJ žival, si ogledate njune prostore in ju nahranite.


Vodenja za šole

Leve ponoči obiščemo na tematskem vodenju z naslovom Nočno vodenje ter na programu Taborjenje v ZOO Ljubljana. Na enournem in večurnem vodenju jih obiščemo tudi s šolskimi skupinami. 


Vabimo vas tudi na dogodivščino z živalmi z naslovom Levi živijo tudi v Aziji, na kateri leve opazujemo, jih primerjamo z afriškimi levi, ugotavljamo kako so prilagojeni na okolje ter zakaj so ogroženi.

Kako za njih skrbimo

Vsakodnevna oskrbniška opravila

Vsak dan pregledamo mrežo, preverimo električnega pastirja, lopute in ključavnice. Iz ograde odstranimo iztrebke, ostanke hrane ter pomijemo stekla na razglediščih za obiskovalce. Oskrbnik ni nikoli v neposrednem stiku z levoma, premešča ju s pomočjo loput, ki jih s posebnim mehanizmom jeklenic in škripcev odpira ali zapira od zunaj.


Ne jé mesa, temveč živali v celoti

Samec poje okoli 25 kg, manjša samica pa okoli 22 kg hrane tedensko. Levi v naravi svoj plen pojedo v celoti in ne le mesa (mišične mase). Res pa je, da od plena pojedo največ mesa, pa tudi kožo, hrustance, manjše kosti in notranje organe. Zato ju hranimo z govejim mesom, drobnico, kunci, podganami ter perutnino.


Ključno je raziskovanje

Ograda levov je nova in zato zanju velik izziv. Kar nekaj časa sta potrebovala, da sta raziskala vse kotičke. Pri tem ju osebje ZOO Ljubljana natančno opazuje ter dodaja ''pohištvo'' in igrala, s katerimi ju spodbujamo k naravnim vedenjem kot so prežanje, zalezovanje, tek, skakanje, vlečenje in trganje.

Naravovarstvo v ZOO

V zgodnjih devetdesetih letih so živalski vrtovi v Londonu, Helsinkih in Zürichu uvozili devet azijskih levov iz Indije. Leta 1994 je bil znotraj Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) uveden Evropski vzrejni program ogroženih vrst (EEP). EAZA je leta 1999 objavila prvo evropsko rodovno knjigo. Do leta 2005 je bilo v Evropskem vzrejnem programu 80 azijskih levov, ki so bili edini azijski levi gojeni izven Indije. Danes jih je več kot 100.

Osebna zgodba iz ZOO

Azijska leva smo konec januarja 2019 pripeljali s Poljske, in sicer iz ZOO Łódź.

Osebna izkaznica
Ime:
Maksimus
Rojstno ime:
Datum rojstva:
8. junija 2009 v ZOO London v Veliki Britaniji
Prihod v ZOO Ljubljana:
30. januarja 2019
Opis:

Ime:
Čaja
Rojstno ime:
Datum rojstva:
27. oktobra 2008 v ZOO Boissiere v Franciji
Prihod v ZOO Ljubljana:
30. januarja 2019
Opis:
Azijska leva treniramo za osnovni klinični pregled in odvzem krvi.
Rjovenje samca se sliši do Tržaške ceste.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)